Velika Srbija

СТРаНа 2.

,>В Е: Л И К а С Р Б II .1 Ал

БРОЈ 536.

10 Нл 1 ннкад нг- можр пасти па памет. Друго, Бугарска ншс тплико послушна каоТурска. 1'лтср паша и њсгонн сарадници чијајесудбниа псааиааа судбинунсмачкс пладс, појмипши свој интерес, да потпомогну нојис. иапоЈК' Исмаца 19И>. годипс, добплн су пристаиак спојих трупа и послали су их на галицијски фронт. Фсрдинанду сс никада нс би ПОКОрНЛС Н.СГОПС Т))УПС. У осталом он нема трупа да иовајмл.ујс другомс. Он држн у Добруџн толико сиага колико јс допол.но ла одбЈ>ану. .1ужии фронт пс смс да ра.тголиКаиа у момснту, када сс Грци организуј\х Аустро-Угарс/са и Кугарсгса мора/у остати у дефапанпи. Јсдиио бп сс Турска придружила нсмачкој офанвивн, али на спојој територијн, а нарочито у Месопотамији.

НЕМАЧКИ АГЕНТИ ОрТанизацнја у Шпаннји Париз, 7. октобрп Упркос во.ћн шпанске владе да респектује иеутралнпст, иаетавл.а се н дал.е у Шпаиији спабдеваи.е еумареиа поередством рпбарских лађица. Зна сс оеим тога, да је кроз шпанску нону вршено снабдевап.е мароканског претендента Лодела Малека, који је покушао да подигне покрет у области Тазе, протпв француских трупа. Немци, концентрисани у Шпаннји ценс се на 80.000. Захвал.ујзТш потпорн клсрнкалинх н рсакциопарпнхкругова, о/ш су организовали праву државу у држави и допуштају себн најдрскије поступке. Онн су се тако уредили, да чине неку врсту војничЈсе гарде германипма н предузимају маневре н делањс, нарочито у околинн Гибралтара. Има оснм тога група, гоје врше полнтичке агитован.е у штампн или мефу радничкпм класама. Постојс такође грунс специјалиста, телеграфист а и т. д, Поморска група има задатак, да оспгурава снабцепаЈге сумгтеца, да цосгав;ва мнне у Гнбралтару и т. д. Групу безжичие телсграфије воде браТа Манесмап. Осим тога постојн група за мароЈсапску акцију. Користећи се овом шпијунеком војском, НемачЈса изводи маневрс у Шпанијн, као штр је бно маиевар Кпднкса.

ОКС МИРА Акција Ватикана Рим, 7. ојст. »Ђорнале д‘ Италија« јавл.а: Папп, саопштапајућп савезничкнм владама лваничаи теке.т од| лпора . цептралних еила иа њсгову иоту додао је дртгу ноту у Јсојој је нзјавио да је НсмачЈса готовл да ег.акуншг Белгију и ссверне крајсве Француске. Напа ,је упитао еапезшгнсе в.таде да ли бн жслеле да трпжн од Иемачкс да прецизира уелопе те евакуације. Лиет затим /салсе да јс Папа сазиао за немаЧке иамере од својих представника у Минхеиу н Бечу, којн су

Са нашег фрснта Грпскн злаиичан извештај Голун, 7. октобра П. октооЈта попремсна патра. Са солунског фронта — фрашџтки коминике Солуи, 7. октобра. Јучс је артил>срискаактшшост би.та жина на енГЛССКОМ II руском ф{10Нту. Енглеске су трупс сахраниле 73 бугарска појника јсоји су уоијени у последн.ем препаду у коме су паробиле 173 појника. Француски коминике Парнл, 7 октобра Обострана артил.ернска лјстцвиост иа фронту Есна и на обалама Мезе. Солцнгки фроит. Један еиглески моиитор ућуткао је бугарске батсрпје код ушГа Струмс. Француски су авијатичари бомбардопали Ђгвфслијску станицу.

