Zemunski glasnik

230

ор\'и ;:Ши глава мпгу подићи? Али ес | и : н.сгоиич иитап.а видило, да јеоп врло добро и б ол>е иего Фрапцуски агепт са с.вима околностима упознат. Одма је затим мринц даље отишао, и не прође неколико часова, али команданту турском стиже брзојав од паше скадарског. да пајсвечаније има дочекати приица Наполеона. Али припц је и варош гледао и имао г.ремепа даље одпутовати, док се паша скадарски накапуо јавити о љеговом доласку. Командант је сланио свога Алаха! што је по налогу своме пре своју дужност извршио, него јпто лете брзојавне заповести љеговог паше! — Извоз оружја за Црну Гору забраи.ен је, али не из поличких узрока , већ као освета усл.ед забране увожења соли у Црну Гору. — Избори се за скупштину V француској свршише. У Ниму је нрошлв недел.е растерана једна го мила од 300 људи , што је иред и роФбкту ром" иевала марсељезу. Од 149 лица, што су 12. маја поапшени у Паризу , ослобођено је 132. Тог истог дана су премештени из ,св. Иелагије" у ћелијчки затвор .Мазас 1 ' шест лица , која еу била осуђена због политичких ствари; међу н.има и млади Флурене. Узрок н.иховом премештају били су неми]»и, што су се десили у нолитичком одел.ен.у св. Нелагије, и о којима ]е полицајски нреФект ноднео следећи извештај : Леки од затворених лица. дознавши од оних што су им дошли V походе, за немире, што су се догодили прошлог вечера у вароши. — V једанцут подигну вику: да живи република! Доле с владом! Смрт цару и царици и т. д. При овој раздражености они нису ни елушали ономене чувара и управитеља. Шта више неки су од п.их викали , да ће се до три дана прогласити република и т, д. Сутра дан дође полицајски чиновник да извиди то. Њих шесторица, који су ту демонстрацију учинили, беху мало потресени, али како нису хтели одрећи своје дело, то их преместе. У Ливорпу у Италији ирошлог вторника догодило се ово дана ужасно злочинство из освете политичне. Аус -тријски марцјал граф Кренвиљ шетајући се улицом са ауетријским конзулом , излетише од некуд двоји-. ца те један ножем уби конзула , а други Кренвиља рани ножем по лицу. Намера ,је била да се Кренвил. убије, но V помрчини некако не ис-

паде, како се хтело. Узрок је, веле, чЈај, што је Кренвиљ док је био пре 20 год. у овој вароши комапдапт, злостав.вао људе. — Но вестима из Цариграда откривена је завера против тамошп.е владе. Коловође исте већ су уапшепи. Турски комисари но Ванату и но Угарској кунују коп.е за кавалерију.

НАРОДНА ПРИВРЕДА.

17. маја. (Тслеграм.) Шсјшцо у Ђуру: банатско 86/87 -Фунт. но 4.45, бачке 83/83'Д-Фунт. ио 4.— за готово , ст. београдске 86/87-Фунт. по 4.45. Ражи у Флорисдорфу: сдопачке 80/81 - фунт. но 3.55, аустрпјске 80/81 -Фу .нт. но 3.35. Јечма вајнбуршког у Ђуру 70- фунт. но 2.70, пожунског у Бечу 72-Фуит. но 3.40. Зоб, транзито, 45- фунт. по 1.88, 50 -Фунт. по 2.20. Промет у шсници 40,000 мерова.

Трст, 18. маја. (Телеграм.) Срнска зоб ио 2.00, јеча.м се тражи. плаћа се по 2.30/35, кукуруз слабо нролази, ио 3.80/85 стар (04 Фунти), шеница 114/116 -Фунт. но 6.10/20. Стаље подо Саве. Код Земуна: У четвртак 14. м.аја 11 с. 2 п. над ну.1. Суко. „ петак 15. маја: 11 с. 3 п. над нул. Суво. „ суботу 16. маја: 11 с. 3 и. над ну-1. Суво. Код Митровице: У четвртак 14. маја 5 с. 0 п. над нул. Суво. „ петак 15. маја: 5 с. 3 н. над нул. Суво. „ суботу 16. мчја: 5 с. 2 п. над нул. Суво. Код Сиска : У четвртак 14. маја 1 с. 4 п. над нул. Суво. „ петак 15. маја: 1 с. 11 и. над нул. Су,во. „ суботу 16. маја: 3 с. 8 п. пад нул. Суво.

