Žena

. ВЕНА 268

се пре тога намаже машћу, а у сваки ћошак метне се по једна зелена паприка, то се прелије водом да је све месо покривено. Затим се у рерни пече све док се тако не уприга да остане одозго сама маст. (5 М. Ћуфта од јагнеће марамице. Срце и обе јагњеће џигерице кувају се у сланој води док не буду мекане. Затим се лукац и першун ситно исецка и прига на масти. Донде марамица стоји у млакој води. Срце и џигерица на ситно се исецка и помеша са луком и першуном и метне да се мало излади. Кад је већ млако, дода се једно цело јаје и бибера, увије у јагњећу марамицу и испече се као обично печење, СМ Чорба од телећег ила јагњећег мозга. Мозак од телета или јагњета треба опрати и очистити од кожица. Кад се мозак у чистој води скува, онда се на ситно исецка. У једној шерпењи масти прига се на ситно исецкани лукац са мало першуна и кад је лукац пожутио, долази унутра на ситно исецан мозак посут са соли и бибером. Кад се све мало уприга треба иставити са ватре. Сад сеу другој шерпењи зготови запрашка док не порумени, затим се налије запрашка чистом водом и промеша док не проври. Онда долази у ту чорбу запрашка и мозак и остави се да све још заједно проври.

Сок од лука као лет. Са соком од лука може се пре лепити папир на сваки метал. Првосе метална ствар добро опере, покваси папир са соком од лука и тај леп добро држи.

Од старих кожниг рукавица може се још имати користи. Узми 4рукавице, просеци их тако, да од сваке добијеш један комад. Та четир комада саши заједно и имаћеш лепу крпу којом се згодно бришу прозори и сваки други намештај од прашине. |

Да тесто добије пријатан укус и мирис. Кору од поморанџе и лимуна треба танко ољуштити осушити и истуцати, па у кутији оставити. Може се сваком печеном тесту на врх ножа од тог праха додати и тесто ће добити врло фини укус и мирис.

Сирће од лимуна. Од 6 лимуна сок се исцеди, кора се истуца и са 4 литара сирћета прелије иу флашу успе. После неколико дана се филтрира и готово је. Исто тако се прави сирће и од поморанџе. Само што се кора танко ољушти.