Изјава саучешћа Г. Пашић, председник мннистарског савета пвјавио је породици покојног Асију-а своје дубоко саучелгћс прнлнком трагичпе смртн мајора Асију-а и н.егове супруге.којн су билн великн прнјате.Ђи ерпскога иарода. Одговорност за рат Пресбнро јавл.а са Крфа: У коригг тезе о одговориости цснтралнпх сила за садапш.н рат, одговорпостн која је већ утврћена мнпгобројним изјавама са разних страна, забслсжимо такоЈје н околност да јс г. Тодор Ристић, еекретар српског послаиства у Цариграду, бно прнмл.сп у очи

I општплп са владама Немачке п Ауетро-Угарске. Идвештајв Папиних пргдстпвника до.твол.авају овоме да \ војн: Сапезнике да је Немачка готпва да евакуише Бслгију н француп.е области. Ледан од тих извештаја излаже услове који се одноее на Бслгију. Други извешта"ј бечкоЈ- иунцНја изпоен аустријске условС у погледу тсжњн Италијаиа. »Трибуна« вели, да су извештаји Папипих предстапника у Бечу и Минхену пјјсобразилн псснмизам ватикаиС1сих кругова у оптимнзам. Ј'ог.ој>и се о новим и одређенијим пЈ>едло;шма. Нпје пск.вучсна могуЈ.поп да Папа пошл.с нопу ноту, али се не можс одреднти н.ен термин.

Енглески коминике Лоидон, 7. октобра Паше су тјјупр одбиле иепријатсљски одред у извиднпци код .... Непријатсл. је бомбардопао пдше положаје у близинп пута Мснеи. Наше су авијатичари бомбардоваи аероплан код Псрсенера. Поетигиути су добри Ј>е:>ултати. /* Италијан. коминике Рим, 7. октоб{>а Потог остобра увечс отпочсле су псшачке борбе на фронту Тријента и код 1>'а{>ниоле. Непрнјател.ска је акција бнла нарочито огорчена између долинс Позине и 1’но Фредо где је непријате.в успео да заузме једач наш истакнут положај есверно од брда Мајо н упао је у другн источно од Калгарп. Наше су фупе против пападом лотнсле иепрпјател.а са положаја. Заробили емо 10 ппјннка н 3 офицнра. На ф)>онту Лулнјанских Ллпа на паднпама сепеЈ>по од брда Сан-Габрисле одбнјсп јс непријатељски напад.

прздајс ултиматума Србнји од странс немачкога амбасадо)>а барона Ваигенхајма, поји тек што је се био вратио из Берлипа и којн је између осталога Ј>екао сскретарх да ће ултнматум битп предат тога дана нли пајдоциије сутЈтдаи у 18 >тсрпа. Барон Вангепхајм јс одиосио тога дао нсту изјаву и Ј|талијанском амбасадору маркнзу Вароннју, као пгго је то опај нсдавно нзјавио нталпјанским листовнма. Овај докумспат сс ие налазн у нашој плавој кпшзи, јеЈ> је и бсз н.ега било мноштво докумената који су говорили о прцпрсмању ултнматума Грбцји.

ЕоГпбир.цОпАгБе Ђл гол>а Нопријател. п дал>е п|>одужује безобзнрно и безразложно бомба]>довап.е Битоља. За проша 2Ј часа нзблцио је ма варош 26 а иа парошку пернфсрнј\ 160 граната. Ран>сна .је једна жена. Материјална штета јс знатна: 17 кућа по]>ишених пли оштсћсннх. Француска Банка Прив]>емеии биро «Ј>Ј>анц\п:е БанЈсе који је ннсталнрап 15 ссптембра у Ф|>апцуском гепеЈ>ал штаб\ биће .■:птпој>Н 1 12 тскућег .маееца. Лнца која ие буду депоповала се.оје изгориле баикнсте пре горн.ег датума, морају еама код Француске Банке у Ларизу учииити потЈ>сбнс кораке како би свелтуално променнла свг^о банкноте. Помен Надсжда, удова Милутина Кокановића, ереског началника из Крушева дагаће у недсл.у 8. ол. мца годнпш.н по.мен сломо мужу Мнлутипу, у 10 часова про подие, у цј>кгп Гв. Гапе.

