Žena

154 , БК РУМА

ме свету! За онај се свет и онако племенитим делима постарала!

ж ту ж

Сиротињском мајком довршујем низ женских добротвора у нашем народу. Ово није ни изблизу потпуно довршен низ ових племенитих жена, па нису овде ни све оне добвотворке, за које могох дознати, а где су тек оне широм Српства, за које се у јавности никако не зна или се врло мало зна, или су уз мужа свог постале и оне добротворке. Можемо рећи, свако српско село има своје жене добротворке. И кад се једном буде писала историја сваког нашег села, добиће и оне своју похвалну реч.

Истакох овде неколико њих из деветнаестог века, из века културног српског препорода, да привучем пажњу писаца културне историје српске, не би ли се бар надаље полагало више вредности на прикупљање светлих боја, које ваља да окружују слике врлих Српкиња и које одсјај јасно бацају у далеку будућност. Из тих боја читаћемо мисли, срце и читаву душу Српкиње, жене добротворке.

Слава и хвала сваком дару, који је принесен

на жртвеник српског народног напретка! аза

ТУЂЕ МИСЛИ. Не веруј све што чујеш! Не кажи све што знаш! Не ради све што хоћеш! Не воли све што видиш! ж Ништа нас не стари тако, као мисао да старимо. % Људи кажу: Времена су све гора. — Времена су каква су и била; људи су све гори. Почетак је половина целога. Х Највећа сведоџба сиромаштва је, кад неко говори о своме богатству.

~