Žena

"102 ВЕНА

гло бити да се још једном врате стари дани, како бих чувао и поштовао себе, да очувам и одржим тебе. Али сад је све касно, касно...

Из Хамбурга је писао Види писмо и послао јој новац. Пет месеци доцније, послао је из Њујорка сто долара за дете п поздравио је све.

Четири месеца доцније добила је Вида од аустроугарског конзулата извештај, да јој је муж умро у њујоршкој болници. Шиљу јој по жељи његовој 25 долара што је ваостало ва њим и дневник, из кога су напред отштампани некоји листићи.

Три дана била је Видина трговина затворена. Вакључала се у соби и са сином својим у крилу читала је несолпко пути дтевник и горко је плакала.

Дете је престрављено гледало у мајку, која не престаје проливатт суве. Тада, трећи дан процвили малишан. Ко га је научио оним речима И је ли равумео те речи које је изрекао 2 Не знам! Али завришта, страсно вагрли мајку и зајеча: — Мама, слатка мама, немој тако страшно плакати, ти ћеш умрети.

"Го јој убрписа суве и подиже је. Она има дете, она се мора борити даље за њега и створ ти од њега

човека.

Како да се облачимо7

Милица Јаше Томића. Неви Сад

И до вад ву се женске већином облачиле онако, како је било шкодљово по њихово здравље. Али данас се већ тако облаче, да је то постало опасно по јавну сигурност оних, који долаве у близину њихову Мислим оне дугачке игле, управ оне ражњеве, којима придевају своје шешире за косу. У скоро свима европским престовицама догодиле се несреће. Једномо је такав један ражањ избио ско. И публика гласно тражи, да се умеша власт, јер никако не треба да буде доввољено, да неко доводи у опасност туђу си-