Žena

12 ЖЕНА

рили и неговали. И када се мало предигао и оснажио, пожурили ву са сватовима. Јелте, да је то било лепо, племенито, сасвим поетски. А шта је била последица“ Вечита болест у кући. Погреб ва погребом. Остао је још једини изданак те сретне породице, да вам сада излива своје срце... Али ви имате право госпођо. Има многих и таквих наследних болести, које су прикривене и за које само они внају, којима је у интересу да их затаје. Нећу да вам их набрајам, јер ми није намера да вам држим медицинско предавање. Све кад би и имали стрплење да ме саслушате, не би од тога имали велике користи, јер не би умели све то да примените. Али ће вам после овога бити јасни е, да обавевни лекарски преглед пре ступања у брак није празна реч и да то не треба одбацити.

Гђа Јелена. А шта да се ради донде, док дру штво не стигне до тог втепена увиђавности, да усвоји то ваше „асентирање“ за брак 2

Доктор. Дотле крчити гута светој и великој истини: да је сва срећа у здрављу. И да и при избору ва брак треба пре свега имати на уму, да се само од здравих људи рађају здрава поколења и да је само онај брак оправдан, који пружа у себи гаранције да ће изродити здраву и једру дечицу.

Гђа Јелена (насмеши се). Ви све здравље, па здравље... Зар мираз баш ништа не вреди 2

Доктор. Нема већега мираза од здравља. Нема тога имања, кога болест није могла потрошити, а здрави родитељи и здрава деца нису још никада гладовали! (Лађа се приближује Београду. Друштво се диже и силази са крова. Зорка, кћи гђе Јелене, у друштву ва једним стаситим лепим младићем, атлетскога раста, тражи своју матер.)

Зорка. Мамице! Мамице! Ми смо већ на мети. Како је брзо прошло време. Господин Милић постарао се већ ва наше ствари. (Окрене се доктору. Хвала вам, г. докторе, што сте вабављали мампцу. Поред оваке неваљале и с-бичне кћерке, која и сама воли да се вабавља, остала би сама. Јесте ли се бар добро за. б. вљали 2 Јесам ли штогод пропустила 7