Žena

342 ВРАЧА

јући матери да је спремно да из ње изађе. "Тада му мати мало припомогне да људску разбије и пшле се излеже“. ЛЕ

„Али како може тиче у љусци од јајета да расте и да се развија; Како добија живот“ 2

То баш и хоћу да ти објавним“, одговори ујак. „Као што се код биљака женски цвет мора да оплоди, да би могао да производи семе, исто се тако и код тице женке морају да оплоде мале, жуте јајне лоптице које се налаве у јајнику, да би се после из снесених јаја ивлегли тичићи,“

„Оплођење се изврши већ у телу женкином, али само уз припомоћ мужјакову. Тичији мужјак има близу чмара једну малу жљезду, која лучи неку течност. С пролећа, кад гнездо спреме, мужјак притисне ту жљезду на отвор оног црева, кров који женка после јаја нови. Тако доспе из мужјакове жљезде мало оне течности у женкино црево, и онда иде даље до самих оних малих лоптица у јајнику женкином. Ето тако се оплоде оне лоптице — тако се оплоде јаја“.

„Да би дакле ново биће могло постати, свако јаје мора у себи да има не само неки део женкиног тела него нешто мало и мужјаковога. А то мало добија јаје балл течношћу из оне жљевде и она га оплоди“.

Ујак мало поћута, па додаде: „Код свих савршенијих животиња јаје се на тај начин оплођава док је још у телу материном. Вато ми код савршенијих животиња и разликујемо мужјака и женку; мужјак оплођава јајне лоптице у женке, а ова се брине за све остало“.

„Сад можеш да разумеш, Марија“, заврши ујак, узашто мали мухоловац и мухоловка тако весело цвркућу кад грате гнездо за своје будуће младунце своју малу децу. Ти су тичићи и један делић очева, а нарочито материна тела. То је уврок што је веза љубави тако јака ивмеђу мужјака и женке и њихових младунаца. Зато их та веза спаја у једну целину у породицу, која има свој сопствени дом .

„Оба родитеља врше свој посао истрајно и весело.

рво праве гнездо, а кад се тичићи излегу, они их подижу и бране од пакосних напада са стране“.