Velika Srbija

СТРАНА 2.

»В Е Л И-. К А С Р Б И .1 А«

БРОЈ 020.

В&ЖНО ПРИЗН4ЊЕ Лихновски о узроцима рата Лондон, 7. јпнуар.ч. Кнез Лихновски, бивши немачки посланик у Лондому, написао је чланак у »Берлинер Тагеблату« у коме је изнео да је немачка политика узрок европског рата. Рђаво схватање нашег уговора са Аустријом дозволило је нашим пријателзима Аустро-Мађарима, да се боре, са нашом помоКи, п роти ву теж њ и С р б а, које је Русија потпомагала. С друге стране немачке војне комисијс у Турској енергично су захтевале да се Турцима помогне при одбрани Босфора. Наша мароканска ипоморска политика с једме и политика према Србима и Турцима с. друге сгране створилесуса свим друго расположење него што смо очекивали. Стварање Албаније на конференцији амбасадора у Лондону наше је дело. Оно нам >е помоглода уништимо српске тежње ка Јадранском Мору.

РУСИЈА И ТУРСКА Турски услови за мар Петроград, 7. јануара. Предлози о миру које су турски делегати поднели максималистичкој влади јесу следеки: 1. Успостављање трговачких односа; 2. Одштета графанима за учињене штете у току рата; 3. Признање независности и слободе Персије. Обе се државе обавезују да не склапају никакав уговор о раду у Персији. Обе владе повуТи Тетрупс изПерси^е; 4. Слободан пролаз руским ла-ђама кроз Дарданеле и Босфор, док дозвољава потреба војничке одбране мореуза. РусиТе дозволити слободан пролаз турским лађама кроз мореуз Керц до Азовског мора. 5. Шест недеља после потписа уговора о миру Руси ће повуки евоје групе и чиновнике са оне стране старих граница које ће чувати једна дивизија на размаку од 150 километара. Остатак руске армије мора бити демобилисан; 0. Распуштање руских ј ед и н и ца саста вљен и х од војника турског и јерменског порекла; 7. До закључења општег мира, Русија нсће концентрисати трупе на турским границама.Тур ска 'Ке држати своје трупе под заставом пошто мора да продужи борбу са осталим државама. 8. Руска итурска флота биће демобилисане и мине покупљене. Максималисти су од-

билитурске услове. При мирје је п рекинуто. Турци су упугили 20.000 војника према руским положангма и.змећу Тра пезунда и Ризе.

МАЈШ ЧЕТНИЦИ Длиашња дужност Као што смо објавили МаЛИ Четници ирирсћују даиас ио подие.ипгересангаи копцерат са вежбап.има. Пажњу паше публике ва ља да привуче ие само леп програм, веК и иатриотска и хумана тендснција друштва, које се стара о васпитању Малих Четиика. Трсба знати да еу то избегличка деца наших граћана из Јужне Грбије, а највишс из Бигоља, коју су добри л.уди у Водсну прикупили да не пропадају физички и моралпо, те их у прво време прихран.ивалн из официрске менаже у Рековалесцентном оделењу у ГЈодену и прилозима до брих људи, док се није организовало о н.има уредно сгарање. Они су Оада дошли овде да нам покажу штц се од уличне избсгличке деце за кратко време постигло учинити. Обилном посетом укажимо симпатију према овим будућим ваљаним граћанима нашим и њихоким паћеничким родитељим.а у колико их имају, а истопремено помогнимо тиме и друштво којс се о њиховом васпитању и добру стара.

ДОГАЂАЈИ У РУСИЈИ Штокхолм, 7. Максималис '1 и су разоружали и распустили по љачки корпус у Русији. Командант корпуса, генсрал Допбор-Мусиики. и многи други официри ухапшени су. Атина, 7. — Депеше изсвију савезничких престоница јављају да европска штампа веру1 е V почетак непргнатељства измефу Русије и Немачке. Лондон. 7. — Из Петрограда јавл.ају Дејли Њцсц: Троцки је примио, да сс место прсговора пренесе у Варшаву. Пољска би сс сматрала као неутрална територија. Лондон. 7. — У Штокхолму круже вссти, да максималисти припрсмају оштре мере против савезничких амбасада у Петрограду, нарочито против енглеског и америчког. Париз, 7. — »Матен« јавља, да су максималистичкевласти откриле заверу против Троцкога и Лењина. Берн, 7. — Вести из Немачке и даље тврде, да ће Лењин дати оставку и уступити своје место Троцкоме.

