Žena

ЊЕНА 367

ност, нарав, вредноћа и штедња, онда се супружници боље слажу. Кад се овако брак поправи онда ћеи

држава на здравој основи почивати. Стога меродавни треба на ово да обрате пажњу.

вје | „

Наше више девојачке школе. Милица Јаше Томића. Нови Сад.

Наше женскиње у Митрополији Карловачкој задесио је велики удар, а тај удар, који је задесио женскиње — половицу народа нашега — задесио је и цео српски народ. Наш српски народни црквени сабор решио је већином гласова лане, па и ове године, да укине припомоћ нашим вишим девојачким школама.

Истина је, да се на сабору није чуо ни један глас, да нама више девојачке школе не требају, него је већина заузела то становиште, да наши народни црквени фондови немају за то новаца. Поред свега тога видимо, да сабор није укинуо ни једну другу установу, нити је игде закратио припомоћи, само су више девојачке школе пале на жртву рђавих материјалних прилика. А то сведочи да за више девојачке школе има најмање љубави и да без њих понајпре можемо бити. И баш нас то мора ожалостити.

Наше су више девојачке школе постале пре скоро 40 година уредбом о вишим девојачким школама. Кад се винемо у прошлост и испитамо, како су поникле наше више девојачке школе, морамо се згрозити кад видимо, колико смо од онога доба назадовали. Између некада и сада, врло је велика разлика на штету садашњости. Пре 40 година видимо полета великих мисли, а данас је полет малаксао и нема мисли које би нашле пута да се иде напред и спречи пропадање. Историја наших виших девојачких школа веома је занимљива и служи на част и женскињу и мушкињу онога доба. Кад се наш српски народни црквени сабор састао