Žena

220 ВЕНА

али да то тако мора да буде код понеких болестп. ге се болести спочетка полако развијају и узимају све више маха, но кад достигну врхунац, онда попусте, и болесник се опет полако опоравља. Материна болест сад је достигла тај врхунац и зато се могу сви надати, да ће им мати ускоро бити здрава и весела као и пре. Кад их је тако умирио, изађе из собе.

Девојчице, оставши саме, размишљаваху још дуго о материној болести. После неког времена Јелена, васпи, али Марија није могла, мислећи непрестано на матер. Учини јој се, да сву кући, иначе тихој и мирној, устумарали. Чује, како јој се отац у побочној соби горе доле шета, после неког времена, чује ввонце у предсобљу и како отац говори с неким непознатим) чији је глав већ пре тога чула била. 'Гај јој се глас учини познат. Да, сад се сећа. Го је глас оне старе госпође, оне стране госпође, која, је матер у последње време чешће обилазила, која је скромно седела на столици крај дивана, на ком је мајка лежала; да, то је та иста госпођа, која је с матером врло пријатно разговарала и храбрила је, кад би се она осећала слаба пи болесна. Једном је Марија чула како је та страна госпођа рекла: „Не брините се ништа, ја ћу доћи и помоћи вам, кад вам буде тешко“.

(ве то паде наједанпут Марији на памет и она помисли: „Сад мора да је матери тешко, кад је та госпођа дошла ноћу, кад сви спавају“. Ватим се Марији учини да је чула госпођин глас и у соби; јест, она је дошла, да мајци помогне. Наскоро затим и Ма рија заспи. Но спавала је немирно. Чешће се у пола будила, чинило јој се да у полу сну чује тежак јаук своје матере, понекад чак да престрављено зове у помоћ. Марија је врло рђаво провела ноћ.

'Гек пред зору је спавала мирније.

После седам сати уђе отац у Маријину и Јеленину собу да их пробуди, како би се спремиле до осам сати за школу. Тек што је отац врата отворпо, упита Марија, још буновно, како је матери, и исприча, да је целу ноћ матер сањала, како јечи и од бола јауче. Отац је умири и исприча обема, да је мати ноћас викала јер се уплашила кад је рода донела и оста вила поред ње у кревету бебу.