Žena

876

ЖЕНА

бав, било код животиње, било код човека. Има ли ту каквог закона 2

Многа је птица, мужјак, пробудила љубав код женке са умилним певањем. Многа је друга животиња освојила срце женске стране са снагом, брвином, вештим превртањем и другим продукцијама. Тога има и код нас. Глумци и глумице, певачи и певачице, играчи и играчице, вештаци у превртању, освојили су многа срца својом вештином. Све су то својства, која привлаче и освајају. Али поред свега тога, не могу ни сви људи ни све животиње бити вешти певачи или — допустите да тако кажем вешти „скакавци“. Има нечега, што у највише елучајева осваја, а то је спољашност.

И видите, у том ву погледу животиње у много бољем положају од нас културних људи. Дарвин је са врло јаким доказима утврдио своју „теорију о одабирању“. Оно што је јаче и здравије, оно што је савршеније, то напредује, те се тражи и множи се, а оно што је слабије и кржљавије, то иде у крај и пропада. Не може да издржи борбу за опстанак.

Код културних људи није сасвим тако, нарочито није у овом питању о коме је реч. Код нас не одлучује снага и вдравље, јер се наша борба не води песницама. Код нас је јачи, силнији и упливнији, ко има више новаца. Гај може бити и бев ногу и без руку, тај не мора да води никакву борбу за опстанак. Његов опстанак осигурава оно, што има у џепу и у вертхајмовој кави. И онај слаби, болесни наћи ће себи женку. А и потомци неће му пропасти, њих ће труле п варажене одржати лечници, повијаће их у вату, шиљати у купатила и створиће им услове да остану живи, па ће чак и они имати некаква — порода. А многи и многи снажни п здрави, гинуће и пропадаће по рудницима и фабрикама, и остајаће самци, јер нису у стању да издржавају жену и умножавају своју фелу.

Но кад је реч о снази, здрављу и о савршеној форми, онда је реч управо о телесној лепоти. То је оно што привлачи и осваја највише код животиње, то је оно што привлачи и код човека. Па и у том су по-