Žena

ВЕНА 387

тим је сенат био ширих прсију и унео у закон, да у истраж-

ни одбор, који испитује кривице код деце, могу бити биране и женскиње.

Не дозвољавају женскињама да уче права.

На Будимпештанском уверзитету дозвољено је женскињама да уче само на медицинском и философском одељењу. На предлог универзитетског сената решио је министар просвете да се женскиње не могу уписивати на предавања правнога факултета. Не разумемо, каква би то била несрећа, ако би женскиње, које уче философију и медицину, стекле мало више појма о праву. Или се зар министар боји, да би ово био прелаз преко кога би женскиње ушло и на правно оделење као слушатељке права, те дошле до адвокатске дипломег А зар је збиља тако тешко замислити и код нас женскињу адвоката Зар нам оне, збиља, не би биле потребне7!

Независна женска штедионица.

У Берлину је створен лане први новчани завод, што су га основале жене за чисто женске потребе. У Немачкој су прошли ратови и исељавања створила велики сувишак женскиња, које не могу да нађу мужа, него су упућене на самосталну зараду. Женскиње, које има разне трговине, дошло је до уверења, да их мушки новчани заводи запостављају и оне често због тога пропадају. Стога су створиле поменути новчани завод. У смислу правила деонице тога завода може имати само женскиње и само оно може добити зајам. По немачком трговачком закону може жена потписати меницу само онда, ако и муж својим потписом потврди да на то пристаје; Берлинска Женска Банка не обзире се нату одредбу, него даје женскињу зајам, на чисто женски потпис. Извештај рада за прву годину врло је повољан и види се, да је женска управа пажљиво руковала заводом, а да ипак притече у помоћ где је потребно. Ни једна није добила већи зајам од 600 круна. До сада завод није ни на једном послу изгубио.

У Берлину је обичај да и радница донесе мужу мираз те су многе раднице добиле мираз у зајам на отплату. Да забележимо још и то, да су просторије овога завода тако удешене, да се познаје да га је женскиње удешавало. У предсобљу је велико огледало, на прозорима бели застори са чипкама, у цреповима је пуно цвећа, а на балкону зеленило,