Žena

Ма Е НОА 485

с рукама и шта ће с мозгом, поче одједном да ради и мисли, и данас после 20 хиљада годпна рада и мишљења, видимо га како од неког доба — лети. Онај некада голи човек, кад је већ морао да се одева, дотерао је данас дотле, да има неколпко хиљада врсти дугмета, и ми имамо данас велпке фабрпке дугмади, које држе по неколико учених архптекта, који пе раде дру го, него ивмишљавају нове и пове вр сте х "гмета.

5. _тој великој револу цији. где се све мењало. мељао се и брак. Када је човек морао да се ухвати у ко. штац са силовитом и страховптом прате ТОМ. „Ок се само отимао, отимао, напредовао а није се до данас још прибрао, да 5 мпрно одабира. шта му пробе а шта му не треба. ! Гако се захукао у тој борби. да још никако није стао да одахне п да се среди, већ само јури напред. 'То време сређивања, донеће по свој прилици скора будућност. У свему, па п у браку.

Што је год човек требао више труда да оспгура своју ку ћу, ида оснује и одржава, своје домаће огњиште, тим је његов брак постајао ове тежиги елог женији. Где је и међу Пи дивљацима човек напред; нији, г е му треба колиба и стока, тамо већ п код њих брак пде теже, тамо мора многи доцније да се жени, док не заслужи потребан број стоке, да може И ашкр живети.

Код нас је најтеже. Али не зато, што би ми сви скупа били сироти. Него што је незгодно уређење. Али ван абрке у економском уређењу, наступила је збрка п у појмовима.

Некада, ДОК је човек жпвео прпроднијим животом, оп је склапао и брак из пстих узрока, са којих то УВ славуј и змија, хијена пП ' лабуд. А када слу шемо дапашње људе. ко ће све набројати због чега се они жене п не женер! Неко се жепп, да га пма ко дворпти, кад. бе ра: зболп. Неко ПЕРО ТО захтевају његови родитељи, да пм се не утре фела. Шеко да му жена донесе новаца, да плати дугове. Него да му има ко водити кућу, кувати ручак п прешитвалу отпалу дугмад. Неко се жени, што је заљубљен и т. д.

А девојка се често удаје да не остане вечито ро-