Velika Srbija

СТРАНА 2.

ВЕЛИКА СРБИЈА

БРОЈ 300.

Константина, када овај буде прогнат из Грчке због своје политике. Успео сам такође »а разговарам са чувенвм бароном Шенком после његовог протерввања из Грчке. Упитао сам га какве хобвти може имати Грчка од вођене политике. Одговорио ми је да се она може сматрлти срећном ако спЈсе своју целокуиност. Уверавао ме је тако исто ца ће на Криту избити устанак против... т. Венизелоса! Ипак бво је један тренутак када је цела Немачка са аебњом гледала у Грчку, чија је интервевција могла осујетвта све не мачке планове на Истоку, обез беђујући истовремено Елннству надмоћан положај. Докста, један саветник мивистарства Спољних послова рекао ми је да би све било пропало »а је Грчка угола

у рат, јер Немачка нвје располагала довољним снагама да се успрогава српско грчком савезу, који би свтро Бугарску пре него што би Немци стигли у помоћ, а Турска се не би могла одржати дуже од два месеца. Дсдајем најзад а ово мишљење једвог немачког генералштабног официра. По њему, да је Веназелос успео објавити рат Средашњим Цзревингма уз пркос опирању Ковстантенову који није желео обрнута оружје на Кајзера, овај бв се ставго ва чело вемачко аустријске војске да би освојио и покорио... Грчку! Сви угледни Немцн, којегод познајем, понављалв су ми дз Грчка мора остати мзла н без идеала да би Турска могла жи вети.“(Објављено у свима грчким новикама. Препедбко вз броја ‘245 „Нее Алитије.«) Пол-Лу; ровове у оЗлаотн Гракжав*. Нгпријатељопи авијатичари бацздн су бонбе у области Пешере. Бидо је некодико жртава. Рускв је артилераја тувда се до Реоку н обдасхи В. лтурукГалиепа и Воииеоги, гаеје оме ла ра;:ове на утврђењвка. Од ДунаЕа до Црног Мсра нлје бзло зпзчајнг.јах догкђкја.

Италијанеки коминикв Рим, 6. фебруара Јака актквност нашвх из вадчиЦа ииали успели сукоб код Комента блвзу Форселкне, код извора Позизв као и у до линп Бридадо. Свуда је непријатељ био одбијен. Заробљено је веиолико војника. Велика арталериска активност ка Карсу.

СА РАТНИХ ФРОНТОВА

Са солунеког ©ронта • — француски коминике Солун, 6 фебруара У току јучерашњег дана била! је активност авијатике У једној од последњих бораба које је водио један део братанске војске, непријатељски су губитци озбиљни и цене се на 400 људиНишта значајније на целокупном фронту. Друм који води из Корче за Лесковац са сввм је очишћен од непријатеља. Француска се пешадија спојвла сн италијанском нешадијом.

Внглески коминнке Лондон, 6. фебруара Целокупав број војника којн су заробљени у преијучершњнм операцијама на Анкру достиже сада 12 офецвра и 761 војника. Заплен је нзвестан број митраљеза в розовских топова. Јуче ујутру јаке непри!атељске сааге напале су наше нове положаје јужно од Бајскура. Наша је артилерија тукла унакрсном ватром непријатељске одреде и спречила да се првближе нашаи линијама. Непријатељ јепретрпео велвке губитке. Наши су губитци незнатни. Мисмо продрли у немачке лвније југо западно од Арса, јужно од Фуквсара и северно од Ипра в првчинили непријатељу | велике губвтке. Наши су оареди

одбили претарошле ноћн непријатеља јужно од Иара. Заробљено је неколико војника. У току дана узајамна артиљсриска борба у близнна Бушавена в на секторима Анкра н 'Ипра.

Фрашхуеки коммнике Париз, 6, фебр. У току претпрошле ноћи патролски сукоби на развтм тачкама фронта, нарочито на секто рима Троајон, ЈПамбрет северо западно од Бандовалера. Један је француски одред продро у не мачкеровове, разрушио утврђења и заклоне непрајатељеве. Нвшта значајнвје на осталом делу фронта.

Париз, 6. фебруара (доцније) Јака аргнљернска борба на обема обалама Мезе нарочито у области Безонво а и коте 304. Претпрошле ноћн Французи су својом ватром одбвли један немачкн препад.

