Žena

ЖЕНА - 18

женске дођу до сазнања саме себе, да пробуде у своме сполу — до у најшире слојеве, самопоуздање и понос. Али не само онај дивни женски понос, него и достојанствени понос слободног човека грађанина. Треба уверити мушке о користима еманципације, па да увиди цело друштво, колико је изгубила култура и напредак кроз толике векове искључењем сарадње женске на свима линијама друштвеног живота. Дужност је покрета да преиначи васпитање женских, како у кругу породице, такои у школама. Данашњи метод скучава силу амбиције, карактера и енергије, а те три особине понајјаче карактеристишу многе и многе женске.

Да се што повољније реши проблем женскиње _ по српски народ: дужне су не само феминисте, него и сваки разборит Србин, настојати да се образовање женских на здравији темељ положи. Дићи интелектуални ниво свестраним модерно научним образовањем, отворити поље особинама женског спола: амбицији и енергији; а што је најглавније, још у породици улити у карактер младе девојке самопоуздање и слободне погледе. — То је дужност, а то је и једини пут, који води повољном решењу проблема женскиња.

Постигну ли наше Српкиње овај успех силом 'образованости и знања њиховог, биће приморано друштво — не да им брани и одриче равноправности са мушкарцима — него да их — само подигне у редове културних војника на свима пољима.

Како стојимо са тима двема битним чињеницама у будућности српске жене, са породицом и школом, може се установити из данашњег стања обе.

Породица српска преживљава баш у наше доба тешке дане. Обичаји српски и сва обележја српског духа, — којима је колевка баш српска породица почињу губити своје меко гњездо и уступају полако места своја обичајима и духу западном. Девојчице српске већ у првим данима младости своје, одгајане бивају на немачком, француском и енглеском језику. Лектира им је такођер страна, а не српска

народна песма и приповетка, па је ретка Српкиња