Zemunski glasnik

ДОМАЋЕ И ОТРАНЕ ВЕСТИ.

.{емуп. Наше извешће о иоследњој ревизионој седници, које донесмо по чувењу, јер нисмо могли сами отићи на састанак, не беше достатачно. Тако нам бар рекоше они општинари, који су због понашања комисионог председника г. подпуковника Трбуковића према њих, оставили седницу. Они веле, да им није само г. подпуковник оштар говор закратио, већ им је рекао, да они треба да говоре само онда, кад буду запитани, па с тога и оставише седницу. Налазимо , да нам је у дужности, допунити наше извешће. Но примедбе којима пропратисмо извешће ипак неможемо узети натраг, нити оно што рекосмо о иступившим члановима, нити о некоректном поступању комисионог председника. Још и то нам ваља констатовати, да су место иступивших чланова комисије заменили други општинари, који су се случајно као партаје у седници десили. На тај начин, истина , не беше окрњено комисионо тело, али општину незаступаше они, које је она изабрала и тај важан им посао поверила.

(Одница црквеиог одоора. 27. августа.) под председништвом г. др. Миланковића, чланова је било четрнајест. Нрочита се ваписник од пређашње седнице. Председник јавља да су одлуке већ извршене и да сајџија Мајер не иристаје на последњи услов, што га је општина ставила. И пошто се више чланова изјавише о солидном раду реченог сајџије, општина одобри иоднешени контракт. Прочита се молбеница Мите Недељковића, ко јом иште да му се помоћ, од ове општине већ одређена, у 60 Фор. уједаипут за идућу годину изда, почем је намергш да у Москви науке продужи. Закључено је да му се молба уважи. Председник јавља, да је у последњој седници закључено, да ће се решење о сиромашњим ђаци_ ма донети , кад се сазна стање ђачког Фонда , те за то позива г. тутора да изложи стање реченог Фонда. — По стању Фонда може се само до 40 Фор. на помоћ просител»има дати. Четворица С. Г1., П. Ј., Ј. Б. и Ј\ Ђ. молише аа помоћ. Члан г. И. Васил>евић изјави да је С. XI. к себи у кућу примио , где ће имати стан и храну а и за одело ће му се иобринути. Ова изјава би са признањем примл»ена и по томе одбор мисли, да отпада нужда да се помоћ овоме проситељу од општине даде , што је и сума новаца што је на расположењу малена и што има још проситеља. За остала три нроситеља, пошто су сви школски атестати и сведоџбе сиромаштва прегледани, би за сваког појединог гласано и решепо, да се Ц. Ј. и Ј. Б. помоћ по 20 Фор. даде. Затим се прочита од А. А. поднепген начин за одплату иит&реса цо коме ће дужник за нет година у ратама исплатити и рештанцију и текући интерес, који начин црквени одбор одобри.

Нредседник стави на дневни ред два предрачуна ва оиравку школских здања у доњој вароши, и црквени одбор по кратком саветовању реши, да се црквени . тутори побрину да се школе што пре окрече и да се најнужније па крововима поправи, а одругим поправкама, које су у предрачуну ноднешене да тутори са г. Живком Васиљевићем оцене и своје мњење о томе црквеној скупштини ноднесу.

— Наш дописник из Београда нам пише : Последњи број „Панчевца" задржан је нашом цензуром. Би ћете ваљда знати због чега. То се више пута догађало и са вашим листом, у коме сам пре читао , да је аустријска цензура на књиге и новине што из Србије тамо долазе укинута. Незнам кад ће то време настати да вам тако што и за нашу цензуру јавим. — Г. ЈеФрем Грујић, капућаја у Цариграду, дошао је у Београд. Поговара се, да су са његовим доласком скопчане предстојеће промене у врховној управи земаљској. У случају ако г. Грујић добије друго високо звање, говори се да ће му бити посленик г. Ф. Христић. Што се пак тиче преустројства државног савета, држи се за извесно, да ће скорим бити. — О омладинској скупштини у Кикинди овде се врло мало зна, осим што је стигао један телеграм „Орбији", да је скупштина отворена, да су установљени одсеци и да ће излазити омладински орган „Млада Србадија". Г. Алимпије Васиљевић, новоименовани проФесор у великој школи отишао је на омладинску скупштину. Он би могао извештавати „Србију" о скупштинском раду а особито како је примљен рвегов династички предлог. - Ј.уче у четвртак отишао је војени министар Белимарковић са два виша ооицира у Базјаш , да у име намесништва поздрави рвегову светлост румунског кнеза, који се је прекјуче кренуо на пут.

— Из Сиска пише нам наш дописник: Познато вам је можда, да је овдашња општина услед ручног писмо Њ. В. у погледу укинућа неког дела Крајине телеграФичним путем против тога послала на војеног мипистра протест, да се о Крајини без њеног привољења не одлучује ништа, умољавајући га да тај протест поднесе и К>. В., а иста ће општина до који дан свој меморандум поднети Нз. В., који говори не само за Сисак и његову општину, већ и за целу Границу. Тај ће се меморандум штампати и разаслати по свој Крајини. Ево вам укратко

садржине тога меморандума: Најпре се говори да је истина. да су сабор троједне краљевине па и сами граничари захгевали да се Граница укине и да се споји са провинцлјалом; но сада граничари и народна странка саборска тога су мнења, да је то требало да буде пре погодбе Хрватске са Унгарском, како би граничари на том уговору суделовали. Данас пак, почем ]е Хрватска безусловно потчињена Мађарској, граничари на то никако пристати не могу, већ желе , да се у Крајини реФорме заведу, које ће народ спремити за грађански устав. Кад се пак још сад Граница хоће да укине , то да се никако не комада и садашњој банској влади не потчињава, већ да се Граница листом укине , па нек се сазове нов сабор, који ће на темељу саборског закључка од г. 1861. нову погодбу са Унгарском начинити. Меморандум наводи, да се ништа о граничарима без њих не ради , па завршује тиме, што наводи неред и самовољу при управи у хрватском провинцијалу , што код нас не може да подрањује жељу за сједињење. Још се иозива на то, да су граничари готови живот жртвовати за своје право. — Од првог септембра по римском излази овде политички дневник „Заточеник", који уређује Мишкатовић и Вончина. Програм је листу да брани интересе граничара. Наши су грађаии овај лист са великим одушевљењем поздравили. Кад је први број света угледао поздравише га грувањем мужара (прангија ?) а у вече носише бакљаду са музиком петрињске пуковничке банде и под суделовањем петрињскога певачког друштва „Славуја". И ако је било ладно и кишовито време опет одоше удаљеноме стану уредника и поздравише их. На то одоше сви у гостионицу код „беле лађе". Г. Вончина захвалио је на поздраву и напио је здравицу Њ. В. цару, потом целом ОФицирском кору овдашње нуковније. Поручик Грбичић захвалио је на здравицу. — Хрватски сабор отворен је. Иншталација банова била је сад у четвртак. На ту свечаност дошло је много депутација и друга отмена лица, међу којима и министар Лоњаје, Бедековић и Фестетић. Заклетву банову преслушао је, тога ради од краља наименовани бискуп Сојић.