Zemunski glasnik

360

— Како румунске новине јављају, Меноти Гарибалди налази се сада у Румунији. — Грчки престолонаследник је с ведиком свечаношћу крштеН. Глас да је Бугарис дао Комундуроса уапсити, не обистињава се. — ГЈровизорна влада на Криту честитала је краљу рођење престолонаследниково. Лађа „Еносис" донела је Крићанима хране и 150 својевољника. Бегунци са Крита поздравише сев. американског адмирала Фарагуту ентузијастично. Адмирал је изразио своје симпатије за критску ствар. И у Цариграду хтеде му грчка дегхутација поднети адресу у критској ствари, но из политичних обзира адмирал их врати. Тројица су из депутације од Турака уапшени. — Сада ће се и иа листове што у Турској излазе ударати штемпларина. — Из Берлина јављају, да се на врат на нос оправља стари краљевски двор, у комејенегда Наполеон I. становао. Поговара се , да се то спрема за Наполеона III. — Цар руски није ратиФицирао уговор мира, кога утврдише намесник Туркестански и Емир од Бухаре. Једне петроградске новине веле: „Вероломство емирово не може се дуже трпети, иначе ће бити Бухара за Русију други Кавказ. — Из Нујорка јав.вају, да је у Перу и Есуаду било страшних земљотреса између 1. и 4. Аугуста. Многе вароши а међу њима три су са свим разорене. Пропало је 20.000 људи. Друга штета рачуна се на више стотина милиона долара. — Из Мадрита јављају, да је шпашолска влада понудила Француској 30.000 људи за посаду у Риму, ако дође до рата између Ируске и Француске. К томе додају да ће се скорим састати Наполеон и Изабела.

НАРОДНА ПРИВРЕДА. Бсч, 7. Сентембра. (Телеграм.) ПУспица у Бечу : банатрка 8Ј|88 -Фунт, 5 'Х-ор.; тиека 87 |89 -Фунт. 5.10; маџарска 87|88 -Фунт. 5,15, Бачка Јценица у Ђуру: 85|88г «унт. 4.50. Ст. бсоградска зденица у Ст. Београду: 86|89 -љунт. 4.40,° ва готово, Визе^буржка ^неница у Виаелбургу: 86-вунт. 4.50, за готово. — Раж уБечу: 81- и 8'2 -Фунт. 8.85, за готово. — Јечам у Беау: 70 -Фунт. 2.9р. — Лан.ска маџарева зоб 40-фунт, 1,8С, 50 -Фунт, 2 Фор; нова моравска 45 -Фунт, 1 .75, 48-Фргг. 1.84. — Промет у шеници: 15.000 мерова.

Стање воде Саве. Код Земуна: У Петак 6. Сеигембра: 2 ст. 7 пал. над нул. Суво. „ Суботу 7. Септембра: 2 ст. 7 пал. над нул. Суво. „ Недељу 8. Септембра: 2 ст. 7 нал. над нул. Суво. Код Митровице: У Петак 6. Септембра : 2 ст. 9 пал. над нул. Суво. „ Суботу 7. Септембра : 2 ст. 9 пал. над нул. Суво. „ Недељу 8. Септембра: 2 ст. 11 пал. над нул. Суво. Код Сиска: У Пстак 6. Септсмбра : 6 ст. 5 пал. над нул. Суво. „ Суботу 7. Септембра : 6 ст. 11 пал. над нул. Суво. „ Недељу 8. Септембра: 4 ст. 3 пал. нан нул. Суво.