СА РАТШ ФРОНТОВА

Са солун. фронта

Фланцуски комипике Солуп, 7. јаиуара Наши су авијатичари пргтпрошлс* ноћи бомбардовали Бустгндил п Прховну Команду бугарске војске. Франц копаинике Париз, 7. јапуара У гоку пјгегпЈгошле ноКи дос/га јака артилеријска борба у Шампањи, у области Оберив, и иа десној обали Мезе. Енглески коЈиинике Лондон, 7. јануара Пгпрнјател. је узалуд по кушавао да ирши пнпаде на наше положаје код Невшатела. I

Паши су авијатичари оборили чстири пемачка асроплана а јгдаи су приморали да се спусти. (едан наш апарат пијг ге врдтио. Пилеспиша. — Нашг су ТЈЈупе иапредоваЛе, у близини Дурага, у дубипи од једне млље а на фронту од четири миље. Заробљемо је нгколико војиика. Италвј. комииике Рим, 7. јануара Пепријател. јс, п])етпрошле но1,и, иапао наше положаје код места Капо Гиле али је био одбијсн. Узајамна а))тилериска борба на обалама Бренте и «Г 1 сектору Монтело. Наше су изиидпице иатерале на бегство испријатељске предсч ражг и заплениле ратни мате(ријал. Д Н Е Б Н Е 11АСЛЕДШ ПРЕСТОЛА БОЛЕСНИМ В0ЈНИЦИМА Њ. В. Наеледиик Престола откупио је потрсбан б|>ој књижица »Мале. Библиотеке«, у којој се прештампавају најбоље ствари наших призпатих ки.ижевника, те их је Госпофа Гимка Јовановић, супруга Господипа Мшшстра Унутрашњих Дела, као болничарка Престолонаследникове Бол и и це, поделила о Повој Годипи болесницима као (Б е г о в поклон. Гваки војник добио је по једпу књигу 1 ! они их по прочитању сада мефусобно измењују. СЕДНИЦА МИНИСТАРСКОГ СА8ЕТА Синоћ је под председништвом Његовог Крал.евског Височанства Наследника Пресгола Александра одржана у Министарству Унутрашњих Дела седнмца Мннистарског Савета. 8ЕНИЗЕЛ0С КОД ПАШИЂА Председник грчке владе г. Венизелос по доласку с.моме у Солун цосстио је г. Пашића. РУЧАК КОД Г. ФОНТНЕЈА Француски посланик иа српском Двојп’ господин од Фонтпеја приредио јг прексиноћ ручак у част г. Пашића. Сем Господина Председника на ручку су још били Комамдаит Савезпичке Источне Војске ђенерал Гиомаса начелником свога шгаба, г. Балугџић, наш послапик у Атини, начелник штаба наше Врховне Команде фснерал г. Бојовић и њсгов помоћник пуковник г. Псшић и секретар Председника Министарског Савета г. д-р Драг, Којић. ВЕЧЕРА КОДГ. АРГИР0ПУЛ0СА Код гувернера грчке Маћедоније г. Аргиропулоса била је синоћ вечера, па којо.ј су били председници српске и грчке владе, господа Пашић и Венизелос, Командант Савезиичке Војске генсрал г. Гиома, Командант Енглеске Војске, генерал г, Милн, и друге . високс званице.

ЗЕСТИ КОНФЕРЕНЦИЈА НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА Данас у 10 Часова пре подне у згради Војно-Привредне Дирекције била је конфереиција народних посланика који се иалазе у Солуну, на којој је Председник Мимистарског Савета Г. Пашић обавестио господу посланике о сигуацији. ОДЛИКОВАЊЕ БИТОЉСКИХ ЧИНОВНИКА На предлог Господина Мннистра УнЈтрашњих Дгла, Њ, В. Наследник Престола бгаговолео је одликовати о Новој Години: Орденом Св. Саве пегог степена. М и л а н а Гли гор и ј ев ића, секретара начелства; Мирослава Жупањевца, чланаУправе града Битол.а; Ананија Стефановића, Драгомира Јовановића, Стевана Вучковића, Богољуба Марковића, Стевана Николића и Илију Аранфсловића, — начелнике среске. Златиом медаљом за графанске заслуге: Љубомира Трандафиловића, Витомира Максимоиића, Велимира Младеновића, Добросава Лсовца, Светозара Тасића и Милана Поповића, — полициске нисаре. (фебрном мсДаЉом за гра, ђанске заслуге: Пенада Лазаревића, Душана Филиповића, Богдана Недељковића, Алсксаи•дра Павловића, Косгу Алекеића, Љубомира 'Гадића и Војислава Бал.озовића, полициске писаре, — све на слулсби у округу битољстм. На овај начин са највишег места одато је признање битол.ском чиновништву, којс на ватрсној зони и под гранатама савесно отправљасвоју дужиост. ПРИАОГ Г. С, .1. Џенкин, командант једне Енглеске чете на солунском фронту, прсдао ,је Српском Генералном Консулату 30 франака као свој прилог за Српску Школску Матицу.у Солуну. Нека је и овим пу гем хвала племенитом дародавцу, који врло често дајс своје при-

логе у корист рода.