Енглвска мадма^Ебст авијатикв Ловдон, 6. фебруара. Британска авијатичарска над моћност вад непријатељском потврђује се све више н више. • Лондон Газет« пише да је поручНак — авијатичар Галбравт напаона западнвом фронту једну немачку ескадралу од 6 аероалана. Он је оборио један аероплан, поквврио друга а друга четвра је примо рао да се спусте на земљу. После овог подввга кстн је а зијатвчар напао и оборио два друга немачка апарата,

КАМПАЊА ЗА РАТ

Америчко-немачки сукоб

Румунски КОМИНИК8 Јаш. 6. фебруара. У додани Сл»Д*кз, аосле једне ноћнв борбе, руске су трупе успелз да заузму један врло јак непрвјателска положај. Оне оу ее ту длдржаде а поред овпју непријатељских протзв напада. Заробљено је 15 војнвка и вапдењено 100 пушака. На Серету, непрвјатељска је артаљервја бомбчр.товада руоке

Париз, 6. фебр. Доаисник ‘Пти ГБрмзјеиа* те леграфаше из Вацгангтона, да су пацвфвствчке изјаве представнв ка Мааа нзазвале у целој штам пи исте протесте као а у шр ламенту. »Ворлд>, цигира Манову фра зу: »Ко зна, куда ћемо доспети, ако ова земља уђе у рат и коментараше је овако: «Апи, куда ћемо доспети, ако допустимо да Немачка ратује против нас, а да се мв не по дигвемо у одбр.ану нашвх права и нашег достојанстза. Ту лежи право питање. Криаа амер5.чконемачких односа није наше дело. Ма насмо убили ниједног немачког поданика на морској пучани. Ми висмо убнли ниједну немачку жену, ниједно дете. Нисмо ун штила ниједан немачки брОд. Нисмо правили нпкакву заверу против немачког унутраш

њег мира, ни против сигурности неначког народа. Нисмо водвли пропаганду у циљу да посејемо рзздор у немачком народу, нити да изазовемо грађански рат у Немачкој. Ниомо дааагн викакзе помоћи штанпи, да еаводи немачко јаз но машљење. Нисао смањивалн ниукодако немачка прнва. Ниједан Американац не дежи у не мачка« тамнжцама ?бог злочпначкмх завера против законл зем л>е, Насмо кокушадх да антервепсшомо Н51 у законатнм пра вима немачке втаде. ни м је?.е вој заканитој акцвји немачког народа Немачка нема ништа да пребаци Сједвњенлм Државама, 'док ове емају протвв ње дугу сервју неправди н насмља. Ми се не можемо даље потчињавати полвтицв неегзистенције. Ми смо то покушали са Немачком п насели смо Сг.да је наша дужност, да упо знамо и признамо, да мира више не може батв».

ј ,,Немачки маневар вма саао 1 релативач војввчки значај У но . ј ралном ногледу његова је ва»| ност велика, јер доказује да ј е 1 Немачкг дотерана до очајада. • Већ више од године дана, ја саа имао следећи угисак: «Када се буде осетила немивовно потучеш горда Немачка ће изазвати вротив себе цео свет, да саасе свој понос и да покаже, да је подлегла, тек кад је цео свет навалио на њу. Мз смо уоча те минуте и иза зг.вање. моје земље од стране Кајзера јесте предигра изазииња свах свегсккх взрода. Сви неутрални, и рни која су бнлн сувеше горди, да ба се ту клв, и они која су се страшил:

од удараца данас су униженв,

изЈ^ве

Велико поуздање у успех рата —

Лондон, 6. фебр. Говорећв у Менчестру о на родној служби’ г. Артур Хендерсон је изјавио: «Ми имамо пуво разлога, да верујемс, да ће идући месеца битн у корист нашег народа и нашнх храбрих Савезника, као што то нвкгд није бво случај од почетка рата Ја нећу да проричем али могу рећи, да ја од почетка рата нвкад нисам имао тако ве лико поуздање у његов срећан успех, к*о данас. „Ја имам убеђење, да смо ми не само достиглв, већ н јако вадмзшили у свему наше вепри’ јатеље и да би велики шефови Савезничких војсака били веома изненађени, кад страшан ударац, који ће закати Немцима на про леће не би донео крајњу победу за којом теже сва наша осе ћања«.

угрожени, увређени. Очи сввју уперене су ка Сједвњевим држапама, од којих чекују реч, према којој ће удесити своје држање. На ударе торпеда, који бзца ју на морско дно амервчке лађе и грађше, мој председник кеће моћв одговорвти швљањем нота. Сумарени убвјају систематси и на њихова недела мора се ОД' говората другим средствима, во што су машвне за писаае*.

ТУРСКО ВАРВАРСТВО

— Стање руских заробљеника —

Баку, 6. фебру^ра Један становник Баке добио је следеће ппсмо од једног ратвог заробљенака из Авгоре: «Ја Вас преклвњем известите владу о страшним прилакама, у којима се налазе ратни заробљв 1 ници у Турској. Ми очајаваио, да ћемо у опште икад видети отацбину. Изгледа нам, да смо свхрањени живи- Наше муке су страшне. Умвремо просто о! глади. Смештеви смо под шато рима, на голој земљв и готово смо без одела. Свакога дана умв' ре по неколико од нас. Немамо никакве лекарске помоћи. Коле ра почање да бесна. Дс.ђите, што пре, да нас спасете«.

