Žena

ВЕНА 121

је Бранли, чији су радови прокрчили пута телеграфији без жица. Он је добио 30 гласова, а његова противница у овој прилици, с којом је он иначе заједно радио, добила је 2 гласа мање.

У Француској, па и у другом научном свету, изазвао је овај избор велику несугласвицу. Многи су тврдили, да госпођа, Кири само зато није изабрана, што њен „велики дух не живи у мушком, него у женском телу“. И траже, да академија наука отвори врата своја исто тако знаменитим женама, као што их отвара знаменитим мушкарцима.

Многи, који су гласали против госпође Кири, бране ве, да они то нису учинили зато, што је она женскиња, него што им је господин Бранли изгледао достојнији за то место, а они у овој прилици нису смели, ни хтели да буду галантни.

Но гђа Кири биће првом приликом и по други пут кандидована, и онда ће се већ јасније показати, јесу ли нападаји на већину чланова француске академије наука били оправдани или не.

Победа феминиста у држави Уешингтн.

Јављају из Њујорка, да је у држави Уешингти (Сједињене Државе Северне Америке) са 26 хиљада гласова већине усвојен законски предлог, којим се и женама даје бирачко право. Дада је већ у пет држава, Сједињених Држава Северне Америке уведено женско бирачко право:у Идаху, Колораду, Утоху, Виолингу и Уешинштну. Уживаде су га дакле, док Уешнигти није био подигнут у ред држава. У 1889. години одбачен је предлог о женском бирачком праву са 20.000 главова, а 1898. године са 10.000 гласова већине. Но од тога је доба феминизам напредовао — а ове године сјајно победио.

Жене као професори.

Српеко министарство просвете издало је наредбу, по којој ће од сада и женскиње моћи постављати ва професоре нижих разреда средњих школа, ако имају универзитетско образовање. У Аргентинији је за професора универзитета постављена једна женска.