Velika Srbija

СТНАНА 2.

»В Е Л И К А С Р Б И Ј Аа

БРОЈ 576.

СА РАТНИХ ФРОНТОВА

Франц. коминике Париз, 16. нов. У области Сен - Кацтена Французи су одбили два немачка против - напада. Француске патроле оперишуки у области западно од 'Гачира и Самоље-а заробиле су. једног војника и једног официра. Одбијен је препад западно од шуме Шом. Потнрђено је да је француски напад на немачке положаје *јужно од Живенкура крунисан успехом. Наробл.ено је 440 војника, и заплењено 13 митрал.еза, 3 бацача бомби, 3 ровонска топа и 100 пушака. Доцнпје. — Лртнљсриска акција бев. од Ена, у Аргони и на десној обали Мрзе, на сектору Шамбрета. Енглески коминике Лондон, 16. новембра Непријатељска аргил,ерија била је активна последље ноћи у суседству Бурлон, али није било пешадијекс борбе. На севернијем фронту, иСт. и сев. ист. од Ипра непрајатељска артиљерија дејствовала је јаче.

• Доцније. На фронту Камбреа није било ничега нарочитог у току дана. Непријатељ је покушао два напада близу Авиона, јужно од Ланса, али је оба пута одбачен. Непријатељска артиљерија била је нрло јака ист. од Ипра. Задобили смо неколико заробљеника у сукобима патрола. Иако је. био велики ветар са кишом, наши аереплани били су активни. Они су нападали митраљезима трупе у рововима. Бачена је преко тона експлозива на станицу Менен. Један наш апарат недостаје. Италкј. коминике Рим, 16. новембра На платоу Азијаго код Примолано северно од брда Берете и на средњем току Пиаве наше су 'батсрије тукле непријагел.ска прикупљања. Наши суфвијатичари оборили ч.етири непријатељска аероплана. Румун. коминике Јаш, 16. новембра Ретко пушкарање и местимична артиљериска акција бсз важности.

ДНЕВНЕ ВЕСТИ

Србија и Француска /'. Лишон, франццски мннистир Иностраних Дсла, саопштио јс преко овд. франццскогпосланства Нлади Кралхвннс Србајс да јс обралован новп францј/скп кабннст нод прсдссднтнтвом Господина 1\лсмансо-а и да кс нова влада продцжити да води досафиињу спољну политику Францускс. Г. Др. Велизар Јанковић. ластупник , )1инистра Иностраних Дсла. замолио јс Госп. . 1оржу-а, •француског атправника послова, да достави Господину 11ишону зах.валност срискс Нладс 'па овом саопштсњу, и, <Уа српска Плада глсда. у факту што-ћс француска Нлада водити и дал>с досадању спољну политику, гаранти језа праведну ствар Србијс и услосс ла крајњу пабеду Савсзника. Нова књижица Изашла је из шта.мпе но-

ва књижица под насловом: Енглеска реч Србији. Књижица се може добити код свију војних пошта, код књижара РистивојевиКа (у кијоску код Беле Куле) и у уреднишгву »Велике Србијек. Цена јој је 10лепти. Топло је препоручујемо. Позива се Спира М. Ђурик, по.1Ициски писар, да се одмах јави одељењу службе безбедности с позивом на бр. 2940. Српско Трговачко Друштво Обавља свс банкарске послрве. Нрши размену новца по најповољнијим дневним курсевима. Прима новац на штедњу и чувап.е. Канцеларија се налази у улици Александра Великог бр. 7, у згради хотела »Кавала«, преко пута бив. грчке централне поште.

Благодарност место двогодишн.ег помсна своме брату 1‘адовану В. Лалику, који је погинуо 25. нрвембра 1915. год- приликом напуштања БитОл.а, брат Милугин В.

ЛалиК, поручник, положио је 25 франака. да се даду нашим сирогним инвалидима, и 25 франака, да се даду нашим сиротним заробљеницима. Сиромашни инвалиди и заробљеници благодаре дароваоцу Милутину, а поч. Вадовану желе рајско насеље. ВАЖНЕ ВЕСТИ Лондон. — Немци су, у своме повлачењу, напусти-

ли огромаџ материјал. Заузети герен показује намере генерала Хинденбурга да сгвори од евоје линије јаку тврђаву. • Рим. — За време италијанског повлачен.а, спашене су све енглеске батерије. . Хаван. ГоспоТа Меночела, жена председника републике Кубс, послаС.е на француски фронт једну болницу .у вредности од 5 милиона.

