Zemunski glasnik

121

ОПШТА РУБРИКА. Урсднпштво не одговара ва чланке, који се печатају под овом рубриком.

Господине Уредниче! Одбор за приређивање св. савске беседе закључио је у својој последњој седници, да вас умолимо, да рачун и бројеве од неподигнутих добитака*) ове беседе путем вашег цењеног листа обнародујете. Извоволите дакле у ту цељ примити односно извешће. Прикључујући рачун и списак бројева, доиста нам је врло жао што нисмо у стању да вам и с п и с а к оних госпођа и госпођица послати можемо, које се поклонима за, лутрију исте беседе одликоваше, и то што куратор г. Младен из непознатог узрока није нам такови до овог часа предао, при свем том што је једном иашем члану одбора изјавио, дајетакови водио. Исто тако Је и са поклонима у новцу радио, које је само у суми са ф . 14.20 у рачун ставио , без да је добродјетеље поименце, као што треба навео. Некете се мање изненадити, кад вам морамо изјавити да се г. Младен ниЈе онако родољубиво показао, како сте ви у вашем частном листу објавили, јер он није ништа поклонио, шта више, он Је без одобрењ а одбора својевољно ствари за изигравање лутријом и з с в о г а д у ћ а н а за готових 52 фор. дао. — Да ли дакле оно ваше „Слава му!" приличи, остављамо штованој публици на расуђење. Рачун о приходу и расходу овогодишње свето-савске беседе овај је: II р и х о д. Од продани 2000 срећака но 10 н. . ф . 200.Од нродани 198 улавница по 60 н. . „ 198.00 Од доброво.вни прилога у суми . . „ 11.20 Од 1иж.1она Њ. Св. латријарха срнског Самуила Маширевића готови . . „ 10.Од нок.1она госиоје Лне Луке Јовановаћ готови „ 5.ф. 427.80 Р а с х о д. За трошак при беседи . , . . ф . 111. о 7 За рачун г. Дим. Младена , , , „ 52.40 Чист ириход , , „ 203.83 ф . 427.80 *) Бројеви од добитака, који нису још нодигнути а који ће се до 1. Марта т, г. имаоцу срећке на раеиоложељу држати, а носле нак к намен,еној цели свсто-савске беседе принасти, ови су: 353, 402, 802, 1251, 1402, 1477, 1495, 1750, 1758, 1762 1838. Добитке издаје г. Ж. Ј, Лончаревић. У Зсмуну, 31, Јануара 1869. Одбор. (По гласу закључка одбора за евето - савску беседу г. Димитрије Младен није имао нраво узети ствари зд изиграџање, почем су се но-

штоване госпође и госпођице одазвале одборовом позиву многим и лепим поклонима , на што им овде јавно нашу захвалност изјављујемо. Ствари за изигравање требало би купити само онда , ако неби доста добровољних ирилога било, а да ли је коректно рађено, што је г. Младен без нужде и то још из сопственог дућана ствари узео и сам себи нанлатио , то остављамо поштованој публици на расуђењу. Образованост и васпитање, мислимо, да прописују да се у таквим случајевима све избегава, што би и на најмању некоректпост наличило, дакле треба, кад се већ мора, пре у другом, него у сопственом дућану пазарити, ако који трговац такву деликатну дужност на се прими. У.)

Жалба родитсљска. Варош Земун познатаје са своје многе врлине у смотрењу народности српске. У њој постоји од више година српско-црквена певачка задруга са једним вештачквм ликовођом. У друштво ово узимају се деца из српске и немачке главне школе, а и из реалке. Вежбања певачка бивају редовно у известне часове, где се скупљају сви у певачко друштво уписани. Та невачка задруга води црквено појап.е у празничне дане и даје забаве, негујући и ширећи ту лену уметност у духу народности српске и остале браће славенске. И ове су године давали у Земуну о св. Сави „беседу" учсници певачке школе у корист сиромашних ученика земунских под управом горње певачке задруге. Оваково заузимање за просветне ствари земунској општини на част служи и сваки јој Србин највеће поштовање одати мора. Једно само мени као родитељу са стране, који сина у земунском певачком друштву имам, неповољно је, што се при уписивању слабо на саизволење родитеља и слободну вољу деце осврће. Ја признајем да је лепо, кад поред школе младеж може и другим каквим врлинама, које к знању нрипадају обучавати се; али за оваково што мора се обзир и на учевне облигатне предмете узети, па и на друге околности , а сувише на узраст деце. Срећно је стање и родитеља и деце по варошима где су школе. — Ту еу деца под надзором родитеља. Са евим другчије стојимо ми са стране родитељи, што морамо децу од себе у вароши слати. Ми нисмо срећни да децу своју сами уирављамо, но морамо нредати децу

другима под надзор. Деца варошка у ванреднима случајевима, где могу поред прописане науке и што друго научити, имају своје родитеље при руци; селска у вароши одведена деца тога се лишавају. Узмимо само ту околност код земунске певачке школе. Приликом вежбања певања, које у Земуну ноћу бива, вођена су земунска деца или од родитеља или од њихових млађи на певање. Наша деца селска остављена су сама себи, нико се за њих не брине — али ипак морају, варошке користи или увеселења ради у вежбање ићи. Неће ли она, поред дангубе времена, које би у науки учевних нредмета употребила^ као деца од 10 —12 година,сама у мраку тумарајући на какву несрећну мисао доћи, што би их устрашило и за на век несрећне учинило! Газда неће ни један тај терет на себе узети, да свога питомца поћу на невачко вежбање или на „беседу" води и доводи. Оволико у обрану селских ученика по варошима и надам се да ми ни један родитељ, који децу има и себе у мој положај стави , за ову жалбу замерити неће. и. в.

ЗЗоп ђот Г ? (гетПпег ф?!(1(аг»6рттшп= (а1б»9)?пд1Г*га1§'@епсђ4е шег1>еп а((е Мејенјдеп Ше(фе ап Ме 93ег(а[(еп[фа|( ^еб ат 20. Ос(о* бег 1868 »егрог&епеп ЗЗисдегб ипђ @еЈјтп((е< вешшјЧегв 2)ете(ег ЗР. Жапторив, а(б ®(аи» (чдег ејпе б'ог1>ептд Ји [геКеп ()а1чт, аиг"де(ог» 1>ег(, Ш јит 15. ЗЛагЈ 1869 ^егдегШЗ К)г 21пте(СЧ1пдЗде|'иф (фп(1(Гф јч и&епејфеи, №1» 1?г1депб &еп |1Ф шф* апте(ђепђеи @1аи1идет ап Ме 33ег(а((еп(фа(1, икпи (о(фе 1?игф Ме 23е}а()1ипд 1>ег апдете(1>е1еи ^огГептден ш (фор({ И)игРе, {еЈп ше1(егег 21н(ршф }иГ(аи?е, а(6 Јн(о(еги Гђпеи еЈп ф[ап1ч'еф( де&н()Н. бетКн, ат 7. Запнег 1869. |3аф ш р. ЗЈЈајог ЗЗГ1гдегтеГГ«ег т. Ј) ' фаирЈтаншбЈиМог.

Издаје се нод кирију кућа покојног СтеванаНиколића Војчанина, која се налази у сокаку код 12 апостола , преко од гостионице „кнеза Михајила" у Земуну. У тој кући има три квартира, два по две собе са собиом кујном и ј'ош тедна соба са кујном. Који жели сву кућу или један квартир узети, нека се обрати на г. Јована Милутиновића у Горњој вароиш, у Љубишиној кући у главном сокаку.