Žena

ВЕНА 988

биће људско, а тек да човек и жена заједно чине целу целину, читави створ људски.

И кад ми не испуњујемо наше дужности, кад се саме несвесно повлачимо са својих позиција, Богом и самом природом нам дарованих, каква права имамо да се љутимо што нас људи потцењују и што нас не поштују довољно! Љутимо се, што нас људи, судећи о нама по животу којим живимо, сматрају да стојимо ниже од њих, а с којим правом, кад смо ми саме с једне лепе, завидне висине сишле да работимо само у кујни и соби и да рађамо и купамо децу! Све чешће чујем и осећам по женским друштвима покрет и тежњу да добијемо равноправност с људима. То је врло лепа ствар и врло правична. Заиста чудно изгледа, на први поглед, да људи неће да пристану да употребе снагу, умешност и активност једне читаве и то веће половине ч0вечанства, јер је на свету више жена но људи. Али и кад бисмо, овакве какве смо сад, и добиле сва та права, не би било отуда велике стварне користи. Ми бисмо се само формално изједначиле с људима, а продужиле бисмо да и даље живимо нашим сићушним животом, јер просечна већина жена није још васпитана толико, да би та праведна права умела искористити и отпочела да живи другим, раднијим, мисленијим и душевнијим животом.

јер дужности праве жене далеко су лепше и узвишеније но што је само посао у кујни, спремање куће и облачење деце. Не треба ме разумети криво. Не велим ја, да је ово непотребан и излишан рад. На против, он је толико потребан, да живот није могуће ни замислити без њега. Али кад жена сврши тај посао, она не само да није свршила све, као што многе од нас погрешно мисле, већ је свршила само један део својих дужности и то онај мањи.

Није жена само зато да се стара о материјалном животу и потребама породице. Има она да изврши пуно других, лепших и узвишенијих задатака. Она је у првом реду дужна да даје и одређује тон и правац моралног живота њене куће и укућана. Као супруга дужна је да води строга рачуна о сва-