Velika Srbija

СТРАНА 2.

ВЕЛИКА СРБИЈА

БРОЈ 123

Букурешта веома пријатељски. Или' ћемо искористити ову прилику и све спасти, или пропустити ову прилику и изгубити све. Тада ће национална поцепаност неминовно настати, Маћедонци ће испунити своју дужност, а одговорност за оно што настане понеће целу данашњи чиниоци у Атини, и пред народом и пред светском историјом. „ МакедонијаКаае доле! Једна шака хероја, презирући сваку вишу заповест, жртвујс се преславно на олтару Отаџбине. Дивни, херојски почетак је учињен, у пркос онима који одведоше Грчку у бешчашће. Нека би прва проливена крв послужила као почетак великог пожара ,на-

родне душе која се позива да освети пале јунаке. Скините капе, Грци, пред , херојским момцима који се жртвују у ; источној Маћедонији! „ Фос и : Уста/те, МаЛедонци. | Држава нас је оставила на милост ј и немилост Бугарима. Ако. глас јучерашњег протеста не узбуди опе ,у- А- • тини, дужност нам је сами да спасавамо отаџбину у опасности. Бугари никада нећемо да постанемо. Боримо се заједно са малобројним али херојским нашим војницима који крвљу својом исписују нове стране у ист.орији грчког самопожртвовања, и у 'друштву са Савезницима противу варвара, да бисмо спасли '^Маћедоиију и да би гробови наших отаца остали ј неоскрнављени. Пол Луј.

СА РАТНИХ «Ј»РОНТОВА Званичнм кевдкнкиои

Са нашег фронта Солун, 11. августа У току јучерашњег дана на лезом крилу фронта били су нааади и иротиз-наиади. Ситуација ?е неаромењена. Између Црне Реке и Мегленичких иланича сраске труае ародужавају својенаааде. Предирошле ноИи било је иушкарање ни фронту од Вардара до близу Килиндира. Енглези су одбили један бушрски нааад на иозицију близу Дорјанског језера коју су ско\)о заузели. РЏаовреме јеусаорило интензивност артиљеријске ватре. Пушкарање иборбесабомбама у зони Беласице. Код Стру ме била незнатна канонада. Енглески коминике. — Прекјуче у вече, јаке бугарске снаге почеле су се концентрисати на друму јужно од Крастали. Седми пук »Вилтехире« напао их је и протерао, заузимајући њихове положаје. Мало доцније су одбијена још два непријатељска напада на другим местима. Непријатељ је бомбардовао наш положај Фер а Шевал. Источно од Струме, Бугари напредују по споразуму са Грчком. Њихове се трупе примећују између Д. Хисара и Сереза где се утврђују. Фраацуски комииике Париз, 11. августа. Јужно и северно од Соме, јака ар« тиљеријска борба нарочито еа секторима Белоа и Естреа. Еа двсној обадн Меге Французи су са успежом напали немачке положвје игмеђу Фдерна и Тијомона. Они еу ту знатао напредовали. Заробили су 200 војника од којих су 2 официра. Подофицир Дорм оборио је свој шестд аероплан који је пао оевероиоточио од Шолна. Једандруги аероллан је оборен у облаоти Роа. Талијааски коминике Рим, 11’. августа, Нзшв алпинеке трупе заунеле су снажне непријатељске положаје на зап падинама планине Тофано и заробиле 40 људи. У пределу Горице артиљер. дуел. Непрајатељје покушао да се првближи реци Вертојец5г, али је одбијен. Непрајатељ је бомбардовао болнице

! у Горици и ранио неколико војпика. Неаријатељски напад између Казе!ра—Цангарела ш плато« Астика ело!'мл.ен је. ЕнГЛбСКИ КОМИНИК0 Лондон, 11. августа. Два непријагељска противнапада јужно од Тиетвала одбије на су. Непријатељ Је бомбардовао О Боа и Базанген. Доцније. Јужно од Тиетвала заузели смо 200 јарди непријатељских ровова. Непријатсљскв батерије ућуткане су на три разне тачко. Руеки комннике Петроград, 11. августа Јуче по подне у предеду Крева одбили смо непријатељски напад са загушљивим гаоовима. У пределу реке Серета, Јужно од Броди непрајатед, је отпочео офан-Ј зиву. Код реке Сервта заузели смо 2,| виоа. Кавкаски фронт. — Турсва| офанзлва па ливкји вароши Елине— Ј Сиди— Шади одбајена је. Наша о-ј фанзива развија се уопешно. ! " ! На фронту Пикардијз Париз, 11. августа- | | На фронту Пикардије осим јаке ар- Ј тиљеријске борбе, која је почела од | недеље нема вичег важнијег. -ј У БУГАРСКОЈ И ТУРСЕОЈ — утисци једног путнииа | »Тајис* је публиковао импресије | једног путника који је путовао из Берјлпна за Цариград. За време проласка кроз Бугараку, путник је приметио да ; су сви прозори на вагОнима окречени. Када је Бугарска ушлв у рат, она је ! извршила овај факат да би спречила ј војнике да сазнају у ком правцу иду и ; на ком ће се фронту борити. Чим се I ступи на турско звмљиште, осећа се ј велика ужурбаност. Све се трупе из Једрена упућују на Исток. Путник са свим сумња да је Турска послала своје труде у Аустрију и Немачку. Његова сумња потиче из два разлога: прво I што је Турцима немогуће одвојити трупе са свога фронта и тиме ослаби-

ти одбрану своје земље и др^уго што преносна средства као и срецства за снабдевање, да се и не говори о санитетској службв, не постоје. Турске су трупе у Цариграиу са свим одвојегжоднемачкмх услед чнстих свађа и несугласица које се између њих дешавају.

