Velika Srbija

СТРАНА 2.

*В Е Л И К А С Р Б И Ј А*

БРОЈ 746

па: да свсга за једиу петину својих огромних расхода тражи буџет, ради парламентарне контроле, а за четри петине има глобалне кредите, — да ли се онда данас Србија много огрешила о ту контролу, кад је у 1916. години за две петине имала бурета, а за три петине глопалне кредите? А уз то, ми смо ван земљс, нисмо кодсвоје куће, а Француска је у својој земљи, код своје куЕе! 'Гу поре4}ен.а нема! (Наставиће се)

ПОШКШ ВЕСТМ Лондон, У. — Посланик Грчке на енглеском двору, Генадиос , ноднео је оставку. Берн, 9. — Према изиештајима из Цариеради, цар Иарло и царица Зита дочекани су са великим .почастима. Цар и цирица одсели су у Јилдизу. К арло је имао дуг разговор са султаном, а Нуријан са Талапг пашом. ОДЛУЧНА РЕЧ Чехо-словачни захтев Цирих, 9. маја Прашки Народни Лиспхи објавио је великимсловима изгласаау декларацију чехо-словачких посланика на седници војног одбора у аустријском парламенту од 23. априла. У декларацији се између осталога вели: »По 1 лто категорички одбијамо да санкционишемо царску наредбу о мобилизацвји л.уди између 43. и 50 годиш, што значи да је чешко словачки народ одлу 1 ио да сам раснолаже са животима својих грађана, то наш народ тражи закључење брсог иправичног мира и у будуће желп да слободно живи у евојој слободној држави«. Ова декларација, потписана од свију чланова одбора и од бившег министра Прашека, бвла је забрањена у свима лисговима.

УОЧИ ПОКУШАЈА Предстојећн немачки напад Париз, 9. иаја Дописник Хавасове Аген цнје на западном војишту јавља: Главни немачки штаб известио је све команданте армија, да се укидају давања одсуства које је било дозвољено априла месеца.

Сви војници на одсуетву морали су се вратити у своје јединице још пре осам дава. Трупе су извештене да ће се одсуства почети давати после два месеца. Ово је знак, измећу многих других, да се налазимо уочи крупних војних догаћаја. Нема сумње, да ће Немачка покушати још један велики напад, како би остварила свој циљ. Сви заробљени офвцири и војници тврде да ће Немци још жешће напасги. Али ће непријатељ наики иа огромне тешкове. Савезничке су армије увеликом броју и у савршеној вези. Вероватно је да ће офанзива у Фландрији бити диверсија, а да ће главни објект новог непријатељског напора бити заузеће Амијена и раздвајање англо-француских армија. Немци могу напасти Ами ен у три правца: 1). У праацу југо-исгока и северо-запада, напад који би долазио са фронта Мондидие-Мореј; 2). У пранцу истока и запада, т. ј. на фронт Албер Валер-Брегоне; 3). У правцу северо-истока и југо-запада, т. ј на фронгу Арас-Албер. Из разлога, које ие можемо изнети сада, изгледа да непријатељ озбиљно узимље последњу претпоставку. Сектор Арас-Албер баће ратно поприште будуће непријатељске офанзиве. КАРЛОВ ПОЛОЖАЈ Пред катастрофом Хабзбурговаца Лондон, 9. маја Тајмс сматра, да цар Аустрије увића опасност која угрожава његов престо. Потлачени народи, држани до сада од стране круне насилном политиком и преваром,уграбили су прилику да јавно прокламују своје националне тежње сагласно демократиским принципима које су Савезници усвојили. Од великог су значаја силне манифестације у Кракову и Љубљани. Потом у Прагу велики национални збор који је одбацио ангисловенску политику аустријске владе и изгласао јединство чешког народа н братство са Југословени ма. Најзад, Југословени.Чеси, Пољаци, Румуни и Италијани држали су у Риму значајан конгрес и донели

одлуке од великеисторијске важности. Слични догаћаји не могу се пренебрегнути, исудбина динасгије Хабсбурговаца зависи од њене од важности према њима. Да ли је цар Карло водио рачуна о овој ситуацији? Да ли је у стању да подеси своје држање према разним народима? Тешкоће су избора врло велике.