Т?Х Земун, 7 . Септембра. Слабо вам што могу јавити о радњи на овдашњој пијаци и наше околине. Стагнација још једнако траје у дућаиској радњи као и у трговини са земаљским нроизводима. Особито се болтаџије туже због слабог пазара, јер код њих требао би да је јесенски посао колико-толико већ започео. Почели су нешто мало кукуруза доносити на пијацу, и то је онај што сејаше по баштама и у бари. Пролази за местну потребу по 4 Фор. 100 ока. У пољу неће се још брати што ће лепо време, што имамо сада, користити какквоћи његовој. Но винограде почеће неки већ сутра да беру. Пре неколико дана беше туче у сремској планини. Лед је јако оштетио карловачке и сланкаменске винограде. То исто јављају и из Пожаревца, где је лед у исто време сав род винограда од осам села уништио. У самој вароши Пожаревцу не беше леда. Нова наша петролејска Фабрика г. А. Д. Јовановића већ је започела радити. Надао се, да ће још ире започети моћи, но прииреме за такво подузеће знатне су; требало је здање за Фабрику подићи, справе и утвари добавити. Сад је то већ све у реду , а еснап је што бољи бити може. Доиста ће муштерије задовољне бити с њиме, и не сумњамо, да ће нова та радња знати одржати позерење, које јој се покаже са свију страна. Јер, као што чујемо, налози на петролеј су знатни , којима још сад има да одговара нова Фабрика. Стране новине ово дана опет говорише о железници турско-срнској, која ће се код Земуна скопчати са аусријским пругама. Јавише, да се о томе сада воде преговори у Бечу. Ову по нашу варош интзресанту вест саопштавамо нашим чигаоцима, и нећемо процустити, ако још што дочујемо у тој стваријављати им за то. Папчево, Мосеца Аугуста ове су количине хране са припатним лађача из Папчева послате; са лађом „Брцчррцн" 2600 дагдча кукуруза и 1500 вагана јвчма за Сисак; са лађом „Амбругц" 5000 вагана Јсукуруза за Сисак; са лађом „Нентун" 250

вагана жита, 280 вагана наполице, 5700 вагана кукуруза и 2000 вагана зоби за Сисак; са лађом „Надежда" 1000 вагана жита, 7000 вагана јечма и 4000 вагана зоби за Пешту, .Београд, 6. Септембра. (о. д.) Кад вам већ о самој трговини немам шта особито јавити, то да вам бар констатујем живахну радњу у другом виду, која се овде нојавља од неког времена. Најпре да споменем распис министра Финансије на ђумручка надлежатељства, који се ваљано разликује од штетне практике Финансијске власти у другим државама, где изгледа, као да се веома комплициратим Финансијским наредбама баш хотимице на то иде, да се партаје оштећују, како би држава и од глобе хасну имала. Српски министар вели»у своме распису: „Истина да је најстрожија дужност ђумручки званичника савесно радити, да се од свакога оно, што по одредбама закона припада, подпуно за државну касу и наплати; али с друге стране ђумручки званичници нетреба никада да губе из вида, да се с интересом државне касе најподпуније и најбоље слаже , кад се трговини и саобраћају свака могућа олакшица у границама закоиа чини. Понашањем, којим се праве тегобе, сметње и препреке трговини, неслужи се интересима државне касе. Пустити навалице да људи неупознати подпуно са законим наређењима, и прописима без зле намере у погрешку падну, па се казни подвргну, није начин, којим се служи др- N жавној каси. Далеко је боља служба, која се чини кад званичник својим иредусретљивим ионашањем и драговољним саветом помогне трговцу, да се сачува од погрешке и да испуни што закон иште." И трговачко-занатлијски одбор сад чешће држи састанке. Из публикација његових у званичним новинама познати су вам предмети, <> којима се већало. Желили би, да се ти извештаји не баш онако бирократски обнародују, као што се то чини у реченим новинама. И самим дебатама ваљало би колико-толико усгупити простора; јер мисли појединих одборника често показују илодне идеје. Колској кумпанији , што ће се овде установити, ви посвећујете посебне чланке. Из тог узрока нећу још своје мисли у тој ствари ту да изложим. Чекаћу док видим, како наш „Гласник" о томе умствује. Званичне новине јављају, да ће се месеца Октобра и Новембра добра раскнеза Александра јавном лицитацијом продавати.