111 Зеиун, 17. маја. Даиас је ириспео овамо један пропелер под баварском заставом, који је пукао и два иЈлена са соли, којом би и сам иропелер натоварен. То је пруска со, којатолико конкурише аустријској и влашкој по Србији и Турској, те је зпатно оборила цену том не оиходно нужном предмету. Ј^ечени нронелер је особито добре конетрукције и угладна лађа, која нри свем том што може да вуче неколико шлеиова и сама може да понесе 10.000 цената терета. Свој долазак огласио је са четири прангије. Уцо-. шачи те соли туже се на поступак наше армиције. што им чини смет-> н.е нри преласку у 1>еоград. и то којекаквим излишним ђумручким мат ии пу лацијама. Виногради су у најлепшем цвету од чести већ су и цветалн. Згодно беше аа то ово сухо време које де* сетак дана т]>аје. Усеви такође лепо стоје, но од крнјп.е би иотребе била добра киша. Врућина је сад у мају

таква, као месеца јуиа; термометар иоказује 26 гради рео.мирових пад иулом." Оиима. шго држе ладв;. к'упатнла. већ пролази ]>адп,а у велико, услед велике врућипе,. што је настала. Зсмун. За ирош.ш четрнаест дана прођогпе Савоушће ове теретнице : лађа „Пстар" Александра ЈЗучковића са 6500 ваг. кукуруза за Сисак: лађа „Бурцела" Александра.Лукића одавде пра.-ша за Митровицу ; лађа „ Јелисавета" Фрање Коиача са 3100 центи камените соли за ВеогЈ >ад; лађа п Сегсто и Фраље Конача са 3250 цеити каменнте соли за Београд; лађа Хаџића са 5496 ока ракије за Б}>чко; лађа „Бурцела" Мијајила Лалковића са судовима за Брчко; и „Силвестар и бр. 1831. Фран>е Копача са 4242 центи камеиите соли ва Градипггс лађа Антона Ластра са 300 акова ракије за Шабац, ла!)а „Антал" Михајла Томбаша са 4000 цспти соли за ХПабац, лађа Иве Чернолпћа са 200 акова ракије за Корлат, лађа „Розалија" Калма]»а Иммра 4120 мерова шенице за Сиеак, лађа „Тројсдиа краљевина" Андре Месарића са 4000 комада дуга за Сисак, лађа „Михад> и са 4600 и лађа „Силцестср" Стевана Бороша са 4000 цепти соли за Сисак, лађа Панчско и ЈоснФа Прсдраговнћа се 8000 мерова жита наполице и1000 мерова шеница за Сиеак п лађа „Петар„ Антона Жотера са 2929 цеити соли за Сисак.

Зе .чун. (Званично.) Варадинска регимента даје на знан,е , да ће се у МитрОвици 18. јулија ов. г. држатн дражба, ради иродаје шуме Боктине и аабрана истог и.мгна, што се налазе у хртковачкој компаиији. ГПума је од 245 083/1200 а забран од 276 50^/1200 јутара но 12 Фор и 50 нов.јутро. — Кушшовачка комиаиија јавља , да ће се у вторник 27. маја ов. г. држати у селу Обрежу дражба ради печења 200.000 комада цигаља. Општина даје дрва и несак. — 4. Јуна. У 1) сахата у јутру продаће се у Панчеву тамошњи контуманц и велики царски амбар, ироцењенн на 14.000 Форината. — Сутра у понедел»ник у 10 сахата пре нодне биће у овдашњој каицеларији ФортиФикације дражба ради давања три сгражаре под закуп , што се налазе , једна код београдске, друга код бежанвјске а трећа код соларске капије у Земуну. — Данае се даје у Сурчину 587 јутара ритске зем.де иод закуи.

Кооград. 17. маја, (о. д.) 1'адп.а наше пијаце још ирошле педел.е прилично се је поправила, тако да су бакали, гвожђари, болтаџије и брашпари еви добро назарили , па и из наланака било је доста купаца. Но ови су ове недел.е изостали због ексерцира народне војске ио унутрашњости јер маи.е-више сви су трговци и народни војници, Кад се еврши екзерцир по упутрашн.ости, те налацчани могу долазити ради пазара у престолницу , настаће екзој)ци |) београђана, те ће и овима и онима сметати у нослу, Зар не би се могло та војиичка веубеп.а одложити на друго нреме , у које со не ради у тој мери трговииа . кро што то обично бива месеца маја. То би црецоручили оцоме, од кога то зависи, да тако више ие буде.