УЗАЈ1УДКИ НАПОРИ Иред новом нотом папином Лондон, 9. маја Коментаришући немачки маневар за мир, Дејли Телсграф вела: да ће главни објект овог покушаја бити Италија, како би се одвојили Савезници и на тај начин добио немачки мир, .заснован на садашњој ратној карти. Према многи.м извештајима, путовања цара Карла стоје у вези са новим непријатељским напором за мир, иако је објављеко да му је цнљ искључиво урећење украјинског и балканског питања. Пемачки листова тврде, да се Папа спрема да објави нову ноту о миру. Тајмсу телеграфишу изЊујорка о гоме питању следеће: Иико у ЈЗашиштону не сумња у искреносг Папе, али у садашњим прилнкама сматра се да његов апел не може постићи задовољавајуће резултате. У надлежним се круговима цени да је фактор, који би имао поколебати морал италијанских трупа, са свим бс-з вредности.

РАЗЛОЗН СДЛАГАЊА Зашго је нови покушај задоцнео

Париз, 9. маја Сазнаје се из поузданог извора, да је главни немачки штаб одложио офан зиву из следећих раалога: 1) . што официри употребљавају све своје напоре да код војника подигну мо рал који је услед последњег пораза и огромних губитака у току напада са сним опао; 2) . што оскудица у преносним средствима успорава одашиљање трупа и артиљерије из позадине на фронт; 3) . што главни немачки шпаб нема лачне и потпуне извештаје о концентрацији савезничких трупа, јер немачки авијагичари немају довољно смелости да лете над англо-француским линијама.

С А РАТНМХ ФРОИТСВА

Фраагц ковкинкке Париз, 9. маја Пешачких борба није било. Обична артилеријска борба јужно од Соме, код Оазе и у Вогезима. Авијаптка. — У току !) маја француски су авијатичари оборили 6 немачких аероплана и 9 других приморали да се спусте. Тога дана француске суескадриле бациле 25.000 килограма експлозива на иепријатељеке логоре у Сантеру, на авијатичарски логор код Вовилера и на станице Перон, Несл, Шолн. Италијански авијатичари бомбардовали су стзницу Монкорне и аеродром код Вил-о—Боа-Констатоване су велике штете. Езглески конинике Лондон, 9. маја Маше су трупе извршиле успешан локалан нападсеверо-западно од Мервиле, заробиле 30 војника и заплениле 6 митраљеза. Одбијен је непријатељски противнапад на наше нове положаје. Извршили смо успешан препад југо-источно од Араса, заробили војника и запленили 1

митраљез. Активност непријатељске артилерије на сектору Албера, према Ебитерну, измефу шуме Ниепе и Метерама и измефу Скарпе и коте 70 северпо од Лана. Доцније. — Немци су поново извршили против напад, са знатним снагама на наше нове положаје ееверо-западно од Мервила на фронту од 1200 метара, али с\' били свуда одбијенн. Наша је линија остала у целости. Игнли) комшшке Рим, 9. маја ОдбиЈ*ена је непријатељска чета која је покушала препад у области Сотокастело. Одбијен је још јачи ненријатељски напад на падинама јужно од Саросо. Наше су трупе извршиле напад у правцу Фенера, нанеле непријател,у велике губитке и заробиле некол и ко војника. Наше оделење извршило је на брду Спинончиа успешан препад и заробило 2 официра и војника. У ваздушној борби савезнички авијатичари оборили су девет непријатељских аероплана. ДНЕЕНЕ ВЕСТМ

