Velika Srbija

БРОЈ 135

ВКЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

За изоеглице. Председивк Министарског Савета г. Никола П. Пашвћ предао је Владипим Ксмесаримв, иа добровољввх прилога прикуиљс-нвх у Руеији, хиљаду лрахми дч со раз'еле сзрома шнвм шбеглицама у догору. Министар међу избеглицама. Мипистар грађевина г. Драшкозић поеетио је ј>че пре подке, у пратњи комесара г. Адвмпића, логор нашвх избеглвца н провео пува два часа мсђу аима, обавештзвајући се детал,но о начвну њиховог живота. Г. Минист,',р је Оио веома задоводан са онвм што је чуо и видео. Ослобсђен митрополит. Спсцијални изасланик јавља вз Кожана да оу Бугари ослободили кожанског милрополита. Један неирајатељски аеронлан летео је над Џуиом и бацио је две бомбе. Нвје бгл^ жртатза. Хидроплаки над АтинотЈављају из Атино д* су јуче савезнички хидрондани летели над пре стсницом. Пабирчћње вејника. Не>ачки лист <Кројц-цајтунг» јавља да су немачке вл .сти позвале све Немде ослобођене’ војске као нб:пособве да се јаве на поновни преглед. Поздрав франц. војсци. Г. Браћано, председник румунског мш истарства упутио је јуче г- Бријану пред. француског министгрстеа један и оздрав румунске војске франпуској војсцз. Позив у војску. Позив извесних класа у војску, које је нубликован сд страке грчке Народне Одбране односи се на Јевреје и Муслим-чне. Забрање;Ј лнст. Генерал Сарај је забринио солунски венизелистички лист <Кврикс,“ штоје публиковчо један неистинит раз овор између љега ц великог Рабива. Револуциоиарви суд. Револуционарни суд, који ће судлти војне и политичке пресгупе образован је од неколико официра који ће се старати да суд правилно функцио■ише. Потребне наредбв. Комигет Народне Одбране објавио је да ће суспсвдозати сваки лвст који ке критиковати његов рад- ЈЏфектор листа биће примор >н да предстане ре»олуцконираом суду. Против пропагаиде. Јављлју нз Атиче да ће се ускоро публиковати декрег, који ће дозволати да се протерају сва они који врш«пшијунажу на штету ма Жоје владе. Риза паша ухапшвн. Савевничка тајна полиција ухватила је у Фалеру Арнаутина Риза пашу којн је вршио шпијунажу на плету Споразума. Митинзи у Грчксј. На ос-;*у Сиру, као и у Мпсолунги, Агнасу и Каламлтм одржанм су *е-

лики митснзи, којима је од рладе тра жен излазак Грчте из неутралностиЈедна потреба. Посланици Споразума ставили су на знаље г. Заимису да ће му пс днети једну листу у којој ће бити имена свију сумњивих личности које треба пронаћи и ухапсити. Грчка ће полеција трагати за овим личноствма.

РАЗНЕ ВЕСТН — Пре,:а пзвештаји.ма вз Кавале, један внши иемачки официр тражио је од 1рчких власти дч евакуншу Драму. Не гна се какав је одгоЕор трчкгх власти. — Генерал По приспео је у Москву. Примио јс представнике француске колоније и новинаре вароши Москве. Изјавио им је своје дивљење на величгпствене напоре руске војске. — Румупски краљ Фердннанд отишао је да обиђе трупе на фронту у Трзнсилванији. - Према бечким листовима, у Бечу се сад уводе к'арте и га пијење кафе по таф5нама. Количвна овезгатно се с.мањује на појединца. — У Парнзу се у последње вре че нзрађује српски ситап новац у износу 93 милиона фрачака.

