Žena

262 ЊЕНА

говори како ми женскиње не умемо довољно да економишемо са снагом својом. Много женскиње мора у домазлуку да ради много више но што му дозвољава телесна снага његова. С тога он предлаже да слабе женскиње нарочито оне, у којих су набрекнуте жиле, многе послове раде седећки. Као пример наводи глачање „пеглање“. Он држи да се то може сасвим лепо радити и седећки. Ако се даска на којој се глача стави ниско, на пример на две столице, а женскиња седне на повишу столицу или подметне два јастучета, онда она седи доста високо, да рука њена може развити потребну снагу и да тај посао врши седећки. Исто сето може учинити и код прања рубља. Само корито мора бити доста ниско да руке могу развити снагу. Има пуно ситних послова које би могло женскиње да ради седећки: кад чисти ножеве, виљушке, кад чисти зелен и кромпир (кртолу) и т. д. Многе послове ради женскиње само зато стојећки што је.тако научило. Многима ће бити противан овај предлог, али која има снаге и може да ради све послове стојећки, од воље јој је и без сумње ће радити нешто брже, али која је слаба, и којој то смета здрављу па и животу, треба да се користи овим предлогом и ако то није обичај. Д-р Гнајст говори о томе, како су многе жене љуто настрадале што подижу и носе ствари које су врло тешке за њихову снагу, па опет не уму да помогну себи, јер неће да одступе од обичаја. Тако подижу и носе тежак котао у коме је рубље, место _ да изваде комад по комад из котла мећу у корпу и у дваред носе место уједанпут. Паметна жена треба да помогне себи“ колико може, а не да се држи увек старог обичаја па ма јој како било.

Ускршња јела. О Ускрсу највише трошимо јагањце, а нарочито на сам Ускрс. Говорити о печеници јагњећој и киселој чорбе сасвим је излишно. Стога доносимо друга два јела од јагњетине.

Ћеват од јагњетине. На пола килограма јагњетине долазе две мање главице лука. Лукац се исецка као за запрашку; месо исечемо по парчад, осољено, обибирисано и опапрено мете се у шерпењу, где је лукац, а уједно се дода мало першуна. Поклопи се и остави на страну. Затим се испржи друге две главице лука на масти као за паприкаш, и ту се смеша са месом и заједно прига. Кад је упригано, мете се у тепсију, у каквој се обично пече ђувече, Тепсија