Žena

НЕНА ) ЧИл

2. Катарина Барловац, рођена је у Београду 1839. од оца Лазара и матере Симке Милосављевић. Удата је била за трговца Београдског, Јовицу Барловца. Умрла је 1891. У њеној души огледало се милосрђе. Сиротињи је непрекидно добра чинила. Саморану децу је одевала и изводила на пут живота, а све да не зна и њена блиска родбина. И у рато"вима Србије с Турцима и Бугарима отварала је своје племенито срце невољнима и рањеницима. У кругу своје породице (имађаше петоро деце) беше узорита и ненадмашна жена, мати и домаћица. Оставила је, и крај своје деце, више легата, а друштву Светога Саве и Сиротињском Дому по 500 динара.

3. Анка В. Вуковић, рођена је у Земуну 1806. а умрла у Београду 1891. Родитељи јој беху трговац Јанко Јанковић и жена му Јованка. Анка се одликовала као врло вешта радница у ткању, везу, шивењу и плетењу. Њени радови служили су за узор и углед другим домаћицама. Удала се за Вучка Ивковића, абаџију у Београду и имала је десеторо деце од којих заживеше шесторо. После смрти мужевљеве остала је са шесторо деце и наставила је радњу, док јој нису прирасли синови, да је прихвате. Имање је своје још умножила, при том матерински негујући, школујући и удавајући. Ова врсна мајка, домаћица, другарица и добротворка оставила је Друштву Светога Саве 500 динара. Где срце говори, речи су малене!

ж з ж

Јулијана Обрадовићка.

Ова добротворка рођена је 5. марта 1825. године -у Чакову код Темишвара из породице Новака, од оца Евгенија и матере Марте. Отац јој је био виђен у Чакову и трговао је марвом. Кад јој брат Коста умре нежењен, остави сестри 3—4000 круна. Она се као старија девојка уда за удовца Јосу Обрадовића у Вршцу, који је имао три кћери и једнога сина. Лепо их је маћеха неговала и пазила, али ни-