Žena

ВЕРЕНА 261

Дрсжава казни оне, који се не каламе од богиња, држава казни онога, ко свеме оболедом детету не зове лечника, па држава треба под претњом казне да тражи од држављана и све оно што спречава ширење сушице.

После свега треба забранити пљување на јавним местима. Мора бити свака породица обвезана, да пријави сваког свог болесника који пати од сушице, па да се о општем трошку могу дезинфиковати, обескужити они станови, које напусти болесник, који је патио од сушице. Власти треба да имају права, да одвоје ону децу која су оболела од сушице, паи ону децу, која живе у породици где има сушице. Треба озбиљно мислити и о томе: Да ли да се забрани брак онима, који пате од сушице. (На ове речи наступило је у сабору одобравање). Може бити да су сви ови предлози данас јоти прерани, али би добро било да се сви што пре уведу. Било 'би потребно, да се и дечници нарочито спреме за борбу против сушице. Могли би се установити нарочити течајеви за то. А треба поставити путујуће учитеље, који ће ићи од места до места те обавештавати народ како ће се владати против сушице. Треба учитеље и вејнике обавестити, како треба водити борбу против сушице. Ми морамо у целој држави створити разна лечилишта против сушице. Трошкове у тој ствари не треба штедети, а борбу против сушице треба организовати и усредсредити. На. овај' говор надовезала је „Застава“ ово:

„Све је ово тако. И жалосно је само, што немамо министара за народно здравље. У нашем министарству унутарњих повлова постоји једно здравствено оделење и то је стрпано у мраку и буџаку у најближој близини нужника. Из тога се види, како се код нас пештује здраветвеност. Ми имамо у Бечу зајед ничког министра војног, па заједничког министра марине, па имамо домобранског министра у Будимпешти. Имамо три војна. министра кад је реч како ћемо да се кољемо, а немамо ни једног, кад је реч, како ћемо да се лечимо и чувамо народно здравље. Заиста је време да буде друкчије“.

Белешке из домазлука.

Како да економишемо са нашом телесном снагом. Д-р Гнајст написао је у једном немачком часопису чланак у коме