Žena

148 АРЕНЕ О

једно не заживе до зрелости, јер их покоси несрећна сушица.

Јулка Обрадовићка била је у животу веома штедљива. За живота није давала, па ни својим сестрићима, само што више да остави широј "својој породици — народу свом. Под утицајем речи Дра Ђоке Јовановића, лечника у Вршцу основала је она фонд под именом: Задужбина Јосе Обрадовића и жене му Јулијане рођ. Новак из Вршца на сртске књижевне цели. Овај фонд предала је на руковање Матици Српској у Новом Саду и Матица је примила 33.871'24 К. с напоменом, да се не троши на књижевне цели, док не нарасте главница на 60.000 К. Године 1907. нарасла је главница на 60.282 Ки од то доба троши се само камата на награђивање и издавање српских белетристичних, поучних и научних дела.

Добротворка умре у Вршцу 1888. Беше добра Српкиња и из љубави према роду постаде добро-

творка српској књизи.

ж ж ж

Софија [Соса]ј Голупска.

Родила се у Меленцима 1824. у породици Живановића, а удала се за народног капетана у Сен_томашу Новака Голупског. |

Била је мирна и добра душа, чуварна кућеница и добра газдарица. Вредно је испуњавала сваку жељу свога иначе строгог мужа. Добро су живели и заједнички радили, па су заједнички стекли и сачували лепо имање.

· Педесет и два јутра добре земље у једном ко_маду у Сентомашу оставили су заједнички на руковање Матици Српској на тросветне сврхе. Завештај носи име: Задужбина Новака Голупског, бившег народног капетана у бурној години 1848.1849. и његове супруге Софије Голупске. Приходи ове задужбине употребљавају се на награђивање и издавање књижевних, нарочито белетристичних, по-