Vođa pri gazdovanju

Два пута на дан треба музти, а судовн нека оу увек чнстп. Ераву мораш до последње капп пзмузти; неучпнпш ли то, онда двострука губитка имаш: прво што најбоље, најгушЕе млеко у впмену оотане, а друго, што се добро неизмужена крава кварн засуши. Како млеко намузеш, а тп га одма продеди 'кроз често снто, или кроз ланену чпсту крпу; будуКи пак да се впше скорупа скупн, кад је млеко што више у додиру са воздухом, то је увек боље; шире а плиће посуђе за тај посао узети. Да се брзо скоруп (мплерам) ухвати, треба млеко у топлотп од 9 — lO ступаа Р. да стоји? На утодном се месту ухвати лети за 12, а зими за 24 сата скоруп. Мсшаљем, пребнрањем и превртааем скорупа, начини се путер. Хсод нас се за тај посао употреољује обично, буренце. ХХма п много други справа, ал је ово оуренце за наш обични свет много удеснпје. Сир се лрави пз спрни делова, који се у млеку налазе, и који се од остадога млека одвоје, чим у млеко мало сирКета кансш и к ватрп преставпш, или га са мало спрпшта измешаш. Сирпште се добива од стомака млади теоца. ХСад год оКеш сира да правиш, а ти мораш комадиК стомачића одсеКи и у млеко метути, то је онда сириште. Нашп сељаци праве спр овако: кад скоруп са млека скпну, а они оно укпшељено млеко к’ ватри приставе и ово се усири. lloсле га у кеснце успу да се из аега сурутка изцедп и онако Фришког једу, илп га најпре посолс, пак у качице за даље употребљен.е оставе. ХПвајцарци праве свој чувенп сир овако (п ми га од нашег млека правити можемо); Скоро у читавој ХНвајцарској праве ваљан сир. Тамо се музу краве два пута на дан, од 1. маја до 15. август£l у 4 у Јутру и у три сата по поднб ? а у осталим мбсбдима јутром и вбиером. Будући да много млека за један сир треоа, то се сложе људи читавога села, и два три суседиа села дођу такођер у друштво, пак млеко заједно збирају. Цела ова задруга најми једног сирара п направи куКу, гди Ке се спр правитп. Хом сирару је дужност сир правити од месеца Марта до Септемора не-

(Фпг, 29.)

(Фпг. 30.)

173

0 МЛЕКУ.