та се цени на милион фунти стерлинга. Париз, 16. — Једрилица »Ми.моза«, која је долазила из пове земље нападнута је од сумарена на уласку Манике. Лафи су притекле V помоћ торпиљер, и сумарен се морао понући. Париз, 16. — Париска општина приредила је званичан пријем у част г. Вснизелоса. ДОГАЂАЈИ У РУСИЈК

Лондон, 16. — Јављају, да је у току борбе, која је вођена пред Москвом измефу присталица реда и максималиета, рањен генсрал Брусилов. Јаш, 16. — У Црноме Мору »едан руски сумарсн потогГио је једну турску горпедњачу измефу Бургаса и Цариграда. Штокхолм, 16. — Из Хопаранде јављају листу »Афтенблад«: Овде се очекује особље енглеског посланства у Петрограду.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Шујорк, 16. — Министарство Нојно прсдузима мере за мобилизацију новог контингенто војске од 500,С00 ј људи. ЛОНДОН, 16. Телеграфишу са фронта, да су британске трупе на два км. од Камбреа. Лондон, 16. — Допчсник »,4 сосјет е д Прес « на фронту Палестинс тс.теграфиии 1 ; Иовс енглсскс трупе сттле су на фронт П а л ест а Н (’■ Генерал Унаршал, новн но,уандант трупа у Месопотамији, добио је наредбу да проишри евоју акцију наунутраш-. њост Малс Азије. Атина, 16. — Позвати су под оружје резервни пешадијски (Официри класе 1913., 1911., 1(915, и 1916. Атина, 16. — 1Ушено је да се у Атини оснује одељак комисије за снабдевање Грчке, чије је седиште у Лондону. НаименоваФе се представници савезнички и грчки. Рим, 16. — Орган Багикана, »Осерваторе- Романо« демантујб категорички вести, да Папа спрема нов апел за мир.

Рим, 16. Италија има под оружјем 26 класа. Шујорк, 16. Последње недеље држано је више конференпија ради решавања о мерама, које треба предузети за зашгиту америчке противне за време и после р а т а. Прско 500 изасланика разних организација } т чествовали су. Париз, 16. Генсрал Каледин зидобио је уобеду над Лењиповпм трупама. Он надпрс ка варошц. Сскретар италпјанеке а.убаеадс, приспео у Конецхаген, изјављује, да еавезнични амбиеадори ниеу ступили у везу еа максимилиетима. Нулан, француски амбасадор. добио је наредбу да остане у Пстрограду, али да не ступа у односе са Лењиновом владоцГ, Један секретар амбасаде досТПвЈЈО је . Бењину забрану увозЈ V Русију. Гфа Керенски као и више чланова аристократије ухапшеци су.

Берк, 16. Ото.мански парламенг наставио је рад. У своме говору султан је рекао, да су односн Турске са савезницима врло пријатељски. Говор је био врло кратак и пропраћен је врло живим коменгарима немачке штампе. Само је драгоман немачког посланства присуствоаао седници. Париз, 16. Управни Савет Индо-Кине завршила је рад пре осам дана. Гешено је, да сс образује индокимеска флота. Савет је замолио гувернера, да достави влади републике одлучност Индо-Кине да свима средствима учестиује у народиој одбрани. Берн, 16. — Бечки »Цајт« доноеи, да Фе се аустријске делегацше сазвати 21. новембра и радифе до Божића. Ссднице фе се држати у Бечу. Рим, 16. —Једаннемачки <радиотелеграм, послат једном листу V Мадриду, емањује осетно број италијанских заробљеника, објављен у немачким коминикекма. Ово јелеп пример, колико вере треба приписивити немачким коминикеима. Вашингтон, 16. Влада је потврдила уговор за графење 70 трговачких лафа, које Ј.е сгати 500 милиона франака, а бити готове у току годџне. Лондон, 16. — Г-ца Пенкхорст, предссдницц женских брганизација изјадила је, да програм њиховс странке тражи рат до крајње побсдс. Шујорк. 16. —Произведено је 6.000 фака V ЧИН лцоручникп V Плацбургу. ‘ Јодан поисФи број"од њих испослат је цдмах у Француску. Амсхердам, Д). — У Не-

Вашингтон, 16. Два крака жсљ. пруге код Балтимора \ни-

мачкој је објављеца цапед-

штенасу пожаром. Ште-ба да нико несме, без џа-

рочиге дозволе, куповати галантеријске ствари. Берн, 16,—-Листови објанљују саопштења о начину, на који Немци хоће да подигну морал код војске. Групама у резерви држе официри конференције, у којима се изНосе лажни резултаги о сумаренеким успесима, како је непријатељ исцрпен, како Енглескагладује и г. д. Овакве конференције држе често и сами чланови рајхсгага. Рио де ЖанеирЛ). 16. — Бразилша је закључила споразум са Француском за триде•сетогодишњу употребу немачких лмђа којих је 40 интернЈфано у бразилијанс!;им водама. Циљ ове мере је снабдевањеСавезника. Овим споразумом Француска ће добити великог утица1а на тржишгима јужне Америке.

