Žena

БРОЈА | 843

„И док мати лежи на јајима, из којих треба да св пвлегу тичићи, а то је врло тежак и једнолик рад у гнезду и дому, дотле се мужјак труди, да је својом авучном п веселом песмом развесели и тежак посао олакша“.

Зато време су ујак и Марија већ стигли на место. Он сиђе и уђе у неку црвену кућицу, крај пута Марија је остала сама у колима држећи узде, да мрков ве крене. То у осталом и није било тешко, јер је коњ био питом. После неког времена врати се ујак, п они пођу кући. Журили су. Ујак је брже терао бојећи се кише, јер се небо наоблачило.

Јелена их је нестрпљиво ишчекивала. Марија је морала одмах да оде и види гнездо мухоловкино. Јелена је приметила, како је једна тица дуго седела у гнезду, можда је већ снела и јаје Ујак оде на веранду и рече деци, да нипошто не дирају.

Но да би им задовољио радозналост, подигне прво Јелену, па онда Марију, како бп могле загледати у гнездо. И збиља, у њему је било мало, лепо јаје, сивовелене боје са мрко-жутим пегицама нарочито на ватупастом крају. „А внаш ли ти, Јелена“, рече Марија, „да је ово јаје било у утроби мале тице, оданде га је тица мати снела.

Јелену је то веома зачудило. Деца су неколико недеља сву пажњу поклонила гнезду и свему ономе што се у њему догађало. 'Та оне ће ускоро видети мале тичиће, како их родитељи хране.

= ТУЂЕ МИСЛИ.

Свуда има људи, који су од свег срца вољни, да нас извуку из оног положаја који нам је угодан. ж Отреси се једне погрешке и десет других погрешака нестаће по себи. ж

Народ можемо победити само онда, кад прво победимо његове богове, његове душевне идеале.