Zemunski glasnik

349

— Омладииска се је скуппттина у Кикинди свршила. Већање је трајало три дана а рад њен доноси ,.3астава" опширно. — До који дан састаће се земаљски сабори преколитвански а мађарски наставиће свој рад 3. идућег месеца. — На Реци држе сад мађарски природњаци годишњу скупштину своју на коју су дошли њих иљаду и шест стотина. Речани тога ради приредише свакојаке свечаности. — У Прагу провела се у исте дане кад је и омладинска наша скупштина била, светкбвина успомени Јана Хуса. — У Араду подилиће се споменик оним мађарским вођима 1868/9. године, који су тадашњим војеним судом на смрт осуђени и погубљени. Споменик тај стаће на 2000.000 Форината. — У Букурешту је 25. ов. м. отворио камеру президент министарства прочитавши кнежеву посланицу, у којој се изјављује, да ће кнез ићи у иностранство да походи своју Фамилију и суверене гарантујућих сила и то у интерееу Румуније. У посланици се уједно изјављује , како је кнез веома пријагељски дочекан од руског цара у Ливадији. — Најновије вести из Париза јављају опет за неповољно стање здравља цара Наполеона, и ако се са ОФициозне стране такви гласови побијају. Било како му драго са здрављем царевим, то стоји да се свет плаши његове смрти, те се кад-кад и најмањој телесној нерасположености приписује опасност, јер се зна да је цар у шесдесет првој години живота и да је многе телесне и душевне борбе претрпио. Принц Наполеон држао је у Француском сенату пре неки дан говор, који је жестоки одпор изазвао и којиједруги неки говорник „шкандалозним" назвао. Кажу да је цар принцу Наполеону наложио да више не ховори у сенату. — И ако се још ништа незна, шта је закључено у савету султановом, што се тиче вицекраља мисирског, ипак се може веровати ономе, што ,,Лев. Хер." каже , јер одмах сутрадан и „Турска" то исто говори, самб у фо])ми савета, који даје порти. А по томе се види, да

порта н и ј е задовољна са еамим одговором вицекраљевим, него хоће да се јасно обележи докле се распростире власт његова. Нпиме хтела би , да вицекраљ несме држати већу војску, него што му је у први мах допуштено, и да несме имати лађе убојне и оклопнице. С тога да је дужан наручене оклопнице и шасповљеве острагуше уступити порти. Даље да несме правити више трошкове нити закључивати зајмове без одобрења високе порте и т. д. Ту ће одлуку однети у Александрију опет адјутант великога везира а не секретар вицекраљев , Талахат паша , који је још у Цариграду. Мисли се, да ће се та ствар потезати до долаека Француске царице Јевђеније, када ће и вицекраљ доћи и с њом се у Миеир вратити, а уједно том приликом прославиће се помирење великом свечаношћу и сјајним ватрометом. — За Гарибалдија пишу , да се приближио Мацинију, и да одобрава план устанка, који су револуционари прихватили. Сада као да се ради, да у самоме Риму букне устанак и одатле да се почне ширити „општа република" по свету. — Из Мадрида, јављају да је кандидација херцега Монпенсијског за шпанску круну немогућа, јер би учинила загглете, нарочито сЈИнглиском и Пруском. Исто се вели и за инФанта АлФонза, једно што је малолетан , а друго што би предузео бурбоњску политику.

НАРОДНА ПРИВРЕДА.

Веч, 30. августа. (Телеграм.) Шеница у Ђуру. банатска 86 'Д/99 -Фунт. по 5.40, 88'Д -фунт. по 5.70^ визелбуртка 99- фупт. по 5.40; шопронска шеница у Бечу 80/89 -Фунт. по 5.20/35. Словачка раж у Бечу 80/81 -Фунт. по 3.70, 81/82 -Фунт. по 3.80. Јечам у Бечу: словачки 71/72 -Фунт. по 3.20, визелбуршки 71 -фунт. по 3.15. Мађарска воб, транзита, 46Фунт. по 2 Фор., 47 -Фунт. но 2.04. Промет у шеници 25.000 мерова.

Стањс водс Саве и Дупава. Код Земуна: У четвртак 28. авг: 10 с. 0 п. над нул. Ведро. „ петак 29. авг: 9 с. 6 п. над нул. Ведро. „ еуботу 30. авг: 8 с. 11 п. над нул. Ведро. Код Митровице: У четвртак 28. авг : 7 с. 6 п. над нул. Облачно. „ петак 29. авг : 6 е. 6 п. над нул. Облачно. „ суботу 30. авг : 5 с. .10 н. над нул. Ведро.

Код Сиска: У четвртак 28. авг: 0 с. 6 п. под нул. Ведро. „ петак 29. авг : б"с. 4 п. под нул. Ведро. „ суботу 30. авг: 0 с. 7 п. под нул. Ведро. Код Оршаве: У четвртак '28. авг. 8 с. 0 п. над нул. Облачно. „ пстак. 29. авг. 7 с. 8 п. над нул. Ведро „ суботу 30. авг. 7 с. 5 н. над нул. Ведро.

N1 Земун, 30, авгуета. Од десетак дана не мало су узрујани трговачки кругови. На бечкој берзи наступила је криза тако знатна, да се боје, да ће огуда произаћи Формална катастрофа. Акције новчаних завода почеше нагло падати и одмах немогаху се пронаћи узроци томе падању. Бечка је берза зависна од париске , као што је пештанска од бечке. Скакање или падање панирне вредности у Паризу, иету су појаву у Бечу и Пешти изазвале. Но у овом случају бечка је берза имала уплив и на саму париску; јер док су гласови о неповољном етању здравља цара Наполеона у Паризу на берзи падање иапира од само неколико Франака проузроковали, то у Бечу беху падања. акција неких нових банака у један дан са сто Форината , а ово нечувено падање вредности у Бечу имало је уплива и на стање париске берзе, као и на остале европске, а у Пешти изазнало је тако неповољно берско стање, каквог није било од како постоји пештанска берза. Ова новчана криза дала је повода једној конФеренцији бечких банкских управитеља, која се услед позива управе народне банке прошле суботе састала. Ту су се посаветовали о средствима , којих се ваља латити, те да се катастроФа уклони. Закључено је да народна банка објави, да она неће дисконт подићи и да ће од сад давати зајам и на златне монете , које ће да служе банки за умножену гарантију за издавање више банака у смислу своје повластице. Том ће се операцијом новчана средства знатно умножити, но уједно ће „овлашћена" народна банка и за себе имати добар добит. На тој конФеренцији предложише неки за средство против кризе, да се повластица народне банке за неко време суспедује, и да се не издају нове концесите за новчане заводе. Ова два предлога беху одбачена, премда смо тог мњења, да би доиста боље било да су се примила, јер се неби тиме само садашња криза, већ и будуће уклониле. Новчана ова криза опет даде повода унгарским листовима, да чиие