СДОПШТЕЊД С очинским болом јавл.ам друговима и познаницима, да ми је син Љубиша, матурант гимназије у Ници, умро 7. новембра ове године у Мантони, далеко од својих родитеље, браТе и^сестара и без милоште и неге својих' милих и драгих, Оплакују свога Љубу отац Сима Ђ. Милошевић р. пеш. капетан, брат Миливоје студент у Бизерти и у поробљеној отаџбини мајка Динка, брат Ђока, сестре Бора, Јела, Зора и Јелисавета и стара мајка Јелена. Добио сам тужну вест из Србије, да је мој брат Велисав ДамњановиГ Шендекови^ћ, из Вирова, умро од рана новембра 1915. - ОжалошГени брат Божидар М. ЦЈендековиЈј, роГаци Средоје и Милош Љ. Шендекови4>и, Бранислав М. Шендековиф и Драгомир П. Гркоћић. Добир сам извештдј да су породице ниже именованих лица Јл окр. рраџ,срог живе и здраре и тр: Дуке и Раде синове Тасе Петковифа из Лесковца, за које пита отац Таса. Димитрија ЈањиКевића из Туребовца, за кога пита' отац Станко. Димигрија Маринкови^а пешад. капетана који је био при 1. ч. 3. бат. прск. пука првог позива. Ггетислава, наредника лроф. колоне морав. див., да Ј_е Добросава ПешиЈ.а

здрава, новац примила и да се Ц и ј а спрема за школу. Уроша Рапћела Волчи-ћа из Власотинаца и да јави Ђоки да су његови здрави. Трајка Јовановића из Д. Трњане, за кога пита стриц Ђорфе ЈовановиГ. Данила Антића из Доњег Синковца, за кога пита Счч>јан Антић. Милана Цветановића за кога пита Васиљко Стаменковић из Туребовца. Николе МаринковиТа за кога пита отац Иван МаринковиТ из Туребовца. Косте С. РајковиГа, за кога пита брат Димитрије Рајкови^ из Липонице. Јована Коцића коњоводца, за кога питају Прока и Коста бакали из Лесковца. Димитрија ШпунчениЈш наред. за кога пита отац Игњат ШпунчевиГ из Лесковца. Нека ми сваки јави тачну своју адресу ради даљег рада. 8. новембра 1917. г. Водена. Михаило Јованоинћ народ. посланик. Позивају се да иаволе предстати овом Консулату ради извесног еаопштења: Василије Чоланчевић или Алекс, Пегровић; рођаци Стојана Мизе иа Галичника бр: 6383; рофаци Димитрија Трајковића из Обреновца бр. 6384. Из Канцеларије Краљ. Срп. Ген. Консулата у Солуну 14 нове.мбра 1917. год. — Јован Д. Вујић 3. ч, 1 бат. П. Бр. 8*4 моли да му се јави тачном адресом Станимир II. Јовановић, железничар нз Младеновца: исто гако да га свако, ко зна шта је с њим, извеети. Извештавамо сроднике, пријатеље и познанике да смо добили од куће тужну вест, да је наш отац Обрен А. Жунић, економ из Гостинице, среза н окр. ужичког, испустио своју племениту душу 15 јуна ове годиџе не дочекавцш долазак својих синова и да види своју Отаџбину ослобоћецу и увеличану. Михаило, п.поручник, Милан и Радоје, обнсзнцци, ц остдла мнотобројна фамцлија која покојника оггадкује. Велимир Павловић, жандарм Битољског Одреда, моли свакога ко бн шта знао за Тому Манића финанеиског наредника, да му јави.

ПИСМА ИЗ СРБИЈЕ Имајц писма у Обавештајном Бироу, Солун, ови Ваљевци, који треба да се обрате т истс капетану Урошу В. Ковачевику, Обашчитајни Виро, с. позивом ни бр. карте: 28. Гајић Спасоје, Габановић -Мионица, од Макрене Гајић (Лаза Радивојевић). 233. I аловиЈ, Петар, Ваљево, од Марте М. Живковић. 17. Гини4> Остоја, Уб, од мајке Пеладије. 62. Глишић Никола. Војиновача Иаљево, од Богосава Глишића. 125. Голубовић Станимир, Маркова Црква, од Катице М. Димитријевић — важи и зп ове : Милана и Миладина Срстеновиће, Вићенгија Станојловића Штоши-

ћа и Станоја Јелачића из Вироваца. 99. Грујичић ('офроније, Ђурђевац, од мајке Милке. 100. Грујичић Радосав, Памбуковица, од Марка М. Грујичића. 362. Гајић Драгољуб 2. к. , Ваљево, од Стане Вцћентијевић. 340. Гашић Радован, Ваљево од Олге. 325. Гопчевић Миодраг, Златарић, од Наталије Ћосић. 335. Госпавић Стеван Вал. ево, од синовице Иване. 336. Госпавић Крсга, Ваљево, од синовина Ике, Јеце, Жије и др. 326. Глигорић Милорад, Осечина, од Милице Глигорић. 327. Глишић Радован, Забреж, од Мике Глишића. 368. Грујичић Ђор-ђе, Вал.сво од Јована Живковића. 23. Дамњановић Милнсае

