Žena

за варење месо по овом реду: риба, живина, дивљач, тедетина, јагњетина п говедина. Зато нека што мање и што ређе једе мати док доји сува меса, свињетине и кобасице. Кувана теста може јести. |

За време јела не треба ништа да пије, па ни воде. Тек после ручка ако је јако жедна, може пити мадо воде. Уобичајена кава је шкодљива. Вина, ракије, пива, уопште алкохолна пића не треба да пије жена која доји, али зато што више млека п слатка и киседа. о

Борба противу сушицџе.

Ово дана је у седници. угарског сабора. говорио посланнк Ђорђе Лукач о сушици. Он је почео с тим, да питање о сушици стоји у вези са опстанком држављана.

У Угарској умире годишње 70 до 75 хиљада особа од сушице. Осми део свију смртних случајева иде на сушицу. Још у прошлом веку доказала је наука, да је сушица заразна 6болест, која се шири пљувачком оболелих и да можемо помоћи болесницима, који имају сушицу, ако подигнемо њихову снагу.

У Немачкој су ступили у борбу против сушице и до сад су постигли већ то, да сад већ 30 хиљада болесника годишње мање умире од сушице но прошлих година. У Немачкој, у којој има 80 милиона душа, умире данас годишње са 90 хиљада, душа од сушице мање, но у Угарској, која има само 920 милиона. душа.

Да би се сушица предупредила, треба поправити здрав. ствено стање станова, треба се борити против пијанства, треба контролисати животне намирнице, да су здраве, треба уопште унапређивати друштвене здравствене прилике. Белеенике који оболе од сушице треба сместити у државна лечилишта, Нема. чка има дана 98 државна лечилишта, за болести од сушице, где се сваке године лече 40 до 50 хиљада болесника.

Код нав у Угарској почело се нешто против сушице тек пре 15: година. Ми имамо 2 велика п неколико мањих лечидишта против сушице, имамо једну школу у шуми (за „децу, која, пате од еушице) и сви ти заводи издржавају се путем милостиње. Држава само помаже те заводе. Но то је све мадо. Борба против сушице не треба да зависи од милости појединаца, ту борбу треба држава да узме у своје руке.

Кад код нас сушица покоси сваке године 70 хиљада живота ницих држављана, онда је то ведики губитак по државу,