Žena

366 ПЕН А

и рађа децу, која ће наставити наш ради сачувати име и славу. -

5. Браком се продужава наше биће — децом. „Човек је маказа са једним сечивом, а брак су тек маказе са два сечива које могу сећи“.

Зато путем законодавства треба увести ово:

1. Да мушко не сме ступити у брак пре 25 године, а женско пре 20. А на даље тако, да мушко буде увек најмање старије пет, а највише десет година од женскога.

2. Да нико не може ступити у брак без лекарског прегледа, па болесним забранити брак.

3. Сви здрави, који се после тридесете године не ожене, да плаћају годишње 10% од своје непосредне порезе, и на војна вежбања да иду дупло.

4. Да неписмени не могу ступити у брак, тако би се писменост раширила, а не би у том погледу стајали најгоре.

5. Да се у сваком среском и већем месту установе чешћи „курсеви за домаћице“, где би се за 5—6 недеља могли дати најпотребнији основи знања за добре домаћице у гајењу деце, писмености, вери здрављу, чистоти, прању, кувању, спремању зимнице и т. д. Кад би се ово узаконило онда просвећено женско и мушко не би било „несрећно“ — па ни са „женским парама“ ; нити би било оволико деоба, нити би девојке падале у грешку, нити би овако празноверне биле, да верују у виле, чини, напрате, нечастиве, зле духове и др.

У овом правцу могу много школе да учине, где треба позивати жене на предавања, за то су учитељ, учитељица, свештеник и други просвећенији човек из места и околине. Нарочито су свештеници спремни за то, јер у сваку кућу улазе и тамо живом речју могу утицатти на жене. Јавном речју може се такође много учинити. Држава, или приватна друштва треба да оштампају за народне жене бесплатне поуке, било у виду књига или новина.

Прва брачна година је ризична, а кад се су-

пружници упознају, а и деца их учврсте, као и вер-