Žena

388 КЕНА

Белешке 0 здрављу.

Сујета у служби здравља.

Д-р Гнајст написао је чланчић о томе: колико грешимо у здравственом погледу. Ми добро знамо шта захтева од нас наше здравље, али смо често лењи и лакомислени да те захтеве испунимо. И он тражи од нас, ако већ не здравља, а оно сујете ради, да чинимо оно што је по здравље потребно: Говори о гимнастици и вели: Сви знамо колико је гимнастика потребна по наше здравље. Па опет многи неће да гимнастишу. Но којеи не маре много за своје здравље, требале би да гимнастишу из сујете, јер је гимнастика срество за улепшавање тела. Гимнастика подиже нашу снагу, гипкост тела, чак до у дубоку старост. Кад би гимнастисали, многи и многи не би ишли погурено или укочено, што за цело није лепо. Да свеж зрак и шетња по шуми продужују живот, сви знамо, али не употребљујемо тај лек. Но кад због недовољног кретања по слободном зраку навали на нас сало, које морамо собом да вучемо, и због тога изгубимо апетит те омршавимо, ни једно ни друго не увеличава нашу лепоту.

Сви знамо да дубоко дисање, у свежем зраку, оживљава крвоток, снажи радњу плућа и срца, али се многи не осврћу на то. Но неки би учинили то из сујете кад дознају, да често дубоко дисање у свежем зраку шири грудни кош, освежава боју лица, и човек постаје расположенији и свежији, губи нездраву боју и троми расположај. Са неговањем здравља негујемо и нашу лепоту. Модерно одело, укусан шешир, не могу да застру копреном оне ругобе које поничу због наопаког начина живота. Најбоље сретство за улепшавање тела је живот по здравственим правилима, а то срество за улешнавање тела уједно је и најјефтиније.

Да ли деца да једу воће 2

У новије доба појављује се све чешће запалење слепог црева. Било је случајева да је то запалење дошло, по мишљењу лечника, од прогутаних коштица, па чак и од семена разних јагода. Због тога се многе матере устежу да дају деци воће. Немачки часопис Пег Агле ај5 Егдећег, има о томе подужу стручну расправу, у којој писац долази до ових закључака: Воће необично згодно упливише на варење и има у себи састојака, који су потребни нашем телу, и који се са-