„Тајмс“ о Грчкој Ловдои, 11- августа. У увсднсме чланку посвећо н 0 м балканској ситуазији »Тајмс« пише о Грчкој: »Онн грчки политичари, који безобзирно тврде, да је г. Венизвлос нелоЈалан човек говор^ћи народу да бирају између њега и краља нису ништа урадили ни за Грчку ни за краља. Г. Врвизелос је све учинио- »Трвба обавбстити све заинтересоване партвје још сада о факту да су савезничке силе рбшиле, да избори у Грчкој буду слободни. Оне су далв свв могућности да се изборна кампања у зоки окуиираној од Савезника изврши нормалво. Али, оне нису расположене, да виде новн парламенат изабран тероризком извесних група или немачким златом. Резултат скорих избора биће од нарочитог интереса за Енглеску,. Русију и Француску, које су гарантне силе краљевине! Грчке. Ове три државе имају право да траже да се уставне слободе не повреде за време из'Ј борне кампаље и да своје буду-! ће држање према Грчкој определе ио резултату избора«.

ИЗВЕШТАЈ13 ОРБИЈЕ

Вукичеввћ Зорка и Двниаа Боаић н* Београда, Коеовска 29 илк Еитољспа 43, професвр Ур©и Ћонић здрав ја у Женеви. Вучковић Бооа е нородицом здрав је у Београду. То доставити деци, Микица и Бора.

Вукићевић Спасоје, благајиив, да се јави Беди М. Дветанозић, Крушевац, Хилондарска уд. 56 н да пошље новац ако је могуће. Деца су здраво. Вујичић Коста ( ппукоВБаги, нзвештава га иена Дана да је аод својих у Београду и да су сви здраво, м оди пријатељге да је известо ако што знају о Коети. Вујичић Алекеандар чиноваик кр. банке, пита Мваицк, Милинковиђ, улица Бранкеаа ул 31 за свега веренжка Алексг ндра, ваши су саи здраво у Крагујевку. Вид^коввћ Ми&драг, отоа- Когга. пита где су му браћа и вна ди што о њима. Рај> и Алекса Биба носзаће ( му новац. Вдразз еу, Атажзс-вје у БугарскоЈ. Видојновићу Мзљ»шу и Миавн у из Параћина моаи их ог«ц Коста да.ау се јаве и јаЕља иј* да су здравн, Врачевићу Сави,. Крушевац. Јавља г ђи Б. Тодоровић Мараћнз или &ајечар да је љеа. сгвн Др. Коета Тодор„вић, гдрав на Крфу заједно- еа његовим сипем Мжадрагом, Врачевић Миодрљг, медецив; јазља Жика Попозић пр«ко Крушзвца, зреко Драгољуба Радејковића, Жеаева, /\ да је са Сгзтом и својам здразо и г мола за игсештаЈ о свима овојама, ВаљаревгД Вдада, иг Крушеаца гдрав је. Вукојевоћ МедгргД да взја&хгзоме рођаку Миљау Живтоввћу трг, Крушевац, Знравковаћ Љубица, 1-огез Ммхајло- I ва 8, модв Ружу Поповнћ да јој јави за Мирка и да му каже да јој одмах л пошаље новаца, .Нека јој јави шта је | с Рудшсфм, братом Ананим. Здравасовића Славољуба и Драгољу- I ба тражи отац Милац, Здравковвћ и , 1 јавља вм да су сви код куће здрави. Здравковића Велимира, болничара, ] извештава Митковнћ Никола, да му | је отац извештен да, је здрав као в-. • да му се јави. Карта примљенаПлића Живојиаа, артил- капетапа • тражи Милка С. Радовановнћ.

ДНЕВН Е ВЕСТИ

Предавање у енглвсном логору. Јуче у 8 и по час. држао је г. Ас<ју, познати енглески књижевник в српски првјатељ, једно предавање о СрбиНа и српској војсци. Предавање је било у бечлинарском енглеском логору. Присуствовали су официри и војници енглеског пука, који тамо логорује, и много других савезничких офацира и страних новинара. Предаваа® је отворио командант пука пуковвак Кер. Г. Аскју је у току свога говора често прекидан одушевљеним аалаузом. На крају предавања а на позвв једног енглеског мајора, сви су слушаоци поздравили симпатичне речи г. Аскуја о српско енглеском пријатељству усклицима ‘Живела Србија*, ‘Живела Бри* тангја." Атентат на Сандерса. Јављају из Аткне да је један Турчин

I у Цариграду покушао да ноже» убије I |немачког гезераза Лнмаза фсн Сан(дерса. Усаео је да га само л&ко ранн. * Кравац је ухваћен. ј ј Грчке мзбеглћде. V Грчка је влада паредила да се избеглице које оу на лађи *Елдв» стигле из Сари Шабана, Драмс и Кавале, у ! Солун, упутв за Волос и Пиреј пошто им је тамо одређево место становања. |Солунски «Кмрикс.« > Данас излазн први пут у Солуну ' I еов лист на грчком језшсу под именоз | «Кирикс-» Колера у Мађарској. ^ Према вестпма изЦирнха, на острву Т Чепели јужно оа Пеште било је 161 случајева колере од војих су трн смрт* ј 1 на; најстрожије су мере предуаете да I се стане епвдсмај* на пут.