Žena

ЊЕНА 368

света пролази, пред кутијом, више које стоји натпис: „Сетите се сиротих породиља и деце“! и т. д.

Код нас се много теорише, али слабо ради. Код нас није нико навикао на таки начин рада, али да се почне било би успеха. ја не кажем да би чланице „Посестриме“ требале да просе, али мислим, да би „Посестрима“ могла основати и потпорно друштво за бабињаре.

Опростите, поштована госпођо, ако сам Вам досадан био са ово неколико редака. Видим да сте се заложили јако за добробит нашег женскиња, па мислим, да ћете појмити и вредност овог предмета. Да је среће, држава би о томе требала да се брине, али кад држава не доспева да и на то помишља, о томе се морају бринути сами они, којима је та брига нужна. А жена, мати и сестра имаће за то ваљда највише смисла, воље и издржљивости, те наћи пута и начина да се и у овоме учини оно, што мора да се учини.

Примите израз особитог поштовања.

Мане и добре стране брака. М. М. Дач. уч. Прњавор.

Брак је најважнија друштвена установа ради размножавања људског рода и напретка у моралном, здравственом, умном, верском, културном и опште у сваком погледу.

Све бракове ми делимо на двоје. једни су на здравом темељу засновани, а други нису; или, једни су са манама, а други са добрим странама.

Мане су у главном ове:

1. Што се женске удају сувише младе, па кад се зароде рађају нездраву децу, а ако порођаји учестају изгубе здравље и пропадну. ;

2. Што се мушки жене рано — у 18 години, те дегенеришу људски род. Нем. посл. вели: „Ко се рано ожени неће понети старачких гаћа“.

3%