РОДИТЕММА И УПРАВИТЕ-, мт ШКОАА Из Министарства Просвете и Црквсних Послова објављеио је, под П.Бр. 44 '5 оД 27. вчри.га 1918. године ово: Манистарство Просвете и Црквених Послова има извештаја, да у појединим местима у којима су огворепе српске оснонне школе извесни родитељи шаљу своју децу у туђе школе, или их приватно спремају на начин који је противан Закону о народним школама, или их никако не школују- Да би се школовање и те деце изводило правилно и успешно. на основу чл. 4. и чл. 10. закона о народним шкошма, Господин Минисгар Просвете и Црквених Послова са ПБр. 4435. од 25. текућег месеца одлучио је; »а) да у свима местима где су отворене српске оеновне школе, родитељи,

српски граћани, одмахпријаве своју децу која су дорасла аа школу, улравитељима основиих школа (одн. школским одборима), ради униса у љсновну школу према одредбама чл. 23. закока о народиим школама; б) да увсрења издавана појединцима о приватном спремању имају вредности само, ако у свему одговтрају трећој алинеји истога члана; в) да приватни ученици немају права користити се скраћеним програмима и екраћеним школским годинама предвићеним законом о регулисавању школског рада због рата и његових последида; г) да управитељи (школски одбори) српских оснозних школа на грчкој територији поднесу најдаље до 1. јуна ове године извештај о извршењу овога расписа заједно са именима оних родвтеља, који и после овога расписа нису хтели послати своју децу у у српску основну школу«.

БЛАГОДАРНОСТ Г. Милосав Марковић, учитељ — чиновник овог ћироа, положио је 20 драхми уместо четрдесетодневног помена својој супрузи пок. Јелени Марковићки, бившој учитељици основне школе у Средњеву, среза рамског, окр;< га пожаревачког, да се набаве намирнице интернираним њечим другарицама-учитељицама. Биро је ову суму преко овдашње Финансијске Делегације испослао у Ницу Одбору Госпоћа ва помоћ ингернирапих и заробљених за намењену циљ. У име интернираиих учитељица Биро изјављује благодарност дародавцу на сећању другарица покојничииих, а покојници жели рајско насеље. Из канцеларије Обавешгајног Бироа Српског Црвеног Крста у Солуну бр. 1894, 8. маја 1918. год.

ЕАЖНЕ ВЕСТН Цирих. — Немачка и Аустрија одобриле су Украјини зајам од 60 милиона рубаља. Цирих. — Немачки ам басадор у Москви опуномоћен је да штити финске иктересе у Русији. Цирих. — ћсад паша, бнеши бранилац .Јањине, послат је у Смирну да тамо угуши буну. КАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ Лондон. 9. — Владе Споразумаозбиљнопроучавају стање у Русији и вољне су да помогну руске патриоте у предузетим мерама за акцију руског народа. Цирих, 9. — Пово дом смањивањапорције хлеба у Немачкој берлински лисгови су почели живукамиаљу противу предузетих мера. Берлинер Тагеблат пише: да ће ово ново иску шењепотпуно исцрпсти немачки народ, који ће бити жртва немачких власника. Ф орверц каже: да је поновно смањивање хране, при крају четврте године, врло велика опасност за немачки народ и да последице могу бити недогледне. Лондон, 9. — (Званично). — Францускоиталијанске трупе на балканском фронту имале су значајан успех. Непријатељ је у *Албанији потиснутиодбачен за 25 километара у дубину. Дирих. 9. — У Бу-

