Žena

814. КРРКОН А штеде тако убитачан морални удар од своје женске народне половине, јер смело можемо рећи, да у тој народној тековини, што је намењена васколикој народној просвети, има и женске муке и женских дарова, на које смемо и ми женскиње рачунати.

У пуној нади на добру вољу и родољубиву дужност својих синова и садругова и браће, потписујемо у име свих 5000 сестара, што су нас на ову молбу овластиле својим потписима на приложених 96 табака, јесмо.

Из седнице одбора Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, држане 23. Новембра, (6. децембра) 1910.

Аркадије Варађанин с. р. Јулка Радовановићка с. р. тајник. начелница.

Ни ова молба није помогла и сабор је попустио од лањског закључка само толико, да продужи припомоћ вишој девојачкој школи у Новоме Саду до 1. септембра 1913. год. а остао је при своме да сомборској и панчевачкој вишој девојачкој школи одузме припомоћ још ове године. Новосадској вишој девојачкој школи продужио је сабор припомоћ само зато, да би имали једну вишу девојачку школу, из које би могле ученице одлазити на препарандију, те да се не мора затворити и женска учитељска школа. Дакле, да не останемо сасвим без учитељица, а женска виша настава за матере и домаћице принесена је на жртвеник. И тако смо после 40 година коракнули назад место у напред.

У другом чланку рећићу још коју у овој ствари,

па ио школама за домаћице, за које је крајње време да их почну оснивати наше српске женске задруге.

=) ТУЂЕ МИСЛИ.

Тешко људима који имају очи а незнају шта виде, и који имају ноге а не знају на чему стоје. Ж Највећа је несрећа, кад неко почне да се боји истине, да га та истина не би открила.