Žena

144. ВЕК НА

сила је 1908. године у округлој своти 60 хиљада круна. Софија Пасковићка била је не само добра мати и мајка, него и жарка родољупкиња. Слава ј0]!

ж » #

Јелена Бозда.

У низ светлих имена народних добротвора уписујемо име Јелене Бозде. О њезину животу и раду, као и о животу њенога мужа, такође великог добро-

твора, Наума Бозде, врло се мало зна. Јелена Бозда _

родом је из Сентандрије из честите куће Белановића. Рођена је 1800. године. Отац јој беше Јован Белановић, сенатор у Сентандреји. Имала је кћер Катарину, која јој умре. Становала је са својим мужем у старој кући својој у Пешти поред суседа свог, великог добротвора српског Саве Текелије. Толико се зна, да су Јелена имуж јој били вредни и честити, радени и штедљиви.

Наум Бозда завештао је 1853. задужбину, од које ће се годишње издавати младим српским 8анатлијама у Пешти, кад се ожене Српкињом и отпочну занат.за себе по 4200 К да могу отворити радњу. А Јелена Бозда завештала је 1866. задужбину, од које ће се издавати српским трговцима у Пешти и Сентандреји по 4000 Ки по 2000 К; Србима медицинарима исплаћиваће се таксе за испите и по 400 К кад отпочну лечнички рад, и сиротим Српкињама удавачама из Пеште, Сентандрије и Будима по 1200 К.

Боздина задужбина представља вредност на 300.000 К.

Добро око врле добротворке увидело је, да српски народ у Пешти и Сентандрији, у срцу и престоници Угарске, на леглу трговине и заната треба да има поред учених глава и вредних руку. Она и њен муж, мада не беху од науке, први су међу нашим добротворима то увидели. Утолико им је слава већа. Они оставише за собом вечити спомен жарке љубави према роду свом!

ж 5 ж

~