ИЗВЕШТАЈ ИЗ СРБИЈЕ

Глншовић Сретен вз Ракова да се јавп својима прско Мнх. Ристића трг. | из Чачка, Сретенови су код куће спи | здрави и очекују извештај. Глишозића Божидара п Николића ! Божидара тражи Наталијт Глишовић Крушевац. ; Гавроваћу Арсл и Раши јавља Ле ,сосава Радовановић да су сви здрави. | Ивановћа Ивана ђака наредника ј тражи његова мати и очекује извеш ј тај од свакота на адресу Ката Ивановић 111абац Пољопривредна ул. 25. ; Пвановића Љубнца извештана МилуI тина Урошевићу да је о Мићи добила [извештај да су сви здраво и да ;е ј Зорка Живковић здраво у Крал.еву. | Ивановпћ-ДобричиК Владнслав из Г1е: трофадз обав. последње одбране трај жн га адвокат Г,отдан нз Крушсвца. | Пванозић В лпмкра арт. капетана ј тражи 1 ч љ на њ'гова преко Максе јДемајо који је у вези са Трифунови | ћем код кога је Велимир иа службиј Живка В. Ивановићка Круа евац. | Ивановнћа Милутина подоф. пита ! циришки биро и саоггштава да пише (својима преко Тодора Мраовића БеоI град Кнез Михаилова ул. \ Ивановић Милутни село Бања Кру! шевзц, Милојка Нвановић из Бање тражи га. ИваноЕпћа Александра студента техннке пнта за 1 вега преко Драгице Ђоки’ , Мицч Иваноплћ Кнет- Мпхлилова ул. бр. 20. Иваногшћ Ставра из Кнежевца жив је и здрав. ј Ивановићу Кости ревизору царин. ј беогр. благајник војна да се јави жени ј да јави о сину који је с њнм отишао, I она је дошда из Прокупља здраво са ! децом. Наталија К. Ивановић Кнегиње |Љубине ул. 25. Београи. Ивзновић Светолик студ. техн. н обв.

при одбрани града Београда да се јави својнма. Ивановић Антонпје да се јави Милици Поповића Ратарска 15. Ивановић Божидар жандарм- подн. да се јави сестри Ружвци Арсеновић Студеничка ул. бр- 14. Београд. Илинкић Милутима нзвештава га жена Мида да је са децом здрава као и сви остали дасераспита о Този и браћи јавиИгњатовпћ Миодраг командант архитекта да се јави Мили Глумац.' Ивковпћа Влади.мира и Душана Симића нз Миланџе траж^Пава Ивковић из Београда Топличии Венац 11 Ивковић Јована извештава његова женз да су сви здраво н Да не брине. Новац опет да пошље пошто је скупоћа. Војводе Мнленза 15. Ивкозића Милана тражв га отац Лука Вел. Мокри Луг. Ивковић Иван Крал.ице Наталије 16. Молн Евгенија ОбрЕновнћа да га извести где су му сшпви Драгомир и Боривоје. Са нашвг фронта — Срасаи аваанчан азвештај Солун, 23. августа 22. августа и тоћу 22 и 23 августа било је на ц*лом фронту слабе арти-

моли се да јави Драг. Костићу и^тамн. (уредништво *Вел. Србије*), у којој се болници налазиЗа Србију — Мплета Саввћ мзјор моли Јеврема Илића трг. аз ЗаЈечара да га извести гдв Ј’е његова жева Даринка са децом и сестром а да јој да новаца. Он је здраво као и Божа и Алек са. Шта ј'е са пашеногом Миленкон. — Поднаредник Диаитрвје Мирковвћ, пошта бр. 414, моли Јована Лучвћа трг. из Сеограда, да га извести шта је са његовом женом Лепосавом и децом и моли да им стави новац нотребан за издржавање. Одговорити истпм иутем. — Стојан Пегровић благаЈ‘ник, из' всштава своју жену у Александровпу крушевачком, да је он н брат Радослав здрав. Сањаме оу а гравв Мијакло, Марво, Сав а Кнеж( ,.<вћ, Драгомир Јочић, Жавко МилоЈ'еввћ, и оба сина Милана Мдлића. — Рез. пешвд. капетан I. кл. Светозар Ж. Х( џвћ, извештава евоју жену Љубицу, Краљевска ул. 74, Крагујевац, да с он, Љубисав, Свегомвр, Драгомар Тодпровић, кума Дра* гослав и Свбвн 8дравк и живи. Жели да му се јаво исгим путем. ТТТта је са Вуком и Сидом, Миком и Бралетпм. Јаввти се на м<)Ј'у адресу бр. поште 76. — Сотир Н. Чохаџсђ, судија—иследцик, взвештава евога опа, Ниволу С. Чохаџпћа у Нишу, Кроепринд Дечанока бр 2. да је оп здрав. Чвка Коста Ј'е у Солуну, чика Мита у Атини, а Ђока у ШваЈ'царскоЈ' и изгубио Душка у Др г . чу. Прамио Ј’е два извеготаја о њему.

