Žena

126 ЕНА

Ове ријечи што ихје изговорила свечарица, одразују сјај њене душе, која је након толиког давања још увијек спремна, давати, која је једна немецрпива ризница воље и рада.

Није ли већ то труд, за који се не може наћи довољно признања — а да не спомињем њен књижевни пјеснички рад, који нисам кадра овђе нанизати. Тек не могу пропустити да не споменем, да из њених милих пјесмица, одише велика женока душа.

Значајне ву још ријечи, којима она ведича младеначки рад сиједа седамдесетгодишњег старца — пјесника Ивана вит. Трнекога, кад каже:

„Ој! да је мени тако ићи По свијету томе:

На глави снијег — а пламен У срцу моме...

Ми видимо, да и она иде ставом великог пјесника свога народа, који је желео да му кћери свом снагом душе настоје радити за спас домовине, вјерујући да нема правог и истинског напретка народу, док му буду кћери немарне и млитаве.

А жеља изражена у стиховима пјеснику, као да иде и њој у сусрет, јер ни њу не сломи њезин тридесетгодишњи рад, ни она не сагну шију под оним многим запрегама, што често стајаху на пут њезиним идејама, него је ишла напријед као лађа што пркоси бури и ејекући валове, долази — мети.

Сав њен рад показао нам је, да су то и њене жеље! И кад њихово испунење достигне врхунац, онда ће то бити она права награда, коју заслужује њезин рад.

Ми јој то и желимо!

Отара Градишка. Јованка Вукелић.

8 55,2

Разне белешке.

Знаменита њенскиња и франпусва. анадемија наува. У француској академији било је први пут, да су кандидовали женскињу за члана. Кандидовали су гђу Кири, која, је пронашла радијум и има по науку неоцењених заслуга. Изабран