Позивају се Позивају се, да ПЈ>едстану канцсларнји Владшшх Комесара у Голуну, нлн ако нису у месту да јаве тачне адресе и то: Мнрко Ђ. Гтанкошгћ делов. општ. по акту бр. 4343. Параскева Готировић из Прилепа, по акту 6 ј>. 4373. Драг. Иинко Плрклшгћ, деловођа еуда општ. ОбЈ^еиовачке по аЈсту 6 ј). 4360. Немаша и Радула браћа Топалог.ићн из Пожаревца по акту б]>. 4350. Апдопаћи ПЈ>епдић тЈн опап из Битол.а по акту бр. 4340. Тома Гт. Јовановић полиц. пнсар у Призрену по акту бр. 4362. Деља Пејови-ћ председ. општине Богдаиачке по акту бр. 4402. Димитрије Младеновић школски надзорннк н Тома Јанићнјсвић учитељ нз Крушевца, по акту бр. 4389. * Алексп Јанковић из Бсо 1 рада, полива сс да одмах пј>гдстаце оделртку Г :ужбе Безбедности с позивом на 6ј>. 2212. Да се јаг.е Банредном архнјерсјском иамесннку у калцеларији Владин. Комесара сгештеницн г. г. Кузмап Лнђелкогпћ, Ђенадије Попогић, ЂоЈ)ђг Поповић, Илија Ђор•Јјсшгћ, Игњат Попошгћ и Пладимир Атапацкошгћ 8. ов. мес., у 3 часа по подие ради хјггног саопштења. Из каицеларије Ванредног архијерејсЈШг намесника. Службепо. Објава ,1 |> Л м ксаНдар 111)11,3311. зубпи лекај) нз Битоља, са стано.м уулнцн »Лстрорахисч бр. 14. блпзу дркве »Ахија Тријада«, известио је Владнпе Комесаре, да Ј.е сваког Српског нзбеглмцу. Кога Комеслри њсму упутс као сиромашноЈ бесплатио лечнтп: г.адити зубс, пегопати вилице п другс послове: а у случају пломбпрања зуба, наплатићс само употј)обл,сии материјал. Прсдп.с се јалл.а Грпским нзбеглицама ради знања. Из канцеларијс Владиних Комесара 1 октобра 1917 :од. 6ј> . 1337. Годун.

ВАЖНЕ ВЕСТИ Атпна. Крал.евекнм указом позватв су под заставу резервистн марине класе 1912. Рнм. — Парламснт јс наставио рад. Радикали су поднсли шгтсрпслацију протнв рћавс дсобе иамирница. Лондоо. — »Тајмс« је пустпо \ еаобј>а1тј 165 брошиЈ>а, 1соје се одиосе аа историју садашњег рата. Петроград. — Влада је. решила, да сс од 17. октобра приетаинште Лрхангелска затвој>и за путннчки еаоб))аћај. Монтевндео. — Председликов декрет објављује, да се правила нсутралностн неће примеЈшшати иа Гавсзничке земљс.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ Лопдон, 7. — Биће об[)азовпно мшгистаретво авнјатике. Рим, 7. — Овдс је г.сј)оватпа мипнстарска криза. У свако.м' случају, она неће имати утицаја на спол.ну полптнку. Париз, 7. — Госпођа Тиј>мс. 1 , лсеиа ухапшеног социјалистичког посланика Тирмела ухапшена је што је одрицала исказе свсдока да је мењала швајцарске башшоте које припадају њеном мужу. Лондон, 7. — Енглеска је нлада била приморана, услед многобројтшх открнћа о употпебн нсмачког новца за пацифистнчку пропаганду у савешшчким зе.мљама, да отпочно строп’ анкету о том новцу. Агепција »Њус« гогојш о скором открићу по тој афери које ћо утв])дитн да савезничке владе имају несумншве доказе да су пемачки агснтн припре.мали огЈ^омну пацифцетнчку Чгампању за коју су 1 >асполагали огромним сума.ма Судска комиеија кој.ч вршн анкету Боло-паше послала је једиог свог члана да настави иснраживања. Овај је илјавио да је успсо да дође до документованих доказа о иемачкој пацифистичкој пропаган-