курешту су избили великинередизбогтешких услова које су централне силе намегнуле Румунији. Народјеотвореноманифестовло своЈе дубоко поштовање према Споразуму, који се бори ради спаса Европе од немачке инвазије и за права малих народа. Париз, 9. — Председник Француске владе г. Клемансо, вративши се са фронта, из^авио је: да је француска линија несаломљива и да треба имати потпуно поуздање у исход предсгојећих борби. Париз, 9. — Дописник Морнчнг IЈоспш на енглеском фронту јавља: Немачки заробљеници причају, да је кајзер приспео на фронт у Фландрији, где ће отпочети офанзива. Али ма шта да се деси, Савезници су готови на сваку евентуалност. Берн, 9. — Руска црноморска флота у Одеси ставила се под командуукрајинске владе. Берн, 9. — Побуна у вилајету Смирне све више се шири. Рим, 9. — 7?о рнале д ‘ Италија сазнаје, да фон Тирпиц употребљава сва средства да оборифон Капеле иизазове акцију флоте. Њујорк, 9. — Приликом свечаности ЦрвеногКрста, председник Вилсон је рекао изме•ђу осталога: Ја »тврдим да сам одмах осетио намеру немачких предлога о миру и изјављу јем да су они лишени сваке искрености. Што се мене тиче, ја хоћу да помогнем Р у с и ј у и Француску, које су рањене и којима треба наша помоТ Ми смо горди што рату1емо за човечанство. Ако непријатељ жели мир, треба да изнесе своје услове. Ми смо наше изложили и он их зна. Наша непоколебљива одлука да добијемо рат припомоћи Ее да покажемо нашу силу и показаћемо је са последњом енергијом«.

Са нашег фронта Српски званичан извештај Солун, 9. маја 8. маја слаба ватрена активност.

САОПШТЕЊА

— Г. Малован Идић, писар среза нишавског, да јави своју адресу Шефу Службе Безбедности, улица Краља Петра бр. 70. Солун. — Да се јаве Оделењу Службе Безбедности улица Краља Петра бр. 70: Недељко Лазић.улица Каваки бр. 19 с позивом на бр. 1980. Јован Крстић, Василије Чоланчевић, Јаков Волчевић, Самата Бужаревић и Тома Огњановић, сви из Галичника с позивом на бр. 1979. — Извештајни биро у Женеви извештава да пошиљку Ђоке Марића болничара по признаници бр. 1495 није могао испоручити Катнци Марић, Београд Трговачка улица бр. 11, позива улагача да изјави коме се има новац предати и нека означи нову адресу. Велимир Ђурић обвезник ,да јави садању своју адрес у' да бн му се вратао новац пе4 »Т1>«8наници бр. 17.178. ••пока сбвезнив да

јави своју садашњу адресу, да би му се вратио новац по признаници 20.268. Из канцеларије Обаве■ штајног Биро-а у Солуну 17. маја 1918. године. ) — Поп Јосиф РиСтић из Брусника са станом у Преспанској улици бр. 118 у Битољу, моли свакога оног који ма шта зна о његовом унуку Јовану Ристићу, из Брусника среза и округа битољског да му јави на чему ће му бити захвалан. — Добио сам тужну и жалосну вест из Србије, да је наша никад непрежал,ена кћи I Т О М К А ученица Ју раз. гимназије преминула у месецу јануару ов. год. у цвету своје младости у својој 15. години живота у Ужицу, на рукама своје ојаћене мајке и баке, после краћег боловања. Извештавајући о овоме великом губитку своје пријатеље и познанике, молимо их за саучешће. ОЖАЛОШЋЕНИ: Огац Стеван М. Николић монопол. надзорник окр. пожа)ревачког вој . обвезник ПБр. 20, мајка Љубица, брат Ми-

лорад, сестре: Милена уч. гимн. и Жнвка, баба Анка, ујак Лазар Ј. Кречковић начелник ср., ујна Миленија, тетка Милка учитељица, теча Тиосав Јањушевић управ. поште, браћа: Михаило, Пера, Милош, Миленко и остала многобројиа фамилија. НОВА КЊИГА: Тајна Превратна Организација, целокупан извештај са познатог претреса у Бојном Суду за Официре, заједно са пресудама. Књига има 640 страна. Цена јој је 5 драхми. Поруџбине треба упућивати: Николи Л. Бркићу, новинару, — Солун, Краља Петра улица бр. ?0 (у згради уредништва »Велике Србије). Књига се иоже добити и у књижари М. Ристивојевића, код Беле Куле, у Солуну. СРПСКА КЊИЖАРА И. РИСТИВОЈЕВКТкА Код Беле Куле Препоручује поред осталих књига: Роман »Хању« др. 3. »Српску Драцу* др. 4. »Енглескнњу у српсксј