Уб, (село) од Загорке Дамњановић. 25. Дамњановић Спасоје, и брат Михаило, Ваљево од Николије. 323. Дамњановић Митар, Миличинце, од Ранисава Лазџревића. Дамњановић Лека, Наномир, од Милоша Димитријешгћа. 283. Манојло Дивјак, окр. шумар, Ваљево, од Ружицс Божанић дриис.ко' слагал-иште. 106. Добривојевић Бла- ; гоје, Врагочаница, од Неранџе Цезаровић. 345. Драгојловић Живко, Скела-Обреновац, од Владимира. 147. Дукић Драгомир, Уб, од Данице Дукић. 370. Давидовић Мнхајло, Котешица, од Ангелине Лазић. 367. Драгачевац Жаван,

Бело Поље, Об))енов., од Десанке Драгачевац. Код Јрнана Д. Вујића, 3. ч. 2. б. п. бр. 84, налазе се карте за : Андру Петровића, контролора Железничке Инспекције, од Драге А. Летровић из Кусатка, и Душана Михаиловића, коњичког поручника, од оца Димитрија Михаџловића из Крагујевца. Танасије Гајић, наг редник, да се јави Благоју Јованови-ћу, п. бр. 32, како би му послао карту од његових из Грбије. Доднаредника Божидара Живковифа тражи коњички каплар 4 воздеџ ГистиЈ^, пошта Ов, како му могао послати карте из Србије.

ЛОШТА ЗД СРБИЈУ

Јављају да су живи и здрави и моле за одг.овор на пошту Бр. 8: Рустен

Севдић из Бојника, Сгојаи Инковић из Ђулекара, Антоније Раденковић из МаГедонца, Младен Динчи4. из Ћуковца и Милан Станковић из Рафуне, сви из среза јабланичког, округа врањског. — Јављају да су живи и здрави и моле сЈДговор на пошту Бр. 8: жандарски поднаредник Жика Милутинодиф из Самокова, Рашко Стојадџнрвић из Бабице и Вукосав Павловџћ из Рудара, сви из среза коса,ничког, округа топличког. Јављају да су живи и •здрави и моле за одговор на пошту Бр. 8: каплар Тодор Стевановиф џз Габровца, Стојан Златацовиф, из Вел. Крчимира, Андриј4 Шарковић из Д. Душника и Матија Ђорћевић из Малче, сви из среза нишког. —^ Аранфел Ј. Ђорфевић,

поднарсдник Ј4. ч. 3. б: п. бр. 4, извештава Стојилка Спасића из Свође, ^срез лужнички, да је жив и здрав и хмоли га да извести о укућанима. 1'ако исто моле за извештај; Милош и Никола браћа КрстиЈ^и, Милорад и Ђуро Л. Илићи, Пејо и Симо П. Николићи, Давид Ст. Ђорђевић, Виден Ђорић, Кристо Николић, Милентије С. Алексић, Маринко Стеваиовић, Симо И. Дојчиновић, Радисав Суеџановић, Јеремија Ђокић и Ваџ^сд М. 'Бурић. ХИРУРГ — ЗУБНИ ЛЕКАР ДАВИД КОЕН који је имао клинику у ул. Ценџзелрр, преместио се у улиџу Евзон'^, ^о српске фото: рафске секџи1је, близу мора. Израда модерна и солидна. Цена врло умерена. 13-15

Д-р АЛБЕРТ ГАТЕЊО ' вурЏм лскар с‘ Увивср8итр'|а уПаризу ! вади зубе без боловџ. 14 година искуогва. Савршеџ рад златних зуба зз 4-5 данџ. Улица Егнатија бр. 339, 8—15 Зубио - елентрична клинина Д-р Г1АНТ. Ј. КОНД5’ЛИСА улица Егнатијева, послс Триумфалне капије, иа углу ул. Св. Панагуде бр. 4. Израђује разноврсие зубе, златпе и порцсланске, чнтапе вилццс. од злата и каучука по најмодсрнијсм начиву. 14—30 СИФИЛИС и све венеричне болести лечи са потпуним успехом дирЗЈГгор болниле венеоичних болесч‘и у СолуЈу Д-р ХРИСТ. ХРИСТОДУЛУ прима у својој клиници: од 3 до 6 и по час. по подпе ул. Егнатија бр. 314, улаз из ул. Методио 15. 2630 бдговорни* уредник Бошко Богдановић Шгамп. вВелика Србија«