Žena

ЖЕНА 555

Даље наилазимо на материје, које спречавају органски живот, и за то се нарочито употребљавају у хигијени за сузбијање заразних бактерија, то су хемијска девинфекциона средства. Чудновато је, да се ове налазе и у купинама, које садрже бензое киселине, те се укуване у шећеру ретко кад покваре. Сличне материје као што је киселина карболова има и у креозоту, а налази се иу сирћету од дрвета, који се добија сувом дестилацијом дрвета или сушењем. Било да се месо суши у оџаку, било да се месо оставља са сирћетом од дрвета, у месо уђе креозот и он продужи посао саламуре и доврши да уништи бактерије. Како је са димљењем спојено и сушење, тако се продукти боље очувају.

Овај поменут случај, у коме се налази хемијска речена материја никако не правдају одушевљење, којим се још пре неколико година хемичким начином конзервисале животне намирнице. Нама је изгледало тако лако и просто, да са извесном количином бензое-киселине, салицилске киселине, бореле киселине, сумпорно-киселог натрона сачувамо од напада бакцила наше пиво, сокове воћне, млеко, компот, месо и т. Д.

У многим трговинама, где је домаћица куповала шећер за кување воћа, добијала је бесплатно и рецепте, у којима су јој поручивали употребу салицила. Али такве хемикалије, које заиста и конзервишу животне намирнице, нису здраве за човечији организам, па се зато и полиција и закон подигли противу тога. Да ли те хемикалије трују наше тело или флора бактерија, наших црева и процес њихове промене материја, то сад нећемо да расправљамо, али се сваки, који има осетљив стомак, лако може уверити, да куповно сецкано месо у пркос свим полицијским и законским забранама има у себи презервне соли.

Да би се уништиле клице, које се налазе споља на јајету, треба јаје метути у свеже кречно млеко, које је због своје киселе особине изврсно дејство за дезинфекцију. Међутим се налазе и у самом ја-

јету бакцили, који су се увукли у јаје из кокошијег