Žena

864 о 4 Е НА

3. Што мушки у 18 год. узимају старије женске од себе, па кад се они врате из сталног кадра затекну жену збабуњану, и ту љубави не може бити, па да је и могла остати му верна за оне две године, јер је лепота пролазна и женско пре стари.

4. Што стари људи ступају у брак са дупло млађом женском. Ти бракови махом су несрећни, јер децу, ако их буде, ретко отац дочека да изведе на пут, махом су то размаженци који пропадају.

5. Што удовци узимају младе жене или девојке, које се зароде, и то је узрок великом раздору међу децом из првог и другог брака, а доцније и деоби.

6. Што многи ступањем у брак донесу заразу, те обоје пропадну. Браку треба да претходи лекарски преглед.

7. Што супружници неписмени, непросвећени и никако нису упућени на правилне погледе у животу, но то иде онако од среће и од прилике. Женскиње нема ни најпотребније основе знања о гајењу деце, о чистоти, вери, здрављу, спреми зимнице. кувању и др.

8. Што се око свадбе задуже, да би три дана гостили и кусе и репате, или да купе либаде, које одмах после морају дати Циганкама, па после целог века кијају у дугу са прескупим интересом.

9. Што наше женскиње напушта ношњу од српских производа и рукотворина, па узима туђе крпе терајући моду.

10. Што је међу женскиње ушло белење, гарење и румењење, које трује здравље и бескорисно одузима новац. Гако исто стезање мидером рђаво утиче на здравље и немање порода или тешке порођаје. Немање порода је узрок големој распри међу супружницима — кривећи једно друго.

11. Што многе жене ради моде и да одрже лепоту гатају и трују зачетке а тим и себе, поред тога што пред Богом и Отаџбином греше.

12. Што жене из незнања и празноверности чине многе глупости, штете са, болесника радије лечи код врачара него код лекара.

13. Што су жене земљорадничке преоптерећене