Velika Srbija

ЕГОЈ 134.

В К Л И К А С Р Б И I А

СТРАКА 3.

цобила у октомбру ћерку Анђелију. новац да пошље. Гајићу Милошу Б. Анђа, Пера, Дана и Милева јављају да су чули о н>ему- Иду у Шабац. Шта је са кум Димитријем јавите му да је кума код куће са децом. Гојковнћу Свети за Г1еру Тодоро»ића трг. из Ваљева. Моли се да се распита за Божидара Аврамовића вој. ника, Цветка Марковића војника да им да нозаца а мене извести преко ,,Б. Новина“, Стојанка и Веља Марковић каф. из ВаЉева. Гојковић Боривоје матурант да се јавн матери Софији учител.. из Ниша, ? да јави за зетове Мплана Варјачића, Василија Илића, Мнодрага Станојевића и Тихомнра Спирковића. Гојковић Емило арт. ппоручник да се јави Душаиу Поповићу ул. П|.оте Матије 74. Гојкови 11 Груја из Крагујевца моли за извештај о Мидутину потпоручн., Мнодрагу нареднику и Драгољубу меди 1 цтнару преко Јове Џремовића хотел Тер.минус Женева. Гојковићу Илији јавља Милица Гојковић ул. Посланичка (Крунска) 26. ч да су свн здрави у Београду. Јавите шта је са Јовом пошљнте што пре и што више новаца. 1 лигоријевићу Живораду јавља му се мати из Ваљева и моли да јој се јавн. Гајићу Милинку преко «Е. Новина* бр. 121. јавља тн се Симка супруги Војислвљева и моли те ра је известиш “дТеПНГ џ —»чв Ухапшен Шенк. [утрошња »Трибуна« саопштава телеграм из Атине, према кома је тдмо јучз пронађ«н и ухапшен злоглдсни б^рон Швнк. Руси у Румукији. Командант руских трупа у Румунији приспео је у Букурешт са још два сфицира. Прирсђен им је био леп дочек. Данас ће ^ бити примљени у аудијеецију код краља. Жеиов умро. Јављају из Софије да је мини' стар војни и врховни командант бугарске всјске гснерал Жеков умро. Рад »Народнв Одбранв“. * Комитзт “Н&родне Одбране« одлучио је обр&зовање ратног еуда. Санитетска служба већ јв органнзовава. Шеф ове Је лекар г. Тарусопулог. Један кор добровољвца под командом г г. Сгефу и Пааадака путује к* фронт Уаисивање добровољаца наставља се. Верова-тно ће се још данас позвати под заставу 1910, 11, 12 и 13 класа. ^ Приепели грчкн официри Генерал Зимвракакнс са госпођом, пуковник Гувелис и мајор Целакопулос приспели су •иноћ у Солун.

о себи, ВојисЛаву и Радовану. Игњатовић Јоца, болничар. Јавио сам твојима да си здрав, Матковић. Илић Драгогвр Ј., Крф, 3„рија Р. Попсвић жели да зна како је Драго мир и како су ЈБуба, Жарко и Опван, у Беотраду су свн добро Јаковљевић Владнмвр нека се јавн својој сестрн Мици ЈзкоВљевић у Лозовик. Јаковљевић С- Даринка мола за взвештај о сину Милутину, кћери Јелени и сестри Косари Милић. ЈаковЈвевић Васу тражи Косара као и брата Божнтара Анђелковнћа. ћаковљевтћ Ивко вз Крушевца је здрав. Јаковљевић Жнвојин из Крушевца је вдрав Јаковљевић Стевана и Чвдомир, тра жп мајка и јавла да је с кћерима Ружом, МицОм и Зором у Кратујевцу. Јаковљевић Петар пзвештава свога оца Илију из Кобиља, да је здрав, у школи у ФранцускојЈаковљевић Д; ра јавља зету Адаму да Ј - е известила оца у Маџарској о њеду и пита шта је са Милојем. Секи и стрини пошљите што више иоваца. Јаковљевић Михајило, да се јави сестри Зорки Ољачић, Влидимирци Шабац. пита јесу ли с њим сестре, Димитраје Петроввћ н Михавло Таорђевнћ и јесу ли здрави. Они су сви здрави.

ВЕСТИ >о- Одведен прбФвкт. Бугари су оотужили грчкОг преф кта из Демкр Хисара због свмпатије према Франдузима. Незна се куда Ј5 одведен. РАЗНЕ ВЕСТН — Према оцени једног енглеског војног критичара Италијани су заузелн на фронту Соче 3.600 квадратнпх кило.метара. Са нашег фронта — Српсвл званвчан нзвештај Солун, 21. августа 21. авгусга. — Повремена артиљериска и пешадиска ватра на многим тачкама, без пешадиске акције. Са солунског фронта Атина, 22. ааг. 1ћш дописник из Кожанг телегравише: »Примећују се јаке концентрације бугарских трупа у пределу Костура и Клисуре. Верује се *а су Бугари намерни да преместе борбени фрОнт и да у овој области покушају велике нападе на сриски фронт. Грчка дивизија у Кожанима добила је хитин налог да иде у Србицу. Одлазак гртких трупа изазвао је немир код стаиоввкштва.