т срлскоЉ

У току

Из канцгл. Ггнг|)алпог Консулата у Солуну, 6 ј ). 7851. ЗА УЈЕДИЊЕЊЕ Са Крфа јављају: У Женеви одржан је 1 овог месеца велики митинг југословенских емиграната. Донесена је резолуција, којом се тражи уједињење Срба, Хрвата и Словенаца са (’рбијом и Црпом Гором, који би обрпзовали једну демоКЈ>атСку и независпу државу на осиовици п|)аиа народа да сами собом располажу. Осим тога, у ј>азолуцији се изјавл.ујо да од правичног решења југословеиског питаља зависи грајан мир у Европн. ИЗВЕШТАЈ СРПСКЕ БОАНИ ЦЕ У С0Ј1УКУ Од 24. децембра 1017. до 1 јануара 1018. године боловало је у овдашњој Срп ској Болници 23 лица, од којих су 4 лица оптуштена као здрава, 1 лице умрло, а на лечењу остало 18 лица. СРПСКО ТРГОВАЧКО ДРУШТВО Обавља све банкарске послове. Врши размену новца по најповољнијим дневним курсевима. Прима новац на штедњу и чување. Канцеларија ес налази у улнци Александра Великог бр. 7, у згради хотела »Кавала«, нреко пута бив. грчке централне поште.

ВАЖЕЕ ВЕСТИ Цирих. — Сазнаје се. да је бугарска влада тражила од Турака исправку границе у Тракији. 'Гурска је влада енергичио одбила бугарски захтев, услед чега је избио крвав сукоб па станици у Једрену измефу бугарских и турских војиика. Било је много мртвих и рањених. Интервенција кајзера умирила је моментално и Бугаре и Турке. Бордо. — Искрцао се први контигент доб|)овол.аца Паљака из Америке.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ Вашингтон, 7. Трговачке коморе Сјед. Држава поднеле су на рефсрендум својим члановпма, којих је преко пола милиона, предлог, да се са Немачком не могу обнбвити трговачке везе, док у њој влада нс постанс одговорна пред народом. Вашингтон, 7. Комитст амсричке трговачкемаринеодлучио је да пошље своје представнике у Лондон, Париз и Рим и да отвори филијале у свима важним пристаништима Атланског Океана ради што боље сарадње савезничких марина. Париз, 7. — Јапански амбасадор изјавио је, да је један јапански детроајер послат у Владивосток ради заштите интереса Јацана.

дискуси јс законског про јекта о купљењу нове војске од пола милиона људи без разлике старосги, посланик Холд је тражио тајну седницу. После говора г.. Лојда Цорџа усвојен је одмах закопски предлог. Лондон, 7. — Предс га в н и ц и трго ва ч к и х и индустријских удружен.а Сј)бије на челу га председником Српске 'Грговачке Коморе и дирекго|)Ом Српске Народпе Бапке приспели су овде где ће бстали месец дана. Они ће посетити трговачке и ипдустри!ске центре у Енглеској. СРПСКА ДЕЦА И.тсштпј г-1)це Горице МиливојевиГ о српској деци у Швпјцарској у Лозини од 1. јула до 1. новембра 1017. г.

Христо Шпадијер, здравл.а доброг, владање и рад у школи вј)ло добро, нсколико недеља био на селу. Загорка Арсенијевић, здравље, владање и рад у школи вј)ло добро; пошла у школу за домаћице. Надежда Ћирић, здравља доброг, владан.е и рад у школи врло добро, пошла је у шкОлу домаћице. Драгиња Пирић, здравље, владање и раду школи врло добро. Пошла у школу за домаћице. Радомир Хорватовић, здравље, владање и рад у школи врло добро. Бу д и м и р Димитријевић, здравље, владање и рад у школи врло добро. Панта Петровић, здрав.ве, владање и рад у школи добро, пошао узабавиште, лепо ПЈ)овео на селу. Арсеније Арсенијевић, здравље, владање и рад у шноли добро. Боривоје Ђурашковић, отишао свом оцу у Француску. Боривоје Дамјановић, здравља доста доброг, владаи.е и рад у школи врло добро: провео месец дана у брдима. Радивоје Дамјановић.здравља доста доброг, владање и рад у школи врло добро, као и брат му провео мессц дана у брдима. Милан Мирчевић, здравља доброг, владање врло добро, са 'успехом ПЈ)одужио б})аварско - мех. занат, посећује стручну школу. Риста Ристић, здравље, владан.е и рад у школи врло добро. Милснко Шпирта, здравље, владање и рад у шкоки врло добро; распуст провео у Алпима. Пикола Коларевић, здравл.а доброг, владање врло добро, показао успеха у школи; провео лето у селу. Бранисав Мијушковић, здравља доброг, владање повол.но; п|)Одужио свој занат. Мила Владић, здравља доброг, владања в|)ло доброг, узима прива) не часове Ђура Владић, лдравља н вдадања доброг; пошао у школу. Даница Коларезић, здравља доб|)ог, владања врдо доброг. П. бр. 1917. Из канцеларије Генер. Консулага Србије у Солупу, 28. дец. 1917,

Одговорни уредник Бошко Богдановић Штамп. »Велика Србија«