ди у гаветничкнм престоницама. Цирих, 7. — Михпслнс је пбзнао за суботу политичкс н појнеличностн на коифсрсвдију. Он јс изглсда расположен да учини концесЈне односно упЈ)авл>ања у споразсму са рајхстагом. Лондон, 7. — 21 пожар избио јс у фабрикама порвсшким. Узј>оци су непознати. Вашингтон, 7. — Амсричка плада одбила је да дајс уга.в нсут]>алним бродовима, који прсносе на.мирнице из Јужнс Амсрике у нсутралне зсмд>е. Изузстак чинитн под условом да сс све лафе прегледају у америчком пристаништу. Сви Савезницп одобрили су ову одлуку. Сједињене Државе и Савезници подс исту политику у спречавању снабдевања Нсмачке од неутралних. Лондон, 7. — »Вестминстер Газета«, у једиом чланку истиче, да су Савсзници у свему солпдарни са Руснјом. Немачки план да се мир закл.учи на штету Русије бесмислсн јс. Нсмци су у огромној заблуди, ако мисле, да би Савезници билн расположсни преговаратн на Ј)ачун Русије. Ми хоћемо да дофемо до сталне ситуацнје у Европи, па којој можсмо поднћи нов сисгсм међународних односа, којн ћс обезбедити мир и свет осигурати од опасности наор\жања. Петроград, 7. — Рускн комшшкс саопштава, да је у сукобима у ваздуху пилот Сафонов оборио два немачка аероплапа. Један немачки дреднот наигаао је код острва Езела за једну руску мнну и проузрокована је експлозша. Нс зна се судбниа дреднота. Атнна, 7. — Седница парламента на којој је решавано о стављању чланова Скулудисова кабинета под суд била је в])ло буриа. Најзад је на предлог г. Репулиеа решено, да нстражна комисија парламента поднесе конкретнији предлог о томс. Атнна, 7. »Патрис« јавља, да Јоиска, ()]>нјснталска п Агинска баш.азакључиле конвенцијс са грчком владо.м и ставиле овој на Ј)асположене ( 20 милнона ф]>. за набавку мамирница у Америци, Шпанији, Италијн н Мисиру. Ба тим ћс сс дати за нсту сврху још 15 мшшјуна. Шећер, који јс у депоу продаваће се по 1.60 кг. Исте банке дале су влади другн зајам о 1 милиона за куповниу пољопрнвредних справа у Амсрици.

СА РАТНИХ ФРОНТОВА

ДНЕВНЕ ВЕСТИ

С&ОПШТЕЊА

Молим сваког ко буде зиао за мога .Толу уиапрсд благодарим где се налази Драгутии М. Савић иа Рибара и Радоваи Псанловић из Петловаче Мачва,- и да ми јаве адресу Љубо.миру Т. Алсксићу резерв. капет. 2 ч. 3. батаљ. п. 6 ј). 40. Ахмст Чишић, Васаи Вребац, и 'Мухамед Хаџнћ, — Мостарцн, да се јаве Ристн Војчићу шоферу, П. број 999, АутоКоманда, који нх моли да му јеве ако нмају какав извештај од кућс. ПОШТА ЗА СРБИЈУ Ностаднн И. Васнћтипограф, јавља евом течи Јоци М. Николићу трговцу Скадарска ул. бр. 2§. — Београд да је жцв