Грчкн мнтрополит лерински Поли карпос, који беше пре 4 дана побегао нз Лерина да би дошао у Кожане ухапшен је у Екшису од Бугара. Не зна се шта ће бити с њимОгорчене борбе између Срба и Бугара воде се у току целе ноћи. Савезничка артнљернја пустоши бугарске редове. (»Радио»). Заробљен бугарски гарнизон Атина, 22. августа. Рулунске су трдке заробиле цео бугарски гарнизон у Рухичуку. Све је узалуд! Цирих, 22. августа Свн Бугари од 17 до 56 годнна, који се налазе у Немачкој и Аустро-Угарској' добилн су налог да се јаве бутарским војним властимаБерн, 22. августа Барон Хазај, мађарскн министар народне одбране, стигао је у Веч да тражи организован.е нове народне војске против Румуна. («Радио*). Грчка прима захтеве Атана, 22. августа. СоноК у 8 часова г. Заимис аредао је енгасском аосланику ноту, ксјом грчка в.гада арима аросто захтеве Саоразума формулисане у иоследњој ноти. (,,Радио а ). Заузеће поште Атвна, 22. авг. Савезници су заузели пошту и те леграф без жица у Превезн.

ПОШТА

Саогтпвња Светолик Урошзвић, пешад. каиетан који је рањен у борби са Бугарима моли се да јави Драг. Костићу штамп. (уредништво «Вел. Србије*), у којој се болници налази. За Србију — Петар Вујаћ комесар железнич. полицкје И8 Београда јавља се мајпи Марвји и сеетрама, Будамска ул. 15, Бесград да је адразо у Оолуну, да се јави преко Црв. Крста вли Беогр. Новкна, како су они, јесу лп добили послати вм новац, као и да јаве шта је са Божпдаром. — Д р Жевојин С. Миленковић и звештава Нвколу Хрвствћа—Бура у Београду, Јевремова ул. 45, или у Јагодини, да је здрав и нита да ли су послата ин новац арамили, треба ли им новаца, где се налазе и јесу ли сва здрави. Јавпти се на пошту бр. 216.

Продаја дуванских прерађввина Управа Држ. Монопола Краљевиве Србије отворила је данас у Солуну своје стовариште дувансвих грерађевина ч>гја иродаја иозиње од данас. Стовариште се налазн у улици Франк Паоаж Ломбардо бр. 6. спроКу Отоманоке Банке и отворено је сваког дана од 8 — 12 пре а од 2—6 часова по нодне. Ив овог стоваришта продаваће ое 8а саз.«:

а) Дуван врижан друге врсто српски; б) Цигарете српски сиецвјалитет; в) Цагарете друга врота македонски и г) Цигар-папир нрве и друге врсте. Како пак 1 ице тако и кутије, као и цигар-дапвр носе искључиво обележје Самост*лне Моноиолске Управе са иа8наченом ценои на сваком завоју. Све дувкнске прерађевине као и цигар-цаиир продаваће се искључиво и само Сриској Војсцз. Свако цввилно лице, код кога би се нашда ова роба, сем одузимања исте, бвће кажњепо по законвма Краљевине Грчке, М-Б. 21.5, Е8 канцеларије ваотуиника Управе Држ. Монопола, 11. августа 1916. год. у Солуну.

Част нам је пзвестити орпско становнцштво у Солуну, да ћемо 31. августа ове год. послати Гоеподину Министру Нар. Нривреде на Крфу ради одобрења Пројевт Пј авила новог Сраског Акциоварског Друштва, које освивамо под фармом: „Краљ. Српска Трговачка Банка“ за неговање трговвне између Србије и Савезника. Ко жели всти Пројект Правила потПасати као оснавач може то учинити до 30. августа аакључно у канцеларији Брдће М. Алкалаја, која се налаги у Солуну иза Грчке Народне Банке. Ова уетанова баввће сесвима блнкарск^м пословима, а поред тога гдавни циљ је набавка сввју потребних артикала за Србију као: Колонијал, Мануфактуру, Гвожђарије, Пољопривредне потребе итд. у којима јако оскудева цела наша окупирана Отаџбива. Позив за јпис апција и за претходни збс.р акцнонара објавиће се иетим путем, пошто Праввла буду одобре* на од стране над ежне Српске власти. Солун, 20. ав}. 1916. 1—3 Оснивачи.

рекс Фабрика .циггрета Јанукаки Протопапа Рекс се зове нова марка циггрет* горље фабрвке. Зове са тако, јер је то краљвца свах других марака својим одлвчаим квалитетом и. особнтим укусом и финим миросом. Препоручујемо цвгнрете Рекс, Геа, Фос, Авгл и Кирки, које се могу добити у свжма продавницама дувана. 3-36

Госпоћица Едва Баркер, која је држала рестаурант „Бристол* на Крфу, отворВла је нову радњу у Солуну под имевом: 0КСБ0РД Рндња је снабдевена свима ситницнма, свима врстама цигарета и ду« вана, а писаћим нрибором к т. д. Радња се налази у Егнатијевој улици бр. 165, близу Веназблоеове удице, где трамваји саобраћају. Поруџбине с? тачао извршују. 1—2

N0 129. Купујемо српске поштанске марне, Радња поштанских карата итд. Д СОНИДЕС ул. ШгнатиЈа 129. (Тахта*—4 Кале).