Zbornik radova

морску висину не представљају препреку за ваздушне масе, па је количина падавина знатна и највећа колимина се излучи у периоду април-мај. На овом подручју, у околини Ваљева, истраживана су три извора: - извор B-I: врело реке Градац налази се око 8 км узводно од Ваљева, у клисури реке испод Богатића. То је типичнан крашки извор са великим осцилаиијама у издашности (Qmm = 413 л/с, Qmax = 3320 л/с). Његово појављивање условљено је једним правцем подземних ходника и прслина у кречњаку са променљивом количином воде, зависно од падавина. Врело је окружено жбунастим н дрвенастим биљем. Дно је каменито-стеновито. - извор В-2: нзвор реке Бање налази се на самом излазу из Петничке пећине. Околина је обрасла врбом а дно је каменито-шљунковнто. После :> км тока река Бања се улива у Колуоару. - извор В-3: нзвор потока Пошшрава који представља притоку и отоку Петничког језера. Дно је муљевито а локалнтет окружен ливадама и дрвенастим биљем. 2. МАТЕРИЈАЛ И МЕТОДЕ РАДА 2.1. Фнзичке анализе При сваком узорковању мерени су неки физички параметри температура воде и ваздуха. Температура воде и ваздуха мерена је лабораторијскпм термометром градуисаним до 50 С. Температура воде очитавана је у води после неколико минута стајањатермометранадну. _ . Температура ваздуха мерена је тако што је термометар ciajao у хладу на висини 1-1,5м одређено време (најмање 10 мин). 2.2. Мнкробнолошке аналнзе 2.2.1. Узорковање Узорци воде за бактериолошку анализу узимају се у чисте стерилне боце запремине 500-2000 мл. Боца се отвара изнад површине воде, отвор се опали пламеном упаљача и боца се у хоризонталном положају потапа у воду, пуни до 2/3 запремине, затим се вади из воде, отвор се опали пламеном и боца се затвара (Grecnberg, 1985). Узорци се до лабораторије транспортују у најкраћем могућем року у теренском фрижидеру на +4С. По приспеТ у У лабораторнју узорци могу бити чувани у фрижидеру. али морају бити обрађени најкасније 12 часова од тренутка узимања. Узорци који ће оити обрађени у року од 60-120 минута не морају бити хлађени. Узорци воде за бактериолошку анализу узети су на описаним локалнтетима. 2.2.2 Хранљиве подлоге За бактериолошке анализе коришћене су следеће хранљиве подлоге; 1. Luria agar (LA) 2. Luria broth (LB) 3. Подлога за одређивање броја протеолитичких бактерпја: • хранљиви

54