Žena

се

ЊЕНА Е 37

О браку, јер у том питању живимо у мраву.

(Озбиљно ћеретање.) Од непознатог писца.

Има о свему књига. Ако је п немамо ми, имају Немци. Они имају историју жуте репе, историју сунцобрана, историју чарапе, историју подвезица на чарапама, историју неба, земље и свега што видимо и не видимо. Имају и историју брака, али немају историју љубави. Колико је мени познато, немају такву књигу ни други народи. А и врло је појмљиво, што нико до данас није написао такву књигу. Није могуће ваписати _историју љубави а да писац не проучава врло дубоко све појаве љубави, а ко проучи све те појаве, тај је после тога сасвим неспособан да пише историје.

Бихнер је написао књигу: „Међе цпа Шећезјеђеп тег ТМегуеј“. (Љубав и љубавни живот у животињском свету.) У тој књизи износи, како савршеније животиње имају не само срце, него и душу. Прича, како и код животиња има не само љубави, него и браколомства, има суђења браколомници, има самоубијства. Изнови, како се и животпње боре за своју драгану, како се мужјаци удварају, облећу женке и хоће да им се допадну: песмом, па и игром, вештим скакутањем и превртањем. Из свега видите, да би славуј врло радо певао својој женки и стихове, и послао их јој поштом, али на жалост не уме да пише стихове и не познаје установу поште. Видимо, да су некоје женке код животиња исто тако заљубљене, па и кокетне, као и њихове сестре, које живе по париским и другим салонима.

Све ово можемо наћи и у књигама других природњака, али су све то само појаве љубави. Историју љубави код животиња није написао ни један природњак, па ни Бихнер. И то нас може донекле утешити. Јер би ипак било мало незгодно, да пмамо написану историју љубави за животиње а немамо је за човека.

Па кад би бар поуздано знали, како пониче љу-