и зд)>ав, н моли да му ее јави на адрееу 3 Ч. пеборачка бр. пош^е XX. .Товаи МартпновиЈ, шгамп. машшшетл нлвевдтава своју ссстЈ>у Лору, Павина ул. бр. 148. да је жип н здрав, дп јг њену карту примио и мо.ш да пошаље очеву адресу да адресу 3 ч. иаборачка бр. ПОЦ1ТУ XX. Илнја Ј. Ломић, финансијски стражар, нзвештава своју жеиу Даринку и петоро дсце, као и Милована Радсшсовића из села Латковића, срез колубар. пк]>. ваљевски, н сестру Жнвану да су Радоје и Бошкб здравн н ЖИВ11. * АЛБЕРТ ГДТЕ^О зубнн лекар Прима посетс сваког даиа у свом стану, Игњатијева улица 339 * 1 —30*

П]>аве, чспене н најсиппније ГДТаПЕ »^ЕНИТ« ‘ са 10-то год. фабр. гаранци јом као н еатове: Омега, Лонжин итд. продаје ндјпопољннје по \твј>ћоним ценама, прсма сату од 30 до ;>0 драхмн комад. Путнички бцзар — српоки магацнн, иалази се у Солуну, пј>ско плта главне жеЈђезн. гтапице. 2—10 У улици Иг.ЋаТЈПСПОЈ бр. 300 отиорсна јс продавпица српског дувана. При вс4\ој купотши даје сс процснат, 3—3 ЕДУАРД РУБЕН француски зубни лекар Најстарија клшшка у вдроши број 7 8 1 ЈЛицп 1)орНп првог.

Г1М»ИЛИ(' и све всиеричнс болеети лечи са поспуннм уепехом днректор болпнце венеричних оолести у Солуну др.христ.христадулу пјшмд у евојој клцнпцн: од 3 до 6 н по чае. цо цоднс. ул. ЕгнатиЈа 6ј>. 311, улаз из ул. Методпо 15. 1-30 Нова американска зубна плнника Др. ОАРАСКЕВОПУДОСА ул. Егнатија бр.357, на углу римске капнје »Кама,ра«> Препоручује се једцнц атеље нове амсрикапеке зубне клинике, где се могу нзлсчнти болесни зуби и начинити вештачке амерпкапске дссни са зубима. Специјално за г. г. ерпске офипнре и иојнике чини ее знатан попуст у ценама. 2-12

Ссоје богато стовариште евију намирнпца Коцлероп, гџша г коњака, ко.момотт* 1 . верлута, ликера, тампањг.ра, минералце воде Цшич и т. д., препоручујс Путннчки базар СРПСКИ МАГАЦИН С.олун, преко пута 2—1« главне железничке етаннце „Авада“ Пошто мц јс иагорела нјјсђ.аиш.а кафана, отворно еам Кафану »Авалу« у ул. Мелас бр. 21 (до фпцанснјеке дедегације). Кафана је еиабдсвсна чистцм ииће.м н одлично.м сриско.м кафо.м. Послуга брза и тачна. Цепе умсрене. — Максим Милошрвић. избегдица из Битоља,

ПАЖЊА У ужарској радњи Томвг Стајнћа, спроћу бив. хотел »Телеграфа« могу ее одмах купнти ове књиге: 1) . »Ма.ш Парижани «, одлична лектира са конверзацијом, за оне који уче француски језик цена 5 драхмн;' 2) . »Доживљаји нарсдника Миладина«, са илустрацијама подвнга наше храбре војске за вре.ме одступап.а преко Адбаннје — цеиа 3 драхме; 3. ) »Хањаа чувени роман нољског пнсца л. Сеикнјевњ ћа; цена 3 драх. 4. ) Граматика фрапцуског, енглеског н нталнЈанеког јеЗ 1 #са од В. ПегЈ/Овића по чувепој методн Ота Сауера. Цена 6.50 драхмп. 3—3

Одговорнн уредник Бошко Богдановић Штампаријп »Вслпка Србија«