Žena

ЋЕНА | 585

од настрадале овце. Опа је међутим добро уочила, да је једно јагње имало скоро сасвим црну главу, друго црну стражњу ногу и на потиљку црну белегу.

После неког времена рече Марија, да је тужно гледати јадне, мртве животиње, те сви троје пзађу напоље, а ујак вакључа врата од шупе, да нико не улави те да на миру остану.

Да би деца што пре заборавила успомену на овај непријатан случај настрадале овце и њених јадних јагањаца, замоли ујна стару Анку, да децу отпрати у шуму да беру купине. И Дијава их је пратила.

Ујак је корпсно употребио ову прилику, да Марији покаже како пагледа у спсаваца младунац вачедак (фетус) — пре но што дође на свет. Да, то је било ва Марију корисна поука, да својим очима види јагње још неојагњено.

Растанак

„Лето је већ при крају. Као што је све у природи расло п напредовало, тако су Марија и Јелена порасле, поцрниле од сунца и добиле свеж изглед. Скоро ће школска година да отпочне, а одморна п снажнија деца треба опет да продуже рад. Каква радост кад се опет врате кући својим родитељима. Матп се преко лета потпуно опоравила тако, да су се сви могли надатп веселим данима.

Њихова мати за њих не беше само мати, но готово старија сестра, која их је потпуно разумевала у сваком погледу, и с њима се пграла п упућивала их на рад.

Једног дана месеца августа сијало је сунце на ведром небу. Марија и Јелена већ ву спремиле своје путничке торбе, да одмах по доручку отпутују пз Сонберга, те да се можда за дуго нео врате ту, где су целог лета врло добро провеле и врло срећних и "пријатних часова проживеле.

Да би обрадовала децу, нареди ујна да се постави · ва доручак МЕ Вринлн- Кад су Марија и Јелена из собе пзашле, ујак и ујна су већ седели на веранди п чекали их.