војсци« др. 3‘50. Доживљаји Наредника Миладвна са додатком слика из српског повлачења кроз Албанију др. 3. »Југославију« др. 2‘50. »Изгнаник свете жртве« др. 2. »На Капији Будућпости« превод од Анатона Франса Јр. 1 50. »На Рекама Маћешнсхим« др. Т50, »На Почолу« др. Т50. »Под Тућим Кровом« др. Т50. Велики календар »Домовина« др. 1. Календар џепни др. 0‘40. Свеске »Мале Библиогеке« комад 0.40 др. Венеричне болести др. 2. Тајна Организација др. 5. Србијански Венац др. 2. Роман «Наше Срце« са сликама др. 4. Речнике Стевовића комад др. 6 50. Равговоре Српско-Француске, Талијанске и Енглеске писано српски др. Т20 Практичануџбеник француског језика са граматиком и конверзацијама од Алкалаја др. 4. Уџбеник фраицуског језика са француским речима и француско-српским разговорима од Пдеца др. 2*50. Учитељ енгдеског језика оа граматиком и конверва-

цијама од Ђ. Петровнћа драх. 3'50. Дописне беле карте по најнижој цени. Књижара моли поштовоне муштерије са фронта да поруџбину врше преко курира пошто јој немогуке слати робу пр/ко лоште. ОААДАИ Љ А1ААААО 4 ЛЕТЊИ БИОСКОГ I* 3 И 0 ВИ ФАЛЕР 0 Н К ^ Улица Краљ. Олге бр. 12 р X данас и сугра нов ц. програм. Јј Чист морски ваздух 2 уз лепу и пријатну ЈЈ Јј музику. * Р ^ Петак нов програм ^ отт»*т» » тттттто

!1

О О О ОООСО О О О СОООО О О О Д-р АЛЕКСА.НДРИДЕС Специјалпста за интерне. болеетп Директор Болнице за заразне болеста Прима свакога даиа од 11 и по до 12 и по и од 5 до 6 часа у фраоцуској апотеци, улица Фран к број 33, а од 3 до 4 код куће, у улици Престолоаасл. Ђорћа бр. 33 НЗ. Инјекција салварзана а галила аротав сифилиса. 7-11 ОФОООООООООСОООООЈ

ооосоПДЖЊА -00000 о

П ивница а Гостаоница „ББ.ОГРАД ‘ ^ улица Крвља Ђорћа бр.74 о мало пода*е од Официрског Дома

отворила је своју лепу о летњу башту покрај 9 самог мора, заштиће- 6 ну од солунске пра- ^ шине. Са баште јелеп ? изглед на море и це- I о ло солунско пристаниште. Целогданаточи се — у чашама —свеже солунско пнво. Ко жели да проведе © угодно време; доручкује, руча и вечера чиста српска јела и разне друге закуске нека посети пивницу »БКОГРАД«. Препоручује се Ћира К. В&снћ трговац Беографаиин 5-15

»••0-

03000—-0«0«

I

СРПСКИ МАГАЦИН ДУШАНАСТОЈАНОВИЋА Навахија Лимбо ул. бр. 36 пошавши од хотел Паризи ка Покривеној Чаршији прва улица десно 3 непосредној близини Бурмали џамије Има настоваришту разне сортс гарзнтирано чистог природног вина у бурадима и флашама, које нарочито препоручује српским менажама. Магацин је обилно снабдевен коњаксм, ли* керима, ракијом и осталом робом. Продаја на велико и иа мало. Цене умерене. 9-30

СИФИЛИС и све венеричне болести лечи са потпуним успехом двректор болннце венеричних болести у Солуну Д-р ХРИСТ. ХРИСТОДУЛУ прима у својој клиници: од 3 до 6 и по час. по подне ул. Егнатија бр. 314, улаз ив ул. Методио 15. 3-30 Штамп&рија »Вслиаа СрбиЈ*«