Žena

ВЕНА 195

Белешке из домазлука.

Је ли свила трава плм мешана са вуномР Узме се парченце свиле и запали. Чиста свила брзо гори и за време сагоревања уковрчи се, а пепео је отворено блед Уметничка свила (која је мешана памуком) полако гори, не коврчи се него се само савије, а пепео јој је загасит. Пепео чисте свиле распада се чим га и најмање додирнемо, пепео од уметничке свиле не распада се лако.

Најбоље пч паџјефтитије јело ва народ. У Бечу ће још у току овога месеца бити изложба кувања. Како неке новине јављају; бечко варошко веће расписаће почасну награду за оног кувара или куварицу, који буду створили најбоље и најјефтиније јело за народ.

Сунђер, којим се теремо, најбоље се очисти, када га пошкропимо са соком од лимуна. Оставимо га тако 3—4 сата и испирамо га ладном водом.

Мирис од јеловине може се лако створити у соби, када у лонац кључале воде успемо кашику терпентина. Најпријатнији мирис јеловине прострујаће кроз собе.

Триње од дрвета можемо врло корисно утотребити када већ ватра хоће да се угаси. Ако има још труни жеравице у фуруни, доста је шака триња и ватра ће опет букнути. |

Истуњен, телећи бут. За 10—12 особа, треба велики телећи бут, 1 сува земичка, 4 сарделе, мала кутијица. гљива још боље свеже капре, першуна, сланине, два јајета, соли, бибера, масла, брашна, '/, литре скорупа и на врх ножа екстракт од меса.

Пре свега се телећи бут очисти од кожице и кост се извади. Кост треба пажљиво извадити, јер бут треба да остане с поља затворен, само у средини да има дубоку и велику рупу. Ту рупу повећаћемо још мало ако из бута исечемо четврт киле меса. Тако да читав отвор изгледа гладак и округао. Месо које смо исекли из бута помешамо са наквашеном и изцеђеном земичком и обоје исецкамо у машини за месо, 3—4 гљиве из кутије или скуване исецкамо на коцке и помешамо са месом, затим додамо бибера, капре и неколико ситно исецкане сарделе. Тој маси треба додати 2 жуманца и тврду пену од беланца. То се све из-