Žena

ВЕНА 565

— изнесено стање породичног и школског васпитања. Но сасвим је довољно да се из ово неколико редака види, што би било управо задаћа новог женског покрета. Делање новосадске Посестриме и мисли, које треба она да оствари, сасвим одговарају овом правцу, и безуветно ће бити од великог утицаја на породични живот и породично васпитање женске деце. Особито ако се таке лепе установе српске и по другим нашим местима оснују.

Што се школе тиче не треба очајавати. Свака напреднија струја има своју реакцију. А успех мрачњачке реакције никад није био трајан и мора да падне пред напредним демократским струјама. Знаће српски народ да сачува тековине наших старих, па. обзиром на заслуге наших дичних Српкиња, које су дале историји српској толике тиће и карактере, — знаће осигурати образовању Српкиње олтаре српског родољубља и еванђеља будућности наше жене — наше школе, а наће начина, да их развије: у правцу модерног напретка и културе.

ЈУ У 27 А

ТУЂЕ МИСЛИ.

ж Човек је слободан — као птица у кавезу. Може сло“ бодно да се креће, али само у извесним границама. Ж Кад ко прода своју слободу јефтино или скупо, увек ју је јефтино продао. Ж

Лукави људи презиру науку, обични људи диве се науци, а мудри људи служе се науком.

ж

Да ли жена да пише 2 Треба да пише, ако има времене: и дара. Мора да пише, ако је велика списатељка.