Žena

550. 24507 ' РРОВОБРА

слетку и о том ме је уверавала, да не траже од мене научно медицинско предавање, него ме моле, да им говорим о оном, које ја као женски лекар држим да је за женско здравље важно и корисно. Напослетку, кад сам попустио жељи — у животу први пут — да држим народно предавање, госпођо, ради тога се то догодило, јер сам често имао прилике да искусим, да у хигиени женског "полног живота, још и код најобразованије женске има пуно недостатака и пуно рђавих обичаја, а хтео бих да мојим предавањем корисну цељ постигнем.

- по

У данашњем добу, друштво и цео образовани свет занима се једним великим питањем, и то „титањем о толном обавештању омладине питањем о одржању расе“. Нека извесна прудериа влада у породици о овим стварима и често сама образована мати не може да нађе згодан начин, који би одговарао одношају шипарице девојке и брижне мајке, те бојећи се од говора оваке природне ствари, радије избегавају тај говор, и у помрчини т.ј. у полутами остављају децу да лутају, у тој полутами, која је много опаснија, него сама истина, сушта истина, јер даје ту склоност, да своје љубопитство задовоље са ненадлежног и прљавог извора, и тиме оне испуне своје илузије варљивим сликама, таким сликама, које и душу и тело кваре. Док нам грозно лицемерство држи уста затворена у овим стварима, дотле се плодови свакидашње журналистике налазе у рукама сваке девојке, где се отворено оцртава грубост и бљутавост полног живота, и то даномице у такој мери, да нема новина, које би мирне душе могли оставити на столу у кући где има девојке и у човека мора чисто да се узбуни боље чувство кад види, како пред невиним девојкама, младићима и женама непоквареног мишљења даномице рије кал поквареног човечанства.

Када се ово у наше доба не може поправити, када не можемо нашу младеж сачувати од овог гнусног читања и слушања, и када се на жалост морамо задовољити са немилосрдношћу модерног