љери)ске ватре, местимичног пушкарааа н борбе ручнЕм бомбамг. Успеси на Соми Париз, 23. августаО;вој€ње Клерва од ве.тке је бажноста, јер тг.ј домишрају&и положај омсгуКавг директне оиеоације против Пероие, Енглези настаељају наиредовање. Гс јмоч и Гаши су иотпуно ссво јени. Енглвзи ву задобили 300 зарсбљенина. (РодчоЈ. Са еолуиског фронта На фронту код Сгруме и у обласги Дојрана обична шнонада и сукоб аатроља. Зшадно од Островског језера ериске су труае одбиле један бугарвки напад. Ништа зкачајније на осталом фрснту. Напредовање Румуна Букурешт, 23. августа. Румунске трупе напредују у свима правцима. Заузелесу Суруи, Раковицу, Сисмодију и заробиле 1537 војника (>Радио»). Конфискацијв у Румунији Букурешт, 23. апг. Публикован је краљев декрет, г.о коме се конфискују непријатељска иман.а, а иарочито 1 имање главне ру.мунске банке, кредитне банке и друштва за произв >дњу нафте, који рпде капиталима непријагељских сила. <Радио»). ПОШТА Саопштења — Фллип Милввојевић, упр. поште ез Штииа, да се одмах јави Вл»диним Комесарима. Сввтолик Урошввиђ, иешад. капетаи који је рачен у борба са Бугармма

— Мзј'ор Љубомир Марковић и8вејштава своју с.уцругу Добрипу да је ж^в к здрвв. Тако исто су здрави I Драгвн и Ми.те ДоЈ‘чансввћи коЈ'е новјчано помаже. Извештај о сввма до ‘био је. — Боручнак Илиј'в М. Дробњак, взвеш^ава свој'у фамвлзју да Ј - е жив и здрав са сеојим р^ђфЕма Вели м ијрсм Ђ. Пегровићем, Душаном Бего .вићем, из Венчанл — колубарскв, бе| оградскп.

зшзг

1 §

8 ф (5 8 3 I 8 8 I

I 8 5

има част известпти публшгу, сфицвре и војнике, као в српске избеглЕце да је орзорила једну Фмлијалу у дну улице коЈ'а чини угао еа ,Грчком Народном Банкок», а ирема улпци Венизелос, По споразуму са Мвниетар(и ством Финаксија Кргљ. Србије, ј ^ ова фклијала узеда је на себе * ^ пошиљке новаца њиховим поро- | д дзцама у Француској, Алжиру, јјјј П Тунксу, Русвји, Корзвци Ј СвИ- ■ ;И ма фравцуским колонијама, у ■ |а Швајцарској, свима Савезничкин М > Ц и неутралнин земљама, као и у I | главним варошима Србије. ^ Филвјала је узела на себе а 8 ?1 следеће банкзрскс операције: ^ Куповпну к продају стране » монете, емисију кредитних ви“ сама; налоге за иснлате у свима & варошима Грчке, Европе п преи коморских земаљ?.; берзанске наЈјЈ логе и исплате купона итд. ^ Сем тога, по налогу »Српоког ^ Црвеног Крста* примила је на « себе депоновање новчаних при® дога који су му намењени.

I 8 I I