Zbornik radova

• желатин 0.80 г е дестилована вода 200.МЛ 4. Скробни агар: • КН2РО 4 OЛг « К2НРО4 OЛг 9 MgS0 4 7H 2 0 0.04г 9 (NH 4 )2SO 4 °- 04г 9 milum solubile 2 - г 9 агар 3- г 9 дестилована вода 200.мл 5. жуманцетни агар: 9 пептон 9 NaaHPCk 2 - 5г 9 NaCl 1- I * г 9 MgSO 4 0,5% (W/V) П. Iмл 9 глукоза 9 агар 12 -^ г 9 дестилована вода 500. мл У растопљену стерилисану подлогу, охлађену на 60С, асептички се дода жуманце и суспензија се хомогенизује мућкањем (рН 7.3-7.4). 6. Готове хранљиве подлоге : а) Лактоза Андраде пептонска вода (ЛАП) б) Месопептонски агар (МПА) ц) Фенил-аланин агар (ФАА) д) Декстрозни телуритни агар (ДТА) е) Симонс-ов цитратни arap (СЦА) ф) Сулфитни агар (ССА) г) Ендо агар Све подлоге су стерилисане аутоклавирањем 20 мин на 114 C под притиском од 910 4 Ра. Све подлоге коришћене у овом раду пронзвод су 11нститута за имунологију н вирусологију ”Торлак" Београд. 2.2.3. Реагенсп За идентифнкацију физиолошких група и појединих врста бактерија користе се следећи реагенси; 1. фери-хлорид (FeCb) 2. 3% водоник пероксид (Н2О2) 3. Луголов раствор 4. 9 ХгЦл 2 15 -S 9 конц. HCI 20.мл 9 дестилована вода ШО.мл 9 (50 мл воде + HCI + HgCb +5O мл воде) 2.2.4. Бо јење микроорганизама У капи дестиловане воде на предметној плочици езом се направи размаз микроорганизама. Препарат се фиксира на пламену и затим се боји.

55