Vođa pri gazdovanju

86

ОКОПАВИНЕ.

Прва је дакле потреба купусљаку добро узорана п подгнојена земља; друга: добро семе. ~Какво семе такав плод“ важп п за купус. Од лоша семена малене главпце до века. Ако сп дакле пмао малена купуса, а ти набави доброг семена од доброг баштована плп од поуздана семенара иначе тп бадава труд. Кад пак изведеш сам лепа купуса, а тп пресадп корење највеће главпце у добру земљу, а кад им до годпне оцвате највеће гране, поодсецај остале, а највеКе оставп, пак у тпм највеКпм гранама одсецп вршке; тако Ке се сва снага скупптп у остављенпм маунама, те Кеш добити врло лепа п једнака семена. Код нас се радп сасвпм протпвно, остављају се сви цветовп, да заметну семе. Овако се добпје впше, али лоша семена, јер у корену нема доста силе, да се све семенке каЕО ваља развпју и дозру. Пазљнвпм поступааем дотералп су Немцп до тога, да пмају купуса колпко највеКа бундева; једна толпка главпца даје тодико ране колико 10 обпчнп маленп. ТреКп главан посао је сађеше, у том се много грешп. Обпчно се садп купус прегусто; јер се мудрује; ~чим више насадпм пресада, тпм Ку впше добптп купуса.“ Да, оКеш ал не глава, него само главпчпца п кореша. Садптп дакле треба врло редко. Ко је гледао леп купус, осведочпо се је, да свака глава заузпма наоколо 1 '/ 2 отопу земље, дакле треба да буде једна глава од друте 3 стопе раздалек«; јер ако једна главпца другу домахује, престаје се главичити. То исто важп п за салату, чпм се стпчу главпце у мах прорашКује. Но како Ку ја знатп баш за 3 стопе раздалеко садпти пресад? Томе пма врло једностручно средство. Тзмп 3 стопе п 6 палаца дугачак штап; срежп га за 2 палца са сваке стране, п натакни са сваке стране два палца далеко од краја по једну дрвену препрегу, и тако Кеш направпти дрвену садаљку.

Кад оћеш да садпш, забодгг садаљку у земљу до дашчице, пзвади је, положи на земљу, па онде гдп доппре друта дашчица, забодп опет у земљу, у јамицу пресадп стручак пресада, ево овако прпправљена: Накупи по авлпјп кокошпје балеге растопп је у воду (у каквој члнијп) и помешај са мало земље, да буде као редка каша. У овој каши остави пресад барем трп сата, онда однесп шшпју са преса-