Žena

БРЕНА 818

твеног живота, а особито на 50 и више добротворних задруга, што се за последњих 30 година нанизале по свим крајевима овостраног Српства, те својом иницијативом тим хуманим путем шире културни напредак српског народа у крајевима, који су највише изложени насртајима туђинске навале с тежњом за одрођивање нашег народног живља и на сузбијање привредних односа.

Те услуге, што је учинила женска страна нашем овостраном народу нису за подцењивање и за омаловажавање, И зато нас је и ожалостио закључак Високог Сабора из Х. и ХГ седнице од 2. (15) и 3. (16.) јуна ове 1910. године, кад смо сазнали, да је високи Сабор, установљавајући автономни предрачун за идућу 1911. годину решио, да се укине потпора из српских народ. фондова овим трима вишим девој. школама и да се позову поменуте општине да од 1. септембра 1911. г. приме са свима потребама ове три више девој. школе за своје издржавање, јер нама је добро познато, да те три општине нису за саду стању да приме све терете ових школа на своја плећа и тај закључак високог Сабора ништа друго не значи, него да се идуће године имају сва та три женска завода затворити; а то би било против наше националне свести било би духовно и морално убијство целог женског подмлатка нам. Наша би женска деца целе митрополије карловачке била потиснута у туђа јата, у стран националан и верски однос; а каква је то опасност по наш будући народни живот, особито у крајевима Угарске половине, не да се ни исказати.

Зато приступамо овим са 5000 смерно потписаних Српкиња из свију крајева наше митрополије карловачке, која се нама Новосадкињама драговољно придружиле с понизном молбом Високославном Саборском Одбору, да подастре наше молбе Високом народно-црквеном Сабору, који се мисли састати идућег пролећа, да опозове свој горњи закључак и да у смислу Уредбе за српске више девојачке школе издаје овим трима српским вишим девојачким школама односну потпору, све док не буду у стању — што ће за кратко време и бити — те општине саме да издржавају колико своје толико више опште народне заводе.

Нас 5000 хиљада матера са другарицама и сеја смемо ваљда тражити толико пажње и обзира, не себе, него општег народног интереса ради, да представници народни по-