АМЕРИКА И НЕМАЧКА

Изјаве једног америчког дипломате

Рим, 6. фебруара. Цописник «Трибуне» у Пари« зу изтервјуисао је једног америч ког дипломату, који му је учвнво следеће взјаве:

Бразилкја и Немачка

Народ тражи обезбеђење трговине

Мадрвд 6. фебр Једна депеша из Рио де Жв невра «Импарсиалу» јавља: <АИ блокада немачка грози взши

Ф Е Љ Т О Н

Т>. Лазарев ић У ФОТОГРАФСКОЈ СЕКЦИЈИ

I

Чује се звек тешких ланзца, тоаот коња, клопорање гломаз них точкова — вика људи... Са, у зноју и пени, отрезлвх људи и коња двже се пара Као о блак повија се прашина с пута и таложи около, по стењу, пољу џбуноввма — дрвећу... Дрхте планине — угибају се друмови.. То извлаче тешке топове На Чегану. Мрг во гвожђе и челвк треба да да, жввом Човечанству, осло бођгње. Рушевине од пројектила смрвгће јарам кајзерове тиранв је. А на рушеввнама: обести, о-

холости, грубе снле васкрсну'ће слободан ч равноправан жисот Великих и Малих. Војнвцж, у сјајним челвчвиц шлемовЕма, ратничкој опремв; са бдиставим пуоткана, мигр&Јљеаама, ,,Са новом срегћом“, хвтају псемом: У 6ој! — у бој! Ја чујем војнички топот њахових сковавих цокула, испод којвх хемља подрхтава, ввдвм сЈнј' њвхових очшју, које гледа ју оштро нвпред. — Осећам њи хов дах, којм ме 8апљуоку]'е на дом на уопех — победу... Све је у покрегу — „На по ложајима“, у рововвма; праште пушке, тикарају митраљевв, рао-

( прок&вају Оомое, потреоа хзмљу Ј »рововац“... Од барута м е;:онло аква осећам ввдах у носу — у грлу. Чј јем фијук врва и нарча да од гранате — ввку гдраввх [и р»њ<:-нох... ј ,,Леринско поље обасипају гранапиша“. — Сева, грм« клунчад од граната н шраинеда шарзју поље; ветар вх новИ|8, растура, рахлива но дрвећу, њв вама, ливадама,хастврућа бедвк гуотвм велом нртве и жмвр... Ево их!... Ево, гле иам „Дола зе Руси на српски фронт“... шање их Белв цар — Бићушкк! .. Ах, добра руска браћо!... Што нв мо р у да вао све, једнвм покретом, једним обухватом, загр. *вм н једнвм великнм, брагоквм пољупцем пољубим!... Качо сте добри, како мили увев веоели, васмејанв!.. Како сте чиота, бодећнва срца,

као голубв, а нако умете Оитн страшни као лнвовв! Како умете батв према брату брат, » пред непрајатељ^м на отрах врагам!.,, Ва:пе су о ча бехкзлене кво у детета и г.штре као блеоак муње. У вашим грудвма бије јуначко срце. В»ша је душа шврока, 01 овенск а Ви би сте хтели да помажете свуда, да дате све. Ба 016, не 0»мо код Сзојвх КЈћа — на овоме фроату. Вн сте свЈда где је потребна номоћ. В* сте на фрннауском, румун ском, иа вао, ето, и код нао бра ће ваше—на ораоком фронту,.. И* далека, до мој«х утнју, као да допвре пеома: Боже Ц*р ја храњ»! .. Нека и ва с , драга, плава бра ћо, оа Севера, чгва и брани о нај Ведвка Славеноки Б 0 г!„.

Идите Сраћо — Орасв у шшо! Бао чекају рвшииеве братскв руке м тоолн гагрљај ла орпиквм грудвма... Чека вас и опај самртвик л бајном пољу, са омртви“ ропие* МЈрањенвх грудп. ,,Послед№ зраци “ љубе га у лсдено чеД — Он чека вашу 0:’вету!.. Одсхго, оа оних шест вешнЦ ја чуј(м шкргут 8Ј ба. То „Наши у Србчји“. Оав не к° де *а мвдост. и» вешаламк, 881 њаховш старл на кољу — Ј* 1 ру онм бев јаука .. Адш, ја овде не ввдим жа.. Ја видим шеот МЈченвч«* 1 кротова. Око њшх ау отриј 01 еоддате!.. И Хриота су фариоеји р 8, ‘ педн на хрст Миднонв олаае двнно Хрнотово Ваокр 61 ње оличено у Пр»вди, ЈеД 8 * 8 